Τελικά, ποιος είναι ο «κερατάς» των Βρυξελλών;

Μειωμένο το δημόσιο χρέος στα 329,5 δισ. ευρώ το 2020

Μειωμένο το δημόσιο χρέος στα 329,5 δισ. ευρώ το 2020

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pronews.gr στην Google

Στα 329,5 δισ. ευρώ ή 167% του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί το δημόσιο χρέος στο τέλος του 2020, παρουσιάζοντας μείωση κατά 6,3 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ έναντι του 2019, οπότε εκτιμάται ότι θα κλείσει στα 329,3 δισ. ευρώ ή 173,3% του ΑΕΠ (ήταν 334,721 δισ. ευρώ ή 181,2% του ΑΕΠ το 2018).

Σημαντικό μέρος του χρέους αποτελούν οι μακροπρόθεσμοι τίτλοι (ομόλογα) του Δημοσίου, που θα αυξηθούν σε 61,73 δισ. ευρώ στο τέλος του 2020 από 55,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019. Ενώ, θα μειωθούν περαιτέρω οι βραχυπρόθεσμοι τίτλοι (έντοκα γραμμάτια) σε 8,22 δισ. ευρώ από 12,72 δισ. ευρώ εφέτος.

Μετά από τις επιτυχημένες εξόδους στις αγορές φέτος και την αποπληρωμή τού δανείου του ΔΝΤ, υπάρχει, όπως δήλωσε στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, πολύ μεγάλη ασφάλεια για την εκδοτική διαχείριση το επόμενο έτος. Ωστόσο, θα υπάρξουν κινήσεις και το 2020, σε συνεργασία με τον ΟΔΔΗΧ, ανάλογα με τις συνθήκες στις αγορές και μέσα από μια πολύ μεγάλη γκάμα επιλογών και την αξιοποίηση των εναλλακτικών λύσεων (π.χ. επαναγορά χρέους από το ΔΝΤ), σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Στόχος είναι η μείωση του βραχυχρόνιου δανεισμού και, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, «η χώρα πρέπει να έχει επικοινωνία με τις αγορές, που πρέπει να γίνεται με ασφάλεια και εξασφάλιση απόδοσης».

Ειδικότερα, στο κείμενο του νέου προϋπολογισμού αναγράφεται ότι δεδομένων των υψηλών ταμειακών διαθεσίμων του Δημοσίου, τα οποία θα διατηρηθούν σε σχετικά υψηλά επίπεδα έως την επίτευξη αξιόχρεου σε επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας, καθώς και των σχετικά περιορισμένων χρηματοδοτικών αναγκών του για το 2020, η δανειακή στρατηγική για το επόμενο έτος αναμένεται να είναι συγκρατημένη και στοχευμένη στην περαιτέρω βελτίωση της εμπιστοσύνης της επενδυτικής κοινότητας.

Συγκεκριμένα, η στόχευση της δανειακής στρατηγικής θα είναι η διασφάλιση της συνεχούς εκδοτικής παρουσίας του Δημοσίου στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, η παροχή εκδόσεων υψηλής ρευστότητας για τη διατήρηση μιας αξιόπιστης καμπύλης αποδόσεων των ελληνικών κρατικών τίτλων, η περαιτέρω μείωση των περιθωρίων δανεισμού του Δημοσίου, καθώς και η περαιτέρω διασφάλιση της συνέπειας του Δημοσίου ως κρατικού εκδότη με χαρακτηριστικά χώρας της ευρωζώνης, η περαιτέρω ενίσχυση της εμπιστοσύνης των διεθνών οίκων αξιολόγησης αλλά και της εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, με έμφαση στην περαιτέρω διεύρυνση της επενδυτικής βάσης προς εκείνο το τμήμα που διατηρεί χαρακτηριστικά τελικού επενδυτή.

Δείτε μας ζωντανά στο YouTube, Twitch, X, Telegram

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.