Τελικά, ποιος είναι ο «κερατάς» των Βρυξελλών;

Λουκέτο μετά από σχεδόν 10 χρόνια στο γραφείο του ΔΝΤ στην Ελλάδα (βίντεο)

Λουκέτο μετά από σχεδόν 10 χρόνια στο γραφείο του ΔΝΤ στην Ελλάδα (βίντεο)

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pronews.gr στην Google

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ο θεσμός που επεμβαίνει την τελευταία στιγμή για να δανείσει και να διασώσει μια οικονομία, έπειτα από σχεδόν μια δεκαετία ηχηρής παρουσίας στη χώρα μας είναι έτοιμο να εγκαταλείψει μια για πάντα την Ελλάδα.

Για κάποιο χρονικό διάστημα, το πλέον υπερχρεωμένο κράτος της Ευρώπης είχε σπείρει παντού την ανησυχία ότι αυτός ο τουριστικός προορισμός της Μεσογείου, ίσως αποτελέσει την αιτία κατάρρευσης του ευρώ. Τα σκαμπανεβάσματα της οικονομίας του, είχαν συντελέσει στη δημιουργία αστάθειας στην περιοχή του ενιαίου νομίσματος. Στη συνέχεια, ήρθε η μεγαλύτερη διάσωση που έγινε ποτέ, στην παγκόσμια οικονομική ιστορία.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ηγήθηκε της προσπάθειας να σωθεί η Ελλάδα από τον εαυτό της. Στην αρχή της δεκαετούς κρίσης στην Ελλάδα, το Ταμείο με έδρα την Ουάσιγκτον ζήτησε αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας. Υπήρξε μια παρατεταμένη και οδυνηρή συζήτηση σχετικά με τα πλεονεκτήματα της λιτότητας που μεταλλάχτηκαν σε ένα πολύ επικίνδυνο διπλωματικό παιχνίδι, που έφερε την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού.

Οι Έλληνες αποστρέφονται το ΔΝΤ. Ήταν ένας από τους «κακούς» στη λεγόμενη τρόικα των δανειστών που περιελάμβανε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το εκτελεστικό σκέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η παρουσία του ήταν φυσική, καθώς άνοιξε μόνιμο γραφείο του Ταμείου στο κέντρο της Αθήνας. Τώρα, καθώς η προσοχή του κόσμου στρέφεται σε μια άλλη γεωπολιτική κρίση, το ΔΝΤ είναι τελικά έτοιμο να εγκαταλείψει τη χώρα.

Η απόφαση ανακοινώθηκε την ώρα που ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδος Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε την Ουάσινγκτον. Ο Μητσοτάκης, ένας πρώην τραπεζίτης, ήρθε στην εξουσία με την πολιτική νίκη του επί του Αλέξη Τσίπρα, του άνδρα που αντιτάχθηκε στην ΕΕ και έχασε.

«Προσβλέπουμε σε ένα εντελώς νέο κεφάλαιο στη σχέση μας, μια σχέση θετικής συνεργασίας», δήλωσε ο Μητσοτάκης σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα μετά από συνάντηση με τη διευθύνουσα σύμβουλο του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η οποία είναι σχετικά νέα στη θέση αυτή.

Η εξέλιξη σηματοδοτεί το κλείσιμο μιας σχέσης που σπάνια είναι εύκολη. Το 2019, η Ελλάδα αποπλήρωσε ένα κομμάτι των οφειλόμενων χρημάτων νωρίτερα από το προγραμματισμένο. Η κυβέρνηση σκοπεύει να εξοφλήσει ακόμα μεγαλύτερο μέρος από τα δάνεια του ΔΝΤ το 2020, σε μια προσπάθεια να αποδείξει ότι η κρίση έχει τελειώσει, για πάντα.

Δείτε μας ζωντανά στο YouTube, Twitch, X, Telegram

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.