ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτός ο Βαρτζόπουλος (και «καραμανλικός» τρομάρα του) πόσα «κιλά» πολιτικά χαζός είναι;

Σημαντική η διατροφική αξία της ελιάς

Σημαντική η διατροφική αξία της ελιάς

Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό καρπό της Μεσογείου και αγαπημένο τρόφιμο των Ελλήνων, από την αρχαιότητα έως σήμερα. Η ελιά καταναλώνεται ορεκτικό, συνοδεύει όσπρια, σαλάτες, μεζέδες και άλλα παραδοσιακά πιάτα και χρησιμοποιείται ως συστατικό σε μεγάλο αριθμό συνταγών της σύγχρονης μεσογειακής -και όχι μόνο- κουζίνας.

Πέρα όμως, από τη μοναδική γεύση που προσδίδει στο φαγητό, η ελιά προσφέρει και πλήθος ευεργετικών συστατικών, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που την χαρακτηρίζουν ως «superfood», λόγω της υψηλής διατροφικής της αξίας.

Αρχικά, οι ελιές, αν και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, αυτό προέρχεται κυρίως από μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία φαίνεται ότι ασκούν καρδιο-προστατευτική δράση, μειώνοντας τα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων και αυξάνοντας την «καλή» χοληστερόλη, ειδικότερα δε, όταν καταναλώνονται σε αντικατάσταση των κορεσμένων.

Όσον αφορά στην περιεκτικότητά της σε μικροθρεπτικά συστατικά, η ελιά παρέχει βιταμίνη Ε, αν και σε μικρότερη συγκέντρωση συγκριτικά με το ελαιόλαδο, βιταμίνη Α και μικρές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β, ενώ περιέχει και σημαντικά ποσά καλίου, ασβεστίου, φωσφόρου, μαγνησίου και σιδήρου.

Μεταξύ των ευεργετικών συστατικών της περιλαμβάνονται επίσης τα αντιοξειδωτικά, με κύριο εκπρόσωπο τις πολυφαινόλες, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας, και την προστασία του οργανισμού από την επιβλαβή δράση των ελευθέρων ριζών και σχετίζονται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε κάθε περίπτωση, οι ελιές αποτελούν ένα τρόφιμο που θα πρέπει να καταναλώνεται σε ελεγχόμενη ποσότητα, αφενός λόγω του θερμιδικού τους περιεχομένου και αφετέρου εξαιτίας της σημαντικής συνεισφοράς που μπορεί να έχουν στην ημερήσια πρόσληψη νατρίου-αλατιού, δεδομένων των τεχνικών που χρησιμοποιούνται για τη συντήρησή τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.