
Εκπνέει σήμερα τα μεσάνυχτα η προθεσμία υποβολής αιτήσεων της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Δεν αποκλείεται όμως την τελευταία στιγμή να ανακοινωθεί παράταση της προθεσμίας για την υποβολή των αιτήσεων καθώς το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών είναι μεγάλο για τα κρατικά χαμηλότοκα δάνεια. Συνολικά θα μοιραστούν 1,4 δισ. ευρώ ενώ σε αυτή τη φάση δικαίωμα συμμετοχής και υποβολής αίτησης έχουν και οι ατομικές επιχειρήσεις που δεν απασχολούν προσωπικό αλλά διαθέτουν ταμειακή μηχανή καθώς και οι εταιρείες που απασχολούν έως 1.000 εργαζόμενους. Μέχρι χθες αργά το βράδυ περισσότερες από 81.000 επιχειρήσεις είχαν οριστικοποιήσει την αίτησή τους για την επιστρεπτέα προκαταβολή Νο2.
Στον πρώτο κύκλο 52.494 επιχειρήσεις έλαβαν χαμηλότοκα δάνεια συνολικού ύψους 602 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 11.500 ευρώ κατά μέσο όρο η καθεμία.
Από αυτές, 7.598 επιχειρήσεις δεν έχουν εργαζόμενους, 30.006 επιχειρήσεις έχουν από 1 έως 5 εργαζόμενους και 11.480 επιχειρήσεις διαθέτουν από 6 έως 20 εργαζόμενους.
Στον δεύτερο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής:
Για την επιλογή των δικαιούχων της επιστρεπτέας προκαταβολής Νο2, λαμβάνεται υπόψη ο τζίρος των μηνών από Ιανουάριο έως και Μάιο 2020, ενώ για τον α’ γύρο ελήφθη υπόψη ο τζίρος του πρώτο τριμήνου του 2020, ο οποίο συγκρίθηκε με τον τζίρο του αντίστοιχου τριμήνου του 2019.
Κατά την υποβολή των δηλώσεων στην ειδική πλατφόρμα, οι επιχειρηματίες θα διαπιστώνουν ότι ορισμένα στοιχεία είναι ήδη προσυμπληρωμένα από την ΑΑΔΕ (με βάση τα δεδομένα που διαθέτει).
Ιδιαίτερη σημασία έχει η προειδοποίηση που περιέχει η απόφαση της ΑΑΔΕ, ότι τα στοιχεία που υποβάλλονται και αναγράφονται στους κωδικούς της αίτησης για την επιστρεπτέα προκαταβολή, δεν μπορούν να τροποποιηθούν από την επιχείρηση μετά την οριστικοποίησή τους. Ότι αναγράφηκε δηλαδή, δεν διορθώνεται.
Για τους μήνες από Ιούνιο έως και Δεκέμβριο 2020, οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως τύπου τηρούμενων βιβλίων, συμπληρώνουν τον κύκλο εργασιών ΦΠΑ ή τα ακαθάριστα έσοδα κάθε μήνα, κατά περίπτωση, από την τρίτη μέχρι τη δέκατη ημέρα του επόμενου μήνα. Δηλαδή τον τζίρο του Ιουνίου, θα τον δηλώσουν στο διάστημα από 3 μέχρι και 10 Ιουλίου.
Όλα τα στοιχεία που συμπληρώνονται από την επιχείρηση, διασταυρώνονται και επαληθεύονται από τις δηλώσεις ΦΠΑ και Εισοδήματος, στις αντίστοιχες φορολογικές χρήσεις, όταν αυτές υποβληθούν.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.