ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Να γιατί πρέπει να ξεκινήσετε να τρώτε καρότα – Τα οφέλη για την υγεία

Τα γνωρίζατε;

Να γιατί πρέπει να ξεκινήσετε να τρώτε καρότα – Τα οφέλη για την υγεία

Είναι γνωστό πως πέρα από τις πατάτες, τα καρότα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή λαχανικά που έχουμε εντάξει στη διατροφή μας.

Μερικά από τα θετικά του είναι πως διαθέτει μεγάλη διάρκεια ζωής, μπορεί να φαγωθεί τόσο ωμό όσο και μαγειρεμένο, έχει ωραία γεύση και είναι χρήσιμο για πολλές συνταγές.

Πέρα από τις δυνατότητες που μας δίνουν στο μαγείρεμα, όμως, τα καρότα είναι επίσης εξαιρετικά θρεπτικά και όπως άλλα λαχανικά αποτελούν ένα «ορυχείο αντιοξειδωτικών».

Τα αντιοξειδωτικά είναι φυτικές ενώσεις που εκτός από την εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, δρουν μέσα στο σώμα επιδιορθώνοντας τις βλάβες στα κύτταρα, σύμφωνα με το eatthis.com.

Το βασικότερο όμως είναι πως με τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών, η κατανάλωση καρότων συμβάλλει στην καταπολέμηση της εμφάνισης καρκίνου και διάφορων φλεγμονών.

Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι τα καρότα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου του στομάχου, του καρκίνου του παχέος εντέρου, του καρκίνου του προστάτη, της λευχαιμίας και του καρκίνου του πνεύμονα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να αποδοθεί στη βιοδιαθεσιμότητα δύο καροτενοειδών (α-καροτένιο και β-καροτένιο), που ουσιαστικά είναι ενώσεις με υψηλή αντιοξειδωτική δράση.

Μπορεί τα αντιοξειδωτικά να λειτουργούν μέσω πολλών μηχανισμών, ωστόσο στο τέλος ρυθμίζουν το οξειδωτικό στρες που προκαλείται τόσο από φυσιολογική μεταβολική δραστηριότητα καθώς και από συνήθειες που έχουν κάνει κομμάτι του τρόπου ζωής μας, όπως:

  • το κάπνισμα
  • η έλλειψη άσκησης
  • η κακή διατροφή
  • κατανάλωση αλκοόλ

Τα υψηλά επίπεδα οξειδωτικού στρες έχουν συνδεθεί με υψηλότερα ποσοστά φλεγμονής και χρόνιες ασθένειες όπως ο καρκίνος με τα καρότα να είναι μια καλή επιλογή για τη μείωσή τους.

Μάλιστα, ειδικά τα μαγειρεμένα καρότα παρέχουν υψηλά επίπεδα του Α και Β καροτενίου (χτυπώντας στα «ίσια» τα αποξηραμένα βερίκοκα) και για να αποκομίσετε τα θετικά, φτάνει και μια μικρή ποσότητα.

Έρευνα έδειξε ότι μόλις 67 γραμμάρια (ένα μεσαίου μεγέθους καρότο ή μια κουπίτσα με φέτες καρότου) την ημέρα συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ωστόσο, όπως είναι φυσικό, το καρότο από μόνο του δεν κάνει θαύματα, θα πρέπει να βάλετε κι εσείς το χεράκι σας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.