ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Αϋπνία: Η θεραπεία ίσως και να βρίσκεται στο… ψυγείο σας

Η πρωινή επαφή του εγκεφάλου με το κρύο είναι σαν να τον προγραμματίζει για ύπνο το βράδυ

Αϋπνία: Η θεραπεία ίσως και να βρίσκεται στο… ψυγείο σας

Μία ζέστη, μία κρύο είναι σπαστικό στις σχέσεις μας, αλλά όταν μιλάμε κυριολεκτικά, τότε μόνο καλό είναι για το σώμα μας. Χειμερινή κολύμβηση, σάουνες κλπ είναι πανάρχαιες μορφές θεραπείας και τα τελευταία χρόνια έχουμε και τα επιστημονικά δεδομένα που επιβεβαιώνουν όσα μας έλεγαν ακόμα και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. 

Ειδικά η επαφή με το κρύο είναι το πιο αναζωογονητικό και ανέξοδο πράγμα που μπορείς να κάνεις. Φυσικά και δεν είναι εύκολο να έχεις μια μπανιέρα με κρύο νερό ή να έχεις έναν θάλαμο κρυοθεραπείας στο σπίτι, αλλά μπορείς να βάλεις μια κρύα κομπρέσα στο κεφάλι σου ή ακόμα και χωρίς αυτή.

Απλά βάλε το κεφάλι σου στην κατάψυξη, με ανοιχτή την πόρτα της φυσικά, για μισό λεπτό, ένα ολόκληρο αν αντέχεις, αλλά όχι περισσότερο.

Αυτή επαφή του εγκεφάλου με το κρύο εκκρίνει ουσίες που μας κάνουν «χαρούμενους». Ντοπαμίνη, σεροτονίνη και αδρεναλίνη είναι μόνο μερικές από τις θαυμαστές ουσίες που καταλαμβάνουν το σώμα και αυτό έχει μία πολύ σπουδαία εφαρμογή, στην καταπολέμηση της αϋπνίας.

Η πρωινή επαφή του εγκεφάλου με το κρύο είναι σαν να τον προγραμματίζει για ύπνο το βράδυ. Σε μία ιδανική κατάσταση, αν υπάρχει η δυνατότητα, το απόγευμα προς βράδυ είναι ιδανική η επαφή με το ζεστό, δηλαδή σάουνα ή έστω ζεστό ντους, αλλά και μόνο το κρύο το πρωί είναι καλό.

Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάς για να κερδίσεις τη μάχη με την αϋπνία, είναι ο καφές.

Δηλαδή το ωραριό του και η αποφυγή στην κατάχρηση. Για να δουλέψει το κόλπο της κατάψυξης, όπως και κάθε άλλη τεχνική, πρέπει να ξεχάσεις τον καφέ μετά τις 16:00 αν θες να κοιμηθείς μια φυσιολογική ώρα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.