ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Καμερούν: Η λίμνη που μέσα σε μια νύχτα σκότωσε 1.700 ανθρώπους – Το περίεργο φαινόμενο

Πρόκειται για μια από τις πιο παράξενες φυσικές καταστροφές

Καμερούν: Η λίμνη που μέσα σε μια νύχτα σκότωσε 1.700 ανθρώπους – Το περίεργο φαινόμενο

Τη νύχτα της 21ης Αυγούστου του 1986 1.700 άνθρωποι και 3.500 ζώα που ζούσαν κοντά στην λίμνη Nyos του Καμερούν, έχασαν την ζωή τους και κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει καταλάβει πως συνέβη αυτό το τραγικό γεγονός. 

Η λίμνη Nyos είναι μια βαθιά λίμνη στην κορυφή ενός ανενεργού ηφαιστείου. Το μάγμα στο βυθό της διαρρέει διοξείδιο του άνθρακα στο νερό και το μετατρέπει σε ανθρακικό οξύ. Αυτό ήταν το γνωστό μέρος. Γιατί εκείνο που έγινε το 1986, ήταν παράξενο και μη αναμενόμενο.

Εκείνο το βράδυ, η λίμνη απελευθέρωσε χιλιάδες τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Το σύννεφο απλώθηκε πάνω από τις γύρω περιοχές σκορπώντας τον θάνατο.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που κατοικούσαν στην γύρω περιοχή, πέθαναν στον ύπνο τους. Τα θύματα; Περισσότερα από 1.700. Το διοξείδιο του άνθρακα έκαψε ότι βρήκε μπροστά του σε ακτίνα 25 χλμ.

Λίγοι γλίτωσαν, κι αυτό από τύχη, αφού έτυχε να βρίσκονται σε μεγαλύτερο υψόμετρο. Όσοι ξύπνησαν υγιείς, βρήκαν μόνο πτώματα παντού και τίποτα άλλο.

Πρόκειται για μια από τις πιο παράξενες φυσικές καταστροφές και από τις πιο θανατηφόρες. Οι επιστήμονες ακόμα δεν γνωρίζουν τι ακριβώς την προκάλεσε.

Οι λίμνες δεν συνηθίζουν να εκρήγνυνται ξαφνικά. Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν πως το μάγμα ήρθε με κάποιο τρόπο στην επιφάνεια απελευθερώνοντας το διοξείδιο του άνθρακα. Από την άλλη, κάποιοι άκουσαν θόρυβο λίγο πριν το μοιραίο γεγονός και πίστεψαν πως προηγήθηκε κατολίσθηση. Κάποιοι άλλοι πάλι μίλησαν για σεισμό.

Το διοξείδιο του άνθρακα παρέμενε στα κρύα βαθιά νερά της λίμνης, χωρίς να ανεβαίνει προς την επιφάνεια. Κάτι ανέτρεψε αυτή την κατάσταση.

Η πιο πιθανή εκδοχή είναι πως τα λασπώδη νερά της βροχής που συσσωρεύονται στην λίμνη, ανέτρεψε τα υποβρύχια στρώματά της. Αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις.

Και όταν δεν υπάρχουν αποδείξεις, οι θεωρίες συνωμοσίας δίνουν και παίρνουν. Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι επρόκειτο για μια δοκιμή βόμβας που έκαναν οι κυβερνήσεις Ισραήλ και Καμερούν.

Η Nyos είναι μια από τις τρεις λίμνες στον κόσμο που έχουν εκραγεί. Η δεύτερη βρίσκεται κι αυτή στο Καμερούν, ενώ η τρίτη βρίσκεται στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Το 2001 μηχανικοί εγκατέστησαν σωλήνες στον βυθό της λίμνης, οι οποίοι απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα και το απελευθερώνουν σιγά σιγά στον αέρα, ενώ εγκαταστάθηκε και φράγμα στις όχθες της λίμνης, που όμως υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να καταρρεύσει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.