ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

«Κραυγή» από τον Πρόεδρο ΕΕΑ σε κυβέρνηση: «Κουρέψτε τα χρέη αλλιώς έρχονται λουκέτα και εκτίναξη ανεργίας»

Να «κουρευτούν» τα χρέη που εκτοξεύτηκαν από τo lockdown ζητάει ο πρόεδρος ΕΕΑ

«Κραυγή» από τον Πρόεδρο ΕΕΑ σε κυβέρνηση: «Κουρέψτε τα χρέη αλλιώς έρχονται λουκέτα και εκτίναξη ανεργίας»

«Κούρεμα» χρεών ζητάει από την κυβέρνηση ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ) Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ώστε να μπει ένα «φρένο» στα «λουκέτα» και να σταματήσει η εκτίναξη της ανεργίας.

Ο κ.Χατζηθεοδοσίου σημειώνει ότι «με συντεταγμένο τρόπο λειτουργίας της αγοράς, δεν υπήρχε περίπτωση διασποράς του κορωνοϊού» ενώ υπογραμμίζει ότι χρειάζονται μέτρα στήριξης για το σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε όλη αυτή τη διαδικασία επανεκκίνησης, καθώς «δεν μπορούμε όμως να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου καθυστέρησε σημαντικά».

«Τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί είναι δυσθεώρητα, η αγορά θα χρειαστεί χρόνο για να επανέλθει σε μία κανονικότητα και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν περισσότερη ανάγκη από ποτέ για να καταφέρουν να αντέξουν» τόνισε ο Πρόεδρος του ΕΕΑ.

Και πρόσθεσε, με το σκεπτικό ότι τα μέτρα στήριξης μέχρι στιγμής δεν έχουν δώσει κάποια ουσιαστική λύση στις οφειλές των -χωρίς τζίρο- καταστημάτων, απλά τις… σπρώχνουν για αργότερα: «Γιατί αυτό που πρέπει να γίνει ξεκάθαρο είναι ότι δεν θα εξαφανιστούν ως δια μαγείας τα προβλήματα τώρα που ανοίγουν τα καταστήματα ή που θα ανοίξει το επόμενο διάστημα η εστίαση. Για αυτό και ασκούμε πιέσεις προς την κυβέρνηση για το «κούρεμα» οφειλών. Μόνο έτσι θα μπει ένα «φρένο» στα λουκέτα που σίγουρα θα έρθουν και στην εκτίναξη των ποσοστών ανεργίας».

Η δήλωση του κ. Χατζηθεοδοσίου για το άνοιγμα της αγοράς:

«Χαιρετίζουμε την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει επιτέλους το λιανεμπόριο από τη Δευτέρα 5 Απριλίου. Πρόκειται για μία εξέλιξη που μπορεί να δώσει πνοή στο επιχειρείν και την οικονομία, προστατεύοντας παράλληλα τη δημόσια υγεία, καθώς το άνοιγμα θα γίνει υπό αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα. Δεν μπορούμε όμως να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου καθυστέρησε σημαντικά. Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών είχε ζητήσει εδώ και μήνες τη λήψη αυτής της απόφασης. Αν είχε ανοίξει από τότε, είναι βέβαιο ότι θα αντιμετώπιζαν λιγότερα προβλήματα σήμερα οι επιχειρήσεις του κλάδου, ενώ εκτιμώ ότι θα ήταν μειωμένος και ο αριθμός των κρουσμάτων. Με συντεταγμένο τρόπο λειτουργίας της αγοράς, δεν υπήρχε περίπτωση διασποράς του κορωνοϊού. Αντίθετα, προτιμήθηκε να παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα και ο ιός να κάνει «πάρτι» σε πλατείες, παραλίες και πολυσύχναστους δρόμους. Υπάρχει πιο τρανή απόδειξη ότι το επιχειρείν δεν είχε την παραμικρή ευθύνη για την έξαρση της πανδημίας;

Εκτός όμως από την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου, είναι αναγκαίο να δρομολογηθεί και η επαναλειτουργία της εστίασης, ενός κλάδου που έχει παραμείνει ανενεργός για μήνες και οι επιχειρήσεις του βρίσκονται κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού. Και αυτό το άνοιγμα πρέπει να γίνει βάσει ενός ολοκληρωμένου σχεδίου το οποίο περιμένουμε να ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Όπως περιμένουμε να στηρίξει το σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε όλη αυτή τη διαδικασία επανεκκίνησης. Γιατί αυτό που πρέπει να γίνει ξεκάθαρο είναι ότι δεν θα εξαφανιστούν ως δια μαγείας τα προβλήματα τώρα που ανοίγουν τα καταστήματα ή που θα ανοίξει το επόμενο διάστημα η εστίαση. Τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί είναι δυσθεώρητα, η αγορά θα χρειαστεί χρόνο για να επανέλθει σε μία κανονικότητα και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν περισσότερη ανάγκη από ποτέ για να καταφέρουν να αντέξουν. Για αυτό και ασκούμε πιέσεις προς την κυβέρνηση για το «κούρεμα» οφειλών. Μόνο έτσι θα μπει ένα «φρένο» στα λουκέτα που σίγουρα θα έρθουν και στην εκτίναξη των ποσοστών ανεργίας.

Για τη βελτίωση του οικονομικού και επιχειρηματικού κλίματος μπορεί η κυβέρνηση να επενδύει στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης που ανακοίνωσε χθες, όμως θα πρέπει να δούμε με κάθε λεπτομέρεια τις δράσεις που σχεδιάζει και πως αυτές θα ενισχύσουν την προσπάθεια βιωσιμότητας των επιχειρήσεων μας. Σίγουρα ήταν θετική η αναφορά του πρωθυπουργού στο ρόλο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, χαρακτηρίζοντας τες ως «ραχοκοκαλιά της επιχειρηματικότητας», όμως περιμένουμε απτές αποδείξεις.

Για την ώρα, εμείς ως Επιμελητήριο, καλούμε επιχειρήσεις, επαγγελματίες, εργαζόμενους και καταναλωτές, να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες των ειδικών ώστε το επικείμενο άνοιγμα της αγοράς να γίνει χωρίς το παραμικρό υγειονομικό ρίσκο. Και παράλληλα προτρέπουμε τους πολίτες να στηρίξουν τα μικρά μαγαζιά και την τοπική οικονομία της γειτονιάς τους. Εμείς ως Διοίκηση του Ε.Ε.Α. θα βρεθούμε ξανά δίπλα τους, διανέμοντας τις επόμενες ημέρες προστατευτικές μάσκες και αντισηπτικά. Είναι η στιγμή που κυβέρνηση, κόμματα, φορείς, επιχειρήσεις και κοινωνία πρέπει να σχηματίσουμε ένα ενιαίο μέτωπο ώστε να αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά, την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία. Είναι ο μόνος τρόπος ανάκαμψης της οικονομίας μας. Αν θέλουμε να έχουμε μέλλον ως χώρα».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!


ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.