ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Προ των πυλών το «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις

Ποιες θα επιδοτηθούν και για ποιες εργασίες

Προ των πυλών το «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις

Νέα προγράμματα «Εξοικονομώ» πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή το επόμενο διάστημα, με τον οδηγό του προγράμματος να αναμένεται μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Μέσα από το πρόγραμμα πρόκειται να επιδοτηθούν –μεταξύ άλλων- επιχειρήσεις από τον τομέα του τουρισμού, του λιανεμπορίου, ιδιωτικά γραφεία και εμπορικά κτίρια.

Το ποσό που θα διατεθεί διαμορφώνεται στα 450 εκατ. και κυρίαρχος στόχος είναι η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης μέσα από ένα πλέγμα παρεμβάσεων.

Βάσει του σχετικού σχεδιασμού μέσα από την «πριμοδότηση» για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας της λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα πρέπει να επιτευχθεί εξοικονόμηση κατ’ ελάχιστον 30%, σύμφωνα με το enikonomia.gr.

Τι θα χρηματοδοτηθεί

Επιπλέον, μέσω του προγράμματος «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά τους, ενώ θα τονωθεί η δραστηριότητα και θα ενισχυθούν οι θέσεις εργασίας για τους παρόχους των εργασιών και τις σχετικές βιομηχανίες.

Το πλάνο αφορά σε ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων, ενεργειακή αναβάθμιση παραγωγικών διαδικασιών, συστήματα ανάκτησης θερμότητας στο πλαίσιο παραγωγικών διαδικασιών, εγκατάσταση «έξυπνων» ενεργειακών συστημάτων, ηλεκτρικά οχήματα διανομής κ.λπ.

Επίσης, αντικατάσταση συστημάτων ψύξης και θέρμανσης με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης, διευκόλυνση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις στέγες επιχειρήσεων ή και σε όμορα οικόπεδα, προκειμένου να εξασφαλίζεται ενεργειακή αυτάρκεια σε συνδυασμό με την εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης.

Ποιες επιχειρήσεις θα επιδοτηθούν

Συνολικά θα διατεθούν 450 εκατομμύρια ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το πρόγραμμα θα ενισχύει τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας της λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με στόχο εξοικονόμηση κατ’ ελάχιστον 30% του ενεργειακού κόστους.

Πλέον βασική έμφαση θα δοθεί στην αυτονομία που μπορεί να προσφέρει η επένδυση σε φωτοβολταϊκά πάνελ συνδεδεμένα με μπαταρίες σώρευσης πλεονάζουσας ενέργειας. Με αυτόν τον τρόπο οι επιχειρήσεις θα αυτοκαταναλώνουν ενέργεια και θα έχουν χαμηλότερα τιμολόγια ρεύματος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Από το σύνολο των επιδοτούμενων επιχειρήσεων εκτιμάται ότι 8.500 θα είναι μικρές και 1.200 μεσαίες καi μεγαλύτερες σε διάφορους παραγωγικούς τομείς, όπως στον τουρισμό, στον αγροδιατροφικό τομέα κ.α., ενώ δικαίωμα συμμετοχής αναμένεται να έχουν ιδιωτικά γραφεία και εμπορικά κτίρια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.