7 τροφές που δεν πρέπει να τρώτε ποτέ πριν από τον ύπνο

Η κατανάλωση τροφής πριν ξαπλώσετε το βράδυ συμβάλλει στην αύξηση του βάρους αλλά και σε έναν ανήσυχο ύπνο

7 τροφές που δεν πρέπει να τρώτε ποτέ πριν από τον ύπνο

Σε όλους μας έχει τύχει να μην μπορούμε να κοιμηθούμε καλά το βράδυ επειδή φάγαμε πολύ ή καταναλώσαμε τρόφιμα που μας πειράζουν.

Πέρα από τις τροφές που μπορεί να επηρεάζουν τον καθένα ξεχωριστά λόγω κάποιας δυσανεξίας, υπάρχουν και τρόφιμα ή ροφήματα, που καλό είναι να αποφεύγονται το βράδυ, καθώς μπορεί να επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου μας αλλά και τη γενικότερη υγεία μας.

Καφές
Δεν μας εκπλήσσει που ο καφές βρίσκεται στη συγκεκριμένη λίστα. Όλοι γνωρίζουμε ότι ο καφές «ξυπνάει», γι’ αυτό άλλωστε και τον καταναλώνουμε με το που σηκωνόμαστε από το κρεβάτι το πρωί. Για να μη διαταράξει την ποιότητα του ύπνου μας, οι ειδικοί λένε ότι δεν πρέπει να πίνουμε καφέ πιο αργά από τις 4-5 το απόγευμα. Σε περίπτωση που θέλουμε να απολαύσουμε έναν απογευματινό- βραδινό καφέ είναι προτιμότερο να επιλέξουμε ντεκαφεϊνέ.

Σοκολάτα
Μπορεί να αποφεύγουμε τον καφέ πριν τον ύπνο αλλά δεν είναι η μόνη πηγή καφεΐνης. Η σοκολάτα είναι αρκετά διεγερτική: 3 τετράγωνα σοκολάτας περιέχουν 23 mg καφεΐνης, δηλαδή το ¼ της καφεΐνης που περιέχει ένα φλιτζάνι καφέ. Γι’ αυτό μη δώσετε σοκολάτα στα παιδιά το βράδυ! Δεν θα κοιμηθούν εύκολα.

Καυτερές Σος
Τα καυτερά φαγητά είναι καλό να αποφεύγονται πριν τον ύπνο καθώς είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν ενοχλήσεις στο στομάχι και το έντερο και να επηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου μας.

Τηγανητά
Τα τηγανητά φαγητά βλάπτουν πολλαπλώς τον οργανισμό μας, πόσω μάλλον αν τα καταναλώνουμε το βράδυ. Τα πολύ λιπαρά φαγητά απαιτούν μεγαλύτερο χρόνο χώνεψης. Οπότε αν φάμε κάτι τηγανητό αργά το βράδυ, ο οργανισμός θα ξεκινήσει να επεξεργάζεται το φαγητό που δυσκολεύει το πεπτικό μας σύστημα, με αποτέλεσμα να διαταράξει τη διαδικασία του ύπνου.

Αλκοόλ
Μπορεί να πιστεύουμε ότι ένα ποτηράκι κρασί μας κοιμίζει αλλά στην πραγματικότητα επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου μας. Το αλκοόλ, ειδικά σε μεγάλες ποσότητες, επηρεάζει το συκώτι, το οποίο προσπαθεί να αποβάλλει το αλκοόλ από τον οργανισμό μας. Επειδή υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στο συκώτι και την καρδιά, αισθανόμαστε ταχυπαλμία, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να κοιμηθούμε.

Νερό
Οι ειδικοί λένε ότι δεν είναι καλό να πίνουμε νερό ακριβώς προτού κοιμηθούμε καθώς αυτό θα οδηγήσει σε συχνές «επισκέψεις» στην τουαλέτα μέσα στη νύχτα και επομένως θα διαταράξει τον ύπνο μας. Αυτό που συνιστούν είναι να πίνουμε αρκετό νερό μέσα στην ημέρα, πριν, ανάμεσα και μετά τα γεύματα, ώστε να είναι ο οργανισμός μας ενυδατωμένος την ώρα που θα πέσουμε στο κρεβάτι να κοιμηθούμε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πρωτεϊνούχα συμπληρώματα διατροφής
Σε περίπτωση που παίρνετε συμπληρώματα διατροφής για τη γυμναστήριο, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με τις οδηγίες τους. Υπάρχουν συμπληρώματα για πριν την άσκηση και συμπληρώματα για μετά. Πριν κοιμηθείτε δεν πρέπει να καταναλώσετε ποτέ συμπληρώματα που έχουν ενδείξεις κατανάλωσης πριν την άσκηση καθώς αυτά είναι πλούσια σε καφεΐνη και διεγείρουν τον οργανισμό. Αντιθέτως, τα συμπληρώματα που είναι για μετά την άσκηση, μπορούν πιο εύκολα να καταναλωθούν και πριν τον ύπνο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.