ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

ΔΝΤ: «Πρέπει να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τώρα αλλά θα γίνει με πολύ πόνο»

Άσχημες οι προβλέψεις για ύφεση στις ΗΠΑ

ΔΝΤ: «Πρέπει να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τώρα αλλά θα γίνει με πολύ πόνο»

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι είναι σημαντικό να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός τώρα, προκειμένου να στηριχθούν οι προοπτικές για οικονομική ανάπτυξη στο μέλλον, προειδοποιώντας πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει βραχυπρόθεσμα «κάποιον πόνο» στους καταναλωτές.

«Η επιτυχία με την πάροδο του χρόνου (όσον αφορά τη μείωση των τιμών) θα είναι ευεργετική για την παγκόσμια ανάπτυξη, αλλά κάποιος πόνος για να φθάσουμε σε αυτήν την επιτυχία μπορεί να είναι το απαραίτητο τίμημα», δήλωσε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, καθώς το ΔΝΤ αναθεώρησε επί τα χείρω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ για το 2022: στο 2,9% αντί για 3,7% που εκτιμούσε τον περασμένο Απρίλιο.

Aυτό σημαίνει σε απλά ελληνικά ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να φτωχύνουν. Δηλαδή, όποια κεφάλαια διαθέτουν να αναγκαστούν να τα δώσουν ακριβώς λόγω των πληθωριστικών χρεών που συσσωρεύονται γύρω από κάθε νοικοκυριό.

Φυσικά για το παγκόσμιο χάλι του πληθωρισμού υπάρχει μόνο ένας βασικός υπεύθυνος: Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, η οποία μέσα σε ενάμιση χρόνο διεκδικεί τον τίτλο της χειρότερης διακυβέρνησης που έχουν δει ποτέ στις ΗΠΑ.

Η Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι το ΔΝΤ θεωρεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να αποφύγουν την ύφεση, αλλά προειδοποίησε ότι η προοπτική είχε «σημαντικούς» κινδύνους οικονομικής κάμψης.

Εάν η οικονομία των ΗΠΑ γνωρίσει ύφεση, θα είναι πιθανότατα «σχετικά σύντομη», με μόνο μέτρια αύξηση της ανεργίας και ίσως μοιάζει με την κάμψη της αμερικανικής οικονομίας στις αρχές της δεκαετίας του 2000, δήλωσε χθες Παρασκευή αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο Νάιτζελ Τσοκ, αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος του ΔΝΤ για το Δυτικό Ημισφαίριο, δήλωσε ότι το βάθος οποιασδήποτε ύφεσης θα εξαρτηθεί από το μέγεθος του σοκ που θα ωθούσε την οικονομία των ΗΠΑ μακριά από την προβλεπόμενη από το ΔΝΤ πορεία για οριακή αποφυγή της ύφεσης, επισημαίνοντας ότι οι ισχυροί ισολογισμοί των νοικοκυριών θα παρείχαν ένα «μαξιλάρι».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Υπάρχουν πολλές αποταμιεύσεις στο σύστημα που θα συνέβαλαν στη στήριξη της ζήτησης, ενώ ιστορικά υπάρχει στενότητα στην αγορά εργασίας», ανέφερε ο Τσοκ σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με τις προβλέψεις του ΔΝΤ για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας. «Δεδομένου, λοιπόν, ότι όλα αυτά θα συνέβαλαν στη στήριξη της οικονομίας, στην περίπτωση που αυτή δεχόταν πλήγμα από ένα αρνητικό σοκ, θα περνούσε σχετικά γρήγορα και θα ακολουθούσε μια σχετικά γρήγορη ανάκαμψη στη συνέχεια», εξήγησε.

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.