ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Απανθρωπες αποφάσεις για ολικό lockdown στην Αττική εντός της ημέρας από τον Κ.Μητσοτάκη

Απανθρωπες αποφάσεις για ολικό lockdown στην Αττική εντός της ημέρας από τον Κ.Μητσοτάκη

(Aρχικό κείμενο 7:22): H Αττική αναμένεται να μπει εκ νέου σε ολικό lockdown, το οποίο θα καταστρέψει ακόμη περισσότερο την οικονομία και την ψυχολογία των πολιτών, χωρίς κανέναν λόγο!

Μόλις την Παρασκευή πάρθηκαν νέα μέτρα από την επιτροπή των «ειδικών» και ήδη η κυβέρνηση εξετάζει την επιβολή καθολικού lockdown στην Αττική με κλείσιμο σχολείων όλων των βαθμίδων, λιανεμπορίου και άλλων δραστηριοτήτων. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα πιθανότατα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, αλλά θα τεθούν σε ισχύ την Πέμπτη ή την Παρασκευή.

Λίγο μετά τις 14:30 ολοκληρώθηκε στο μέγαρο Μαξίμου η έκτακτη σύσκεψη, που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νϊκου Χαρδαλιά, του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και του προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας στις πρώτες του δηλώσεις οι αποφάσεις για το «κλείσιμο» της Αττικής αναμένεται να παρθούν σήμερα.

«Η επιτροπή θα συνεδριάσει και θα εισηγηθεί σήμερα, σήμερα θα ανακοινωθούν τα νέα μέτρα» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλη Κικίλιας μετά την έκτακτη σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Ο κορυφαίος επιστήμονας του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, Ιωάννης Ιωαννίδης, μίλησε σε πρόσφατη συνέντευξη του για τα lockdown, τα οποία υποστήριξε πως δημιουργούν «εξαθλιωμένους και φτωχοποιημένους ανθρώπους», ενώ μίλησε και για «βάναυση κακοποίηση της ανθρωπότητας από μία ελίτ». Προσθέτοντας μάλιστα πως τα lockdown είναι «αυτοκτονικά για τη χώρα μας».

Απόδειξη;

Όπως είπε ο ερευνητής Φαρσαλινός στην Πελώνη (μέλος της επιτροπή) μπορεί να βρισκόμαστε σε lockdown εδώ κ έναν χρόνο όμως… ακόμη συζητάμε για lockdown!

Ο ίδιος ο ΠΟΥ είχε ανακοινώσει πως το lockdown είναι η ύστατη λύση και πρέπει να επιβάλλεται για μικρό χρονικό διάστημα, όμως στην Ελλάδα βρισκόμαστε ήδη εδώ και έναν χρόνο και περιμένουμε… τον καιρό και τους εμβολιασμούς για να βγούμε.

Μέτρα τα οποία πλέον δεν έχουν να κάνουν σε καμία περίπτωση με τη δημόσια υγεία, καθώς σταματήσαμε να μιλάμε για αποστάσεις, καθαριότητα, μάσκες κτλ, αντιθέτως μιλάμε για νέες απαγορεύσεις, οι οποίες δεν έχουν κανένα νόημα!

Άλλωστε και η καθηγήτρια Αθηνά Λινού, που είναι μέλος της επιτροπής, έχει εκδηλώσει τις τελευταίες ημέρες δημοσίως την δυσαρέσκεια της για τα νέα μέτρα, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «δεν πρέπει να κλείνουμε τους ανθρώπους στα σπίτια τους», καθώς σύμφωνα με όσα είπε αυτό έχει αρνητικό αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, αντιθέτως θα έπρεπε να τους παροτρύνουμε να βγαίνουν στη φύση και όχι να τους επιβάλλονται απάνθρωπα πρόστιμα διότι πήγαν… πεζοπορία.

Εδώ και αρκετούς μήνες η κυβέρνηση υποστηρίζει πως τα μέτρα τα παίρνει η επιτροπή, όμως αυτή δέχεται έντονες πολιτικές πιέσεις, κάτι που έχουν παραδεχθεί και οι ίδιοι.

Ακολουθεί τη Γερμανία η Ελλάδα

Ουσιαστικά η χώρα μας ακολουθεί δύο μοντέλα, το γερμανικό και το γαλλικό. Έτσι όπως το Φθινόπωρο μόλις μπήκε σε lockdown η Γερμανία ακολούθησε η Ελλάδα, έτσι και τώρα μόλις η Γερμανία ανακοίνωσε παράταση των μέτρων, έτσι και η χώρα μας αναμένεται να μπει σε ένα ολικό lockdown διάρκειας τριών ή δύο εβδομάδων.

Αυτό σημαίνει πως η χώρα θα βγει από το lockdown στις 8 ή 1 Μαρτίου, χρονολογικά δηλαδή συμβαδίζει με τους Γερμανούς οι οποίοι αναμένεται να βγουν την 1η Μαρτίου.

Κικίλιας: Εισήγηση για ολικό lockdown στην Αττική

Αυστηρότερα μέτρα και πιθανόν ένα lockdown τύπου Μαρτίου στην Αττική προανήγγειλε ο Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο Open το πρωί της Τρίτης.

Όπως τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας, δεδομένου ότι το σύστημα υγείας δέχεται πολύ μεγάλη πίεση, σε περίπτωση που τα δεδομένα που θα έχουμε σήμερα (09.02.2021) είναι ανησυχητικά, τότε η εισήγησή του θα είναι ένα «σύντομο, ολικό lockdown», σαν εκείνο του περασμένου Μαρτίου.

Ερωτηθείς αν το ενδεχομένως επικείμενο lockdown θα φέρει νέο «λουκέτο» στα σχολεία, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι τα στοιχεία δείχνουν μια αύξηση της τάξης του 11% στα κρούσματα ηλικιών έως 9 ετών

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ολικού lockdown άφησε και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας με δηλώσεις του. «Θα προτιμήσουμε ένα lockdown από το να δούμε έναν τεράστιο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία. Κάποια χαρακτηριστικά που βλέπουμε δείχνουν μια επιδείνωση και γι’ αυτό λήφθηκαν περαιτέρω μέτρα. Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη φάση της πανδημίας. Αν χρειαστεί μέσα στη βδομάδα θα πάρουμε επιπρόσθετα μέτρα. Γεωγραφικά εστιάζουμε στην Αττική».

Αν και χθες ανακοινώθηκαν λιγότερα κρούσματα είναι αρκετά πιθανόν να ανακοινωθεί ένα νέο καθολικό lockdown, τύπου Μαρτίου, το οποίο θα έχει λογικά διάρκεια τριών εβδομάδων.

Για ένα ποσοστό ασυμπτωματικών που ξεπερνάει το 95% κλείνουν ξανά τη χώρα

Όπως δήλωσε ο καθηγητής αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης στην Αττική υπάρχουν περίπου 100.000 ενεργά κρούσματα του κορωνοϊού, κάτι που επί της ουσίας σημαίνει πως υπάρχει ένα ποσοστό ασυμπτωματικών περίπου στο 95%.

Το νούμερο μπορεί να το υπολογίσει κάποιος εύκολα εάν μετρήσει τα κρούσματα που έχουν ανακοινωθεί στην Αττική από τον ΕΟΔΥ τις τελευταίες 14 ημέρες (περίπου τόσο μπορεί να μεταδώσει κάποιος των ιό).

Ενώ προφανώς και από τα καταγεγραμμένα κρούσματα ένα μεγάλο ποσοστό είναι ασυμπτωματικό και εντοπίστηκε θετικό τυχαία.

Θεωρούμε πως η πλειονότητα των πολιτών που θα είχε συμπτώματα θα πήγαινε να κάνει τεστ ώστε να διαπιστώσει εάν έχει κορωνοϊό.

Παρόμοιες εκτιμήσεις έκανε και ο καθηγητής Ι.Ιωαννίδης, σύμφωνα με τον οποίο ένα ποσοστό περίπου 19% των κατοίκων της Αττικής έχει μολυνθεί από τον κορωνοϊό, παρά τα lockdown που επιβάλλονται εδώ και έναν χρόνο. Ενώ σε όλη την Ελλάδα το ποσοστό είναι 23%. Μάλιστα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του καθηγητή το ποσοστό στη Θεσσαλονίκη εκτοξεύεται στο… 40%!

Αυτό σημαίνει πως παρά τα lockdown, ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων έχει νοσήσει από τον κορωνοϊό δίχως να το γνωρίζει.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε αναλυτικά:

Ξαφνικά… πρόβλημα τα σχολεία

Δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες από τότε που ήταν ασφαλές να ανοίξουν τα σχολεία και από τότε που οι «ειδικοί» υποστήριζαν πως τα παιδιά δεν μεταδίδουν τον κορωνοϊό κτλ. Λίγες ημέρες αργότερα και τα πράγματα έχουν αλλάξει, καθώς οι ίδιοι «ειδικοί» πιέζουν τώρα για να μπουν «λουκέτα» σε όλες τις σχολικές μονάδες και να επιστρέψουν τα παιδιά στην τηλεκπαίδευση. Η Ματίνα Παγώνη ανέφερε ότι «τα παιδιά είναι με πιο ελαφρά συμπτώματα, αλλά μεταδίδουν».

Αντιθέτως, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου δήλωσε ότι «εισηγηθήκαμε να μην τροποποιηθεί η λειτουργία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τα παιδιά δεν οδηγούν την πανδημία, αλλά την ακολουθούν».

Μέχρι στιγμής, τα σχολεία είναι ανοιχτά εκτός από τα Λύκεια. Εξ αποστάσεως εκπαίδευση για τις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων ισχύει για τους Δήμους Πατρέων, Χαλκιδέων και Αγίου Νικολάου Λασιθίου, Δια ζώσης εκπαίδευση για νηπιαγωγεία και δημοτικά και εξ αποστάσεως εκπαίδευση για γυμνάσια και λύκεια ισχύει για Δήμους Θήρας και Μυκόνου.

Δια ζώσης εκπαίδευση για νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια και εξ αποστάσεως για λύκεια (και γυμνάσια με λυκειακές τάξεις) ισχύει για τις Περιφέρειες Αττικής, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λέσβου, για τους Δήμους Ανδραβίδας-Κυλλήνης (Ηλεία), Ζακύνθου, Τεμπών (Λάρισα), Πύδνας-Κολινδρού (Πιερία), Ρεθύμνης, Διρφύων-Μεσσαπίων (Εύβοια), Τανάγρας, Εορδαίας (Κοζάνη), Θηβαίων και Σπάρτης.

Επιπλέον, δια ζώσης θα συνεχίσουν να λειτουργούν όλες οι σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, όλων των βαθμίδων. Λοιπές εκπαιδευτικές δομές, όπως τα πανεπιστήμια, τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, τα φροντιστήρια, τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών και τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης θα συνεχίσουν την εξ αποστάσεως λειτουργία.

Όσον αφορά στην αγορά, αυτή συνεχίζει να λειτουργεί σε τέσσερις κατηγορίες με βάση το ιικό φορτίο που εμφανίζει κάθε περιοχή. Τα καταστήματα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική λειτουργούν μόνο με παράδοση εκτός (click away), όπως ίσχυε τον Δεκέμβριο. Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, μονάδες φροντίδας σώματος, διαιτολογικά κέντρα θα λειτουργούν από Δευτέρα έως Παρασκευή με προαιρετικό ωράριο από 07.00’ έως 20.00’.

Το Σάββατο και την Κυριακή θα είναι κλειστά τα πάντα, εκτός από τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία, τις λαϊκές αγορές, τους φούρνους, τα βενζινάδικα και τα άλλα καταστήματα τροφίμων με ωράριο από 07.00’ έως 17.00’.

Υπάρχουν, όμως, και οι περιοχές που βρίσκονται σε επίπεδο αυξημένου κινδύνου (Δήμοι Πατρέων, Χαλκιδέων, Αγίου Νικολάου Λασιθίου, Μυκόνου και Θήρας). Σε αυτές, η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων αναστέλλεται, όπως αναστέλλεται και η λειτουργία των κομμωτηρίων. Μονάχα τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία, οι φούρνοι, τα βενζινάδικα και τα άλλα καταστήματα τροφίμων θα λειτουργούν. Σε ό,τι αφορά τα σούπερ μάρκετ, όμως, επανέρχεται η απαγόρευση πώλησης προϊόντων, όπως ηλεκτρονικοί υπολογιστές, έπιπλα, παιχνίδια, υποδήματα, ρούχα, βιβλία στις μητροπολιτικες περιοχές καθώς και στις πολύ αυξημένου κινδύνου.

Αναφορικά με την πορεία του εμβολιασμού, μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί μόλις 410.000 πολίτες. Στις 15 Φεβρουαρίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca της ηλικιακής ομάδας 60-64 σε ορισμένα εμβολιαστικά κέντρα. Για τον σκοπό αυτό θα ανακοινωθεί ένα νέο σύστημα παράλληλο με αυτό που ήδη λειτουργεί.

Την ίδια ώρα χιλιάδες πολίτες σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες όπως Δανία, Γερμανία, και Ολλανδία διαδήλωσαν τις τελευταίες ημέρες κατά του lockdown και του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Στην Ελλάδα… δεν κουνιέται φύλλο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.