ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Επιτόκια: Στα «ύψη» οι νέες δόσεις των στεγαστικών δανείων σε όλη την Ελλάδα

Από τον κύκλο των αυξήσεων στο κόστος δανεισμού δεν γλιτώνει κανένα δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο

Επιτόκια: Στα «ύψη» οι νέες δόσεις των στεγαστικών δανείων σε όλη την Ελλάδα

Η προχθεσινή άνοδος των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) φέρνει μια νέα μεγάλη επιβάρυνση στις μηνιαίες δόσεις των στεγαστικών δανείων.

Από τον κύκλο των αυξήσεων στο κόστος δανεισμού δεν γλιτώνει κανένα δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο, ενώ ακόμα και τα νέα προσφερόμενα σταθερού επιτοκίου έχουν γίνει σημαντικά ακριβότερα.

Η άνοδος του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ έχει συμπαρασύρει στην εκτίναξη το Euribor στα επίπεδα του 2,5% τους τελευταίους μήνες.

Οι αυξήσεις επιβαρύνουν ιδιαίτερα τον οικογενειακό προϋπολογισμό αλλά και το κόστος των επιχειρήσεων, ενώ επίκειται νέα αύξηση των επιτοκίων τον Μάρτιο, κάτι που θα αποτυπώνεται καθημερινά και στο Euribor, συμπαρασύροντας σε διαδοχικές αυξήσεις και τους επόμενους μήνες.

Και ενώ η άνοδος του Euribor περνάει στο σύνολό της στους ιδιώτες σε ό,τι αφορά τα επιτόκια χορηγήσεων, τα επιτόκια καταθέσεων αυξάνονται με το σταγονόμετρο.

Μεγάλωσε το χάσμα ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων τον Δεκέμβριο, με τους αποταμιευτές να τοκίζουν τις καταθέσεις απλού ταμιευτηρίου με μόλις 0,10% και την ίδια στιγμή οι τράπεζες να τους δανείζουν με μέσο επιτόκιο 5,06%. Η διαφορά, δηλαδή, των επιτοκίων δανεισμού από τα επιτόκια καταθέσεων έφτασε στο 4,96%, από 4,53% τον Νοέμβριο και 4,23% τον Οκτώβριο.

Παραδείγματα

Για ένα στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ η δόση αναμένεται να επιβαρυνθεί από 160 έως και 240 ευρώ μηνιαίως, ανάλογα και με τη διάρκεια του δανείου και το περιθώριο που εφαρμόζει κάθε τράπεζα.

Ενδεικτικά, ένα στεγαστικό δάνειο κυμαινόμενου επιτοκίου 100.000 ευρώ διάρκειας 20 ετών, όταν το Euribor τριμήνου ήταν μηδενικό και το επιτόκιο 3%, η μηναία δόση ήταν 560 ευρώ. Πλέον, με το Euribor τριμήνου στο 3% και το επιτόκιο στο 6%, η δόση του δανείου θα αγγίξει τα 720 ευρώ.

Σημειώνεται ότι την 1η Ιουνίου 2023 το Euribor τριμήνου ήταν αρνητικό, στο -0,176 %, και γύρισε σε θετικό λίγες ημέρες αργότερα για πρώτη φορά μετά τον Μάιο του 2015.

Άλλο παράδειγμα αποτελεί ένα στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ με δόση 700 ευρώ. Πριν την τελευταία αύξηση των επιτοκίων έχει αυξηθεί λίγο πάνω από τα 815 ευρώ, με ορατή την αύξηση στα 839 ευρώ.

Σε επίπεδο έτους, η επιβάρυνση μεταφράζεται σε 2.400 ευρώ για το παράδειγμα δανείου των 150.000 ευρώ, που εκτιμάται ότι με τις νέες επιβαρύνσεις θα φτάσει έως και τα 2.630 ευρώ το έτος, ενώ για το δάνειο των 100.000 ευρώ η επιβάρυνση θα είναι της τάξης των 1.380 ευρώ, με προοπτική να φτάσει έως και λίγο πάνω από τα 1.665 ευρώ.

Την αποτυχία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Οικονομικών. Ειδικότερα, οι ρυθμίσεις έφτασαν μόλις τις 3.323 από το σύνολο των 47.600 αιτήσεων, ήτοι ποσοστό λίγο κάτω από το 7%.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εξέφρασε την ικανοποίησή του, ζητώντας από servicers (εκπροσώπους funds) και τράπεζες να προβούν σε περισσότερες.

Ωστόσο, μοιάζει σαν να ξέχασε ότι ο ίδιος νομοθέτησε τον εξωδικαστικό στα μέτρα τους. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από το σύνολο των χρεών (26,7 δισ. ευρώ) τα 21 δισ. είναι προς τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης, και τα 5,7 δισ. ευρώ προς το Δημόσιο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.