Το λαχανικό που ρυθμίζει την πίεση και προστατεύει την όραση!

Το λαχανικό που ρυθμίζει την πίεση και προστατεύει την όραση!

Ο λόγος για το κολοκυθάκι το οποίο είναι ένα παρεξηγημένο, αλλά ιδιαίτερα θρεπτικό λαχανικό με πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

Είναι ένα λαχανικό «γεμάτο» νερό – περιεκτικότητα πάνω από 95% – και έχει ελάχιστες θερμίδες, μόλις 34. Αποδίδει 6 γρ. υδατανθράκων, 2,5 γρ. πρωτεΐνης και 2 γρ. φυτικών ινών. Παρέχει ασβέστιο (32mg), μαγνήσιο (36mg), φώσφορο (76 mg) και αρκετό κάλιο (522mg).

Η περιεκτικότητά του σε κάλιο το καθιστά ιδανική επιλογή για μια πλούσια σε κάλιο διατροφή που συνιστάται για την αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Όσο για τη χαμηλή περιεκτικότητά του σε υδατάνθρακες εκ των οποίων ελάχιστα ανήκουν στην κατηγορία των σακχάρων (5γρ) το καθιστούν ιδανική επιλογή για τους διαβητικούς.

Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι το κολοκυθάκι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C ( 35.8mg), αποτελεί πηγή του αντιοξειδωτικού β-καροτένιου (20 mcg RAE)και άλλων ωφέλιμων βιταμινών όπως η λουτεΐνη και ζεαξανθίνη (4250μg).

Να σημειωθεί ότι αυτά τα καροτενοειδή όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, θεωρούνται ιδιαίτερα ευεργετικά για την υγεία των οφθαλμών.

Το κολοκυθάκι παραμένει παραγνωρισμένο και σε ό,τι αφορά τις μελέτες που αφορούν τα οφέλη της κατανάλωσής του στην υγεία. Αυτό όμως δεν μας εμποδίζει από το να εστιάσουμε στα ήδη γνωστά οφέλη που προσφέρουν στην υγεία μας οι βιταμίνες και τα μέταλλα που περιέχει τα οποία προαναφέρθηκαν, χωρίς σε καμία περίπτωση να ολοκληρώνουν την παρουσίαση της διατροφικής αξίας αυτού του κατεξοχήν καλοκαιρινού λαχανικού που νοστιμίζει τα πιάτα μας.

Tip: Τρώγεται και ωμό π.χ. τριμμένο στον τρίφτη και μέσα σε σαλάτες!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.