ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Δύο «ταχυτήτων» οι παρακρατήσεις – Άλλη για μισθωτούς και άλλη για αυτοαπασχολούμενους

Στόχος είναι να μπορεί να εισπραχθεί ήδη από το 2024 - Δείτε παραδείγματα

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Δύο «ταχυτήτων» οι παρακρατήσεις – Άλλη για μισθωτούς και άλλη για αυτοαπασχολούμενους

Η διάταξη που θα ενσωματωθεί το Σεπτέμβριο στο εργασιακό νομοσχέδιο, προβλέπει διαφορετικό μοντέλο παρακράτησης για συνταξιούχους που εργάζονται με μισθωτή απασχόληση καθώς και για αυτοαπασχολούμενους.

Ειδικότερα, το ποσοστό παρακράτησης επί των εισοδημάτων από την εργασία για τους μισθωτούς αναμένεται να είναι κοντά στο 15% ενώ η παρακράτηση για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα ανέρχεται στο 50% της εισφοράς που έχουν δηλώσει.

Έτσι σύμφωνα με τα σενάρια που επεξεργάζονται οι υπηρεσίες το υπουργείου Εργασίας με στόχο να μην προκληθεί τρύπα στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ τον επόμενο χρόνο, η λύση που κερδίζει έδαφος είναι να μην υπάρχει εν τέλει «αφορολόγητο» εισόδημα για τους εργαζόμενους συνταξιούχους και η νέα παρακράτηση να επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως προκειμένου να μην υπάρξουν χαμένοι σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς του πέναλτι 30% στις συντάξεις θα προβλέπεται η επιβολή πλαφόν ώστε η παρακράτηση να μην υπερβαίνει τα 413 ευρώ το μήνα (μια Εθνική Σύνταξη) και 4.956 ευρώ το χρόνο, δηλαδή 12 εθνικές συντάξεις.

Στόχος μεταξύ άλλων είναι να μπορεί να εισπραχθεί ήδη από το 2024, καθώς αν εισπραχθεί για πρώτη φορά το 2025 με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2024, του χρόνου θα δημιουργηθεί μια «τρύπα» στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ.

Δείτε παραδείγματα

Παράδειγμα 1:

Συνταξιούχος με σύνταξη 1.000€ που εργάζεται ως μισθωτός και λαμβάνει αμοιβή 800€ το μήνα. Έχει σήμερα «πέναλτι» 300€ (30% επί των 1.000€)

Από 1/1/2024 το «πέναλτι» καταργείται και επιβάλλεται μια πρόσθετη, μη ανταποδοτική εισφορά στο εισόδημα του ύψους 15%. Με το νέο σύστημα θα έχει παρακράτηση 120€ από το μισθ. Κερδίζει 180€ το μήνα

Παράδειγμα 2:

Συνταξιούχος με σύνταξη 1.500 ευρώ και εισόδημα από απασχόληση 45.000 ευρώ το χρόνο (3.750 ευρώ το μήνα).

Με το σημερινό καθεστώς ο εν λόγω συνταξιούχος χάνει 450 ευρώ το μήνα, δηλαδή 5.400 ευρώ το χρόνο.

Με το νέο καθεστώς θα έχει «πέναλτι» 15% στο ποσό που υπερβαίνει το ποσό μιας Εθνικής Σύνταξης (413 ευρώ σήμερα, 4.956 ευρώ το χρόνο).

Το νέο πέναλτι προκύπτει στα 6.006 ευρώ το χρόνο, δηλαδή 500 ευρώ το μήνα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επειδή όμως υπάρχει ο δεύτερος «κόφτης», το ύψος της μηνιαίας παρακράτησης δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό 12 εθνικών συντάξεων το χρόνο. Έτσι η παρακράτηση πέφτει στα 413 ευρώ το μήνα και 4.956 ευρώ το χρόνο. Θα έχει όφελος 444 ευρώ το χρόνο (αντί ζημίας 606 ευρώ το χρόνο).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.