Αφιέρωμα του διεθνούς πρακτορείου για την απόγνωση των κτηνοτρόφων

Ορατός ο κίνδυνος η γραβιέρα Π.Ο.Π. της Νάξου να «εκλείψει» σύντομα από τα ράφια των σούπερ μάρκετ, αναφέρει σε θέμα του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, σημειώνοντας πως οι κτηνοτρόφοι του κυκλαδίτικου νησιού βρίσκονται σε απόγνωση, λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης.

Το Reuters βρέθηκε στη Νάξο και κατέγραψε τα μεγάλα προβλήματα που έχει προκαλέσει τους κτηνοτρόφους του νησιού το «κύμα» ακρίβειας, αλλά και η αδυναμία παρέμβασης της κυβέρνησης.

Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου με συντονισμένες ενέργειες του Προέδρου της, Δημήτρη Καπούνη, καθώς και των μελών του διοικητικού Συμβουλίου προσπαθεί να σώσει τη ζωϊκή παραγωγή του νησιού. Αυτές τις μέρες στο λιμάνι της Νάξου έφτασαν ποσότητες ζωοτροφών από τη Βουλγαρία, καθώς παρατηρήθηκε έλλειψη στην Ελλάδα και πριν ένα μήνα ή Ένωση προχώρησε στην προμήθεια των απαραίτητων ποσοτήτων.

Οι τιμές των ζωοτροφών, των καυσίμων, των λιπασμάτων, καθώς και της ηλεκτρικής ενέργειας (αντλίες, κλπ.) έχουν διπλασιαστεί έως τριπλασιαστεί και πλήττουν άμεσα την παραγωγή του νησιού. Ως εκ τούτου, το σαρωτικό κύμα ακρίβειας οδηγεί πολλούς κτηνοτρόφους στο να σφάξουν τα ζώα τους και να τα πουλήσουν για κρέας, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί κατά 30% η παραγωγή γάλακτος και κατά συνέπεια και η παραγωγή τυριού.

Στο κενό οι προτάσεις των κτηνοτρόφων

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, η Νάξος παράγει συνήθως περίπου 1.250 τόνους γραβιέρας ετησίως, με τον αριθμό αυτό βάση προβλέψεων να αναμένεται να μειωθεί κατά 30% το τρέχον έτος. Οι κτηνοτρόφοι του νησιού ακούν μόνο κατευναστικά λόγια από το Υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης, χωρίς να υπάρχει κάποια προσφερόμενη λύση, ενώ και οι προτάσεις τους πέφτουν στο κενό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ένα νησί με σημαντική προσφορά στον πρωτογενή τομέα της χώρας κινδυνεύει σοβαρά, πλέον, να μετατραπεί σε αμιγώς τουριστικό. Αν και, ακόμη και στον συγκεκριμένο τομέα, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς ρόδινα, με το Μάϊο να μην καταγράφεται ως ιδιαίτερα αποδοτικός, από πλευράς αφίξεων ξένων τουριστών.

TAGS: