ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Είδη πολυτελείας: Ρεκόρ πωλήσεων εν μέσων των φόβων για ύφεση

Η διατήρηση του status και η «απενοχοποίηση» των πλουσίων

Είδη πολυτελείας: Ρεκόρ πωλήσεων εν μέσων των φόβων για ύφεση

Οι εταιρείες που εξυπηρετούν τους υπερπλούσιους, συμπεριλαμβανομένης της Ferrari και των μητρικών εταιρειών των Dior, Louis Vuitton και Versace, αναφέρουν ισχυρές πωλήσεις ή αυξάνουν τις προβλέψεις τους για τα κέρδη.


Κι όπως επισημαίνει το CNBC, τα αισιόδοξα αποτελέσματα έρχονται σε μια χρονική στιγμή που οι φόβοι για ύφεση επικρατούν στην οικονομία, με τις Walmart, Best Buy, Gap και άλλους λιανεμπόρους να μειώνουν τις οικονομικές προοπτικές τους , επικαλούμενοι μια υποχώρηση στις δαπάνες των καταναλωτών χαμηλότερου εισοδήματος που συμπιέζονται από τον πληθωρισμό.

Η πολυτέλεια εν μέσω ύφεσης

Οι ειδικοί πάντως, υπογραμμίζουν ότι η ισχυρή ζήτηση που παρατηρείται στην κατηγορία των ειδών πολυτελείας, είναι σύμφωνη με αντίστοιχες περιόδους παγκόσμιας επιβράδυνσης. Τονίζουν δε, ότι οι πλούσιοι είναι συχνά οι τελευταίοι που αισθάνονται τα αποτελέσματα λόγω του μαξιλαριού που τους παρέχει ο ακραίος πλούτος τους. Μεταξύ του τζετ σετ επίσης, το να συνεχίσουν να δαπανούν σε ακριβά ήδη, καταδεικνύει πώς οι πολυτελείς αγορές λειτουργούν ως σύμβολο status.

Σύμβολο εξουσίας

«Το να έχεις σύμβολα εξουσίας μέσα στη φυλή σου είναι ένα ισχυρό πράγμα», σχολίασε ο Milton Pedraza, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Luxury Institute, μιας εταιρείας έρευνας αγοράς και διαχείρισης επιχειρήσεων. «Αυτά τα σύμβολα εξουσίας εξακολουθούν να έχουν τεράστια σημασία στις φυλές των εξαιρετικά πλούσιων».

Η Louis Vuitton, για παράδειγμα, προσφέρει ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια για 1.230 δολάρια, καθώς και μια τσάντα που κοστίζει 2.370 δολάρια. Η μητρική εταιρεία της μάρκας υψηλής μόδας LVMH, η οποία κατέχει επίσης τους Christian Dior, Fendi και Givenchy, ανέφερε αύξηση εσόδων κατά 21% στα 36,7 δισεκατομμύρια ευρώ (37,8 δισεκατομμύρια δολάρια) το πρώτο εξάμηνο του 2022 σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Κέρδη ρεκόρ

Στη Versace, όπου η τιμή για ένα ζευγάρι παπούτσια ή για ένα πουκάμισο μπορεί εύκολα να ξεπεράσει τα 1.000 δολάρια, τα τριμηνιαία έσοδα αυξήθηκαν σχεδόν 30% στα 275 εκατομμύρια δολάρια από ένα χρόνο πριν. Η μητρική της εταιρεία Capri Holdings, στην οποία ανήκουν επίσης οι Michael Kors και Jimmy Choo, είπε ότι τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν 15% στα 1,36 δισεκατομμύρια δολάρια για την περίοδο.

Παρά τις ευρύτερες οικονομικές αβεβαιότητες, ο διευθύνων σύμβουλος της Capri, John Idol, δήλωσε ότι η εταιρεία παραμένει σίγουρη για τους μακροπρόθεσμους στόχους της λόγω της «αποδεδειγμένης ανθεκτικότητας της βιομηχανίας πολυτελείας».

«Κανείς από εμάς δεν ξέρει τι θα συμβεί το τελευταίο εξάμηνο του έτους με τον μέσο καταναλωτή, αλλά φαίνεται ότι η βιομηχανία πολυτελείας είναι αρκετά εύρωστη και αρκετά υγιής», ανέφερε.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Ferrari ενίσχυσε επίσης τις εκτιμήσεις της για το έτος αφού τα έσοδα έφτασαν το ρεκόρ των 1,29 δισεκατομμυρίων ευρώ (1,33 δισεκατομμύρια δολάρια) το δεύτερο τρίμηνο. Η Ferrari 296 GTB 2022 της 75χρονης αυτοκινητοβιομηχανίας, η οποία διαθέτει plug-in υβριδικές δυνατότητες, ξεκινά από 322.000 $, σύμφωνα με το Car and Driver , ενώ η Ferrari 812 GTS του 2022 ξεκινά από περίπου 600.000 $. Ακόμη και οι μεταχειρισμένες Ferrari πωλούνται για εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια.

Πιο ακριβές επιλογές

Εκτός του κόσμου της πολυτέλειας, ορισμένες εταιρείες σημειώνουν επίσης ισχύ σε πιο ακριβές επιλογές. Η Delta Air Lines, για παράδειγμα, ανέφερε ισχυρότερη ανάκτηση εσόδων για προσφορές όπως η business class και η premium economy, σε σύγκριση με άλλα εισιτήρια.

Αν και η βιομηχανία πολυτελείας είχε πάντα έναν βαθμό ανθεκτικότητας, η αυξανόμενη ανισότητα πλούτου που τροφοδοτείται από την πανδημία προσθέτει στην τρέχουσα ισχύ του κλάδου, δήλωσε η Amrita Banta, διευθύνων σύμβουλος της Agility Research & Strategy, η οποία ειδικεύεται σε εύπορους καταναλωτές.

«Το διαθέσιμο εισόδημα των περισσότερων εύπορων και καταναλωτών HNW (υψηλής καθαρής αξίας) έχει αυξηθεί επειδή δαπανήθηκαν λιγότερα για ταξίδια», είπε.

Επιπλέον, υποστήριξε ότι υπήρξε μια πολιτιστική αλλαγή από την ύφεση το 2008 και ότι οι καταναλωτές υψηλής καθαρής αξίας σήμερα είναι λιγότερο ένοχοι για τις δαπάνες σε μια επιβράδυνση και «αισθάνονται ότι δικαιούνται να ξοδέψουν τον πλούτο τους».

Οι εταιρείες πολυτελείας μπορεί να παρατηρούν μια επιβράδυνση των δαπανών μεταξύ του 80% των πελατών τους που είναι «σχεδόν εύποροι», δήλωσε ο Pedraza του Ινστιτούτου Luxury.

Ωστόσο, είπε ότι αυτοί οι καταναλωτές αντιπροσωπεύουν συνήθως περίπου το 30% των πωλήσεων.

Αντίθετα, είπε ότι οι μάρκες πολυτελείας υπολογίζουν συχνά μόνο στο 20% του πελατολογίου τους – τους εξαιρετικά πλούσιους και πολύ πλούσιους – για το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεών τους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Και δεδομένου ότι αυτό το ποσοστό είναι πολύ πιο ανθεκτικό στον πληθωρισμό και την ύφεση, οι εταιρείες πολυτελείας τείνουν να βιώνουν τελευταία επιβράδυνση, είπε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.