ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Κορωνοϊός: «4ο κύμα» με μηδενικούς θανάτους και περισσότερα τεστ – Πώς «μαγείρεψαν» ξανά τους αριθμούς (φώτο)

Κορωνοϊός: «4ο κύμα» με μηδενικούς θανάτους και περισσότερα τεστ – Πώς «μαγείρεψαν» ξανά τους αριθμούς (φώτο)

Μετά από έναν και πλέον χρόνο πανδημίας γνωρίζουμε πως ο πιο «αξιόπιστος» δείκτης για να καταλάβουμε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα είναι ο δείκτης θετικότητας και οι θάνατοι.

Και κυρίως ο δείκτης που θα έπρεπε να απασχολεί κυρίως την επιστημονική κοινότητα είναι αυτός των θανάτων και των διασωληνωμένων. Παρόλα αυτά υπάρχουν αμφιβολίες για τον πραγματικό τους αριθμό, καθώς είναι βέβαιο πως πολλοί θάνατοι με Covid-19 «βαφτίστηκαν» ως θάνατοι από Covid-19.

Αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση και δυστυχώς θα πρέπει να ασχοληθούμε με τα επίσημα δεδομένα που μας δίνει ο ΕΟΔΥ. Χθες λοιπόν ανακοινώθηκαν 2.327 νέα κρούσματα, αλλά μόλις 2 θάνατοι.

Ο πρώτος αριθμός προφανώς και προκαλεί ανησυχία στους «ειδικούς», καθώς είχαμε αρκετό καιρό να δούμε τόσο υψηλό αριθμό, παρόλα αυτά οι μόλις 2 θάνατοι είναι κάτι το θετικό. Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ πως οι θάνατοι έρχονται με καθυστέρηση σε σχέση με το πανδημικό κύμα, καθώς πρώτα κάποιος θα κολλήσει, στη συνέχεια (ίσως) νοσήσει σοβαρά κτλ.

Όμως μαζί με την αύξηση των κρουσμάτων παρατηρείται και ραγδαία αύξηση των τεστ. Αύξηση που οφείλεται κυρίως και στην απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει σε υποχρεωτικά rapid (ή PCR) τεστ όσους ανεμβολίαστους θέλουν να ταξιδεύσουν στα νησιά. Αν δούμε τα διαγράμματα θα παρατηρήσουμε πως η αύξηση των κρουσμάτων είναι αναλογική σε σχέση με τα τεστ.

Τι παρατηρούμε στους δείκτες θετικότητας: Πράγματι χθες ο δείκτης θετικότητας έφτασε κοντά στο 3% (2,9%), παρόλα αυτά μέχρι τις 5 Ιουνίου ο δείκτης θετικότητας δεν έπεσε ποτέ κάτω από το 3%. Και αναφερόμαστε σε περίοδο με αυστηρό lockdown, μάσκες παντού κτλ. Άρα σε καμία περίπτωση το 2,9% δεν πρέπει να προκαλεί πανικό. Σίγουρα είναι μια αύξηση η οποία παρατηρείται εν μέσω καύσωνα και πιθανότατα οφείλεται και στην μετάλλαξη Δέλτα, η οποία θεωρητικά είναι πιο μεταδοτική, όμως -ακόμα τουλάχιστον- δεν είναι σε τόσο υψηλό επίπεδο, ώστε να προκαλεί πανικό.

Ας δούμε και τα διαγράμματα νεκρούς και εισαγωγές σε ΜΕΘ.

Και τέλος τα κρούσματα ανά ηλικία.

Όπως βλέπουμε στα διαγράμματα σχεδόν όλα τα νέα κρούσματα αφορούν πολίτες 18 έως 39 ετών, αντιθέτως ελάχιστα αφορούν πολίτες άνω των 65 ετών. Αυτό είναι κάτι καλό, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ σχεδόν όλοι οι θάνατοι με Covid-19 (83,6%) αφορούν πολίτες άνω των 65 ετών, αντιθέτως μόλις το 0,7% αφορά πολίτες κάτω των 39 ετών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.