Εποχές Όργουελ: Υποχρεωτική η επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού από τους εργαζομένους σε ιδιωτικό – δημόσιο τομέα

Εποχές Όργουελ: Υποχρεωτική η επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού από τους εργαζομένους σε ιδιωτικό – δημόσιο τομέα

Οργουολικές καταστάσεις αναμένεται να ζήσει το σύνολο των πολιτών με την επίδειξη του πιστοποιητικού (ή βεβαίωσης) εμβολιασμού ή του αντίστοιχου εγγράφου νόσησης προς προϊστάμενους και εργοδότες να γίνεται υποχρεωτική γίνεται για το σύνολο των εργαζόμενων Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα.

Η κυβερνητική τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό αποκλειστικά του προσωπικού σε δομές Υγείας και μονάδες φροντίδας, περιλαμβάνει διάταξη και για τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Οι ρυθμίσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, αφορούν οριζόντια το σύνολο του προσωπικού σε ιδιωτικές και δημόσιες δομές Υγείας καθώς επίσης και σε ιδιωτικές, δημόσιες και δημοτικές μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία.

Οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να επιδεικνύουν στον προϊστάμενο της οργανικής μονάδας όπου υπηρετούν ή στον εργοδότη τους, αντίστοιχα:

Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 της Ε.Ε. ή
Βεβαίωση εμβολιασμού ή
Βεβαίωση θετικού διαγνωστικού ελέγχου.

Το πιστοποιητικό ή η βεβαίωση ελέγχεται από τον εργοδότη μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής, ενώ σύμφωνα με την τροπολογία, η υποχρέωση επίδειξης ισχύει έως τις 31.12.2021.

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς με βάση την οποία οι εργαζόμενοι συγκεκριμένων κατηγοριών θα βγαίνουν σε αναστολή εργασίας άνευ αποδοχών επ’αόριστον!

Οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν σε τρεις κατηγορίες εργαζομένων:

1. Εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και
2. Σε μονάδες φροντίδας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες που πρέπει να έχουν εμβολιαστεί έως 16 Αυγούστου
3. Σε υγειονομικές δομές (γιατροί και νοσηλευτές) του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, που πρέπει να έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση και να έχουν προγραμματίσει τη δεύτερη έως την 1η Σεπτεμβρίου.

Στην τροπολογία που κατατέθηκε το πρωί της Τετάρτης (21/07) στη Βουλή, αναφέρεται ότι δεν θα υπάρχει χρονικό όριο αναστολής για τους εργαζόμενους που αρνούνται να εμβολιαστούν και θα παίρνουν άδεια άνευ αποδοχών. Στην περίπτωση αυτή, επίσης, οι εργαζόμενοι δεν θα έχουν ούτε ασφαλιστική κάλυψη.

Ο εργαζόμενος θα είναι, επίσης, υποχρεωμένος να ενημερώνει αν έχει κάνει το εμβόλιο ή όχι.

Για τις θέσεις που θα μείνουν κενές από ανεμβολίαστους εργαζόμενους, μπορούν να γίνονται προσλήψεις με τρίμηνες συμβάσεις.

Από την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα έξι μηνών από τη νόσησή τους και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους να μην κάνουν το εμβόλιο.

Οι κυρώσεις

Στην περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης, επέρχονται οι ακόλουθες συνέπειες:

– Ειδικώς στην περίπτωση εργαζομένων σε φορείς του δημοσίου τομέα, υπό την έννοια της περ. (α) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143), με απόφαση του επικεφαλής του φορέα επιβάλλεται, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολής καθηκόντων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Κατά τον χρόνο αναστολής καθηκόντων, ο οποίος δεν λογίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας, δεν καταβάλλονται αποδοχές. Με τη συμπλήρωση δεκατεσσάρων ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, η αναστολή αίρεται με όμοια απόφαση.

– Σε κάθε άλλη περίπτωση ο εργοδότης υποχρεούται να μην κάνει δεκτή την παροχή της εργασίας του εργαζομένου και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για το χρονικό διάστημα μη παροχής εργασίας λόγω εφαρμογής του παρόντος. To προηγούμενο εδάφιο εφαρμόζεται και σε συμβάσεις έργου, παροχής ανεξαρτήτων υπηρεσιών, καθώς και σε συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας δανειζόμενου προσωπικού ή προσωπικού που συμβάλλεται με εργολάβο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

– Στον εργοδότη που απασχολεί προσωπικό κατά παράβαση του παρόντος, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο: (10.000) ευρώ για κάθε παράβαση και έως πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ και, σε περίπτωση υποτροπής, που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο, (20.000) ευρώ για κάθε παράβαση και έως (200.000) ευρώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.