Αυτοί είναι 5 λόγοι που μπορεί να έχετε ακμή – Κάποιους δεν τους φαντάζεστε

Διαβάστε παρακάτω

Αυτοί είναι 5 λόγοι που μπορεί να έχετε ακμή – Κάποιους δεν τους φαντάζεστε

Λίγο πολύ όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας ερχόμαστε αντιμέτωποι με σπυράκια και τις επιπτώσεις που έχουν τόσο στην εξωτερική εμφάνιση όσο και στην αυτοπεποίθηση και την ψυχική υγεία.

Και η αλήθεια είναι πως η πραγματική αντιμετώπιση της ακμής είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα και δύσκολη διαδικασία, για την οποία οφείλετε να εμπιστεύεστε και να συμβουλεύεστε τους ειδικούς.

Οι παράγοντες όμως που επηρεάζουν και προκαλούν εξάρσεις στο δέρμα μας είναι τόσοι πολλοί που σχεδόν μας κάνουν να απελπιζόμαστε.

Εκεί που νομίζατε πως βρήκατε την ιδανική για εσάς ρουτίνα περιποίησης, εμφανίζεται νέο σπυράκι, και ξανά και ξανά και ξανά. Σωστά; Ή ίσως ταλαιπωρήστε από επίμονη ακμή που εμφανίζεται κατ’ εξακολούθηση και αποκλειστικά στο ίδιο σημείο. Σας νιώθουμε.

Όπως και να έχει και όποια και αν είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζετε, αν επιθυμείτε καθαρό και λείο δέρμα και χρειάζεστε κάποια καθοδήγηση, είμαστε εδώ να σας βοηθήσουμε.

Πως μπορώ να σταματήσω τα ξεσπάσματα ακμής στο πρόσωπό μου;

Aν αυτή είναι η ερώτηση που σας βασανίζει τον τελευταίο καιρό, βρίσκεστε στον λάθος δρόμο.

Η ερώτηση που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας πριν από όλα τα υπόλοιπα, είναι η εξής:

Γιατί ξεσπάει το δέρμα μου;

Τα σπυράκια είναι συνήθως αποτέλεσμα υπερπαραγωγής λιπαρών ουσιών ή διαταραχής της φυσιολογικής λειτουργίας των ορμονών μας. Ουσιαστικά οι ορμόνες αυξάνουν την παραγωγή «ελαίου» και ως εκ τούτου, λιπαρότητας και οδηγούν στην ανάπτυξη βακτηρίων τα οποία με τη σειρά του δημιουργούν σπυράκια.

Το δέρμα του καθενός, τώρα, είναι τελείως διαφορετικό και το DNA παίζει τεράστιο ρόλο στον τρόπο με τον οποίο το σώμα αντιδρά στις ορμόνες που διεγείρουν την ακμή.

Εξαιτίας αυτού, κανένα προϊόν ή γενικευμένη ρουτίνα περιποίησης δεν θα λειτουργήσει για όλους, γεγονός που μας υπενθυμίζει ακόμη μία φορά τη σημασία της επίσκεψης στον δερματολόγο, για εξειδικευμένη και εξατομικευμένη αντιμετώπιση και θεραπεία.

Ωστόσο, αν στο μεταξύ θέλετε να επανεξετάσετε τυχόν συνήθειές σας που πυροδοτούν ή επιδεινώνουν αυτά τα ξεσπάσματα, είσαστε στο κατάλληλο μέρος.

H προστατευτική μάσκα επιβαρύνει το δέρμα σας και προκαλεί ακμή.

Αν έχετε παρατηρήσει περισσότερα σπυράκια στο πηγούνι, το σαγόνι και τα μάγουλα, είναι πολύ πιθανό να οφείλονται στην καθημερινή χρήση μάσκας. Ο ιδρώτας, τα βακτήρια και η υγρασία που παγιδεύονται κάτω από τη μάσκα σας, επιβαρύνουν το δέρμα και ενθαρρύνουν την σπυριών.

Και καθώς η καθημερινή χρήση μάσκας είναι πλέον αναπόφευκτη λόγω πανδημίας, θυμηθείτε να πλένετε το πρόσωπο σας συχνά, ειδικότερα μετά από πολύωρη χρήση της.

Η διατροφή σας ενδέχεται να επιβαρύνει την κατάσταση του δέρματός σας.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, η γλουτένη και τα πικάντικα φαγητά θεωρούνται παράγοντες ξεσπάσματος σπυριών και εξανθημάτων, γι’ αυτό και αν υποφέρετε από ακμή θα ήταν καλό να τα αποφεύγετε, τουλάχιστον μέχρι να διαπιστώσετε αν επηρεάζουν εσάς και την κατάσταση του δέρματός σας.

Το κάπνισμα βλάπτει την επιδερμίδα σας.

Το κάπνισμα είναι καταστροφικό για την υγεία μας αλλά φαντάζομαι αυτό το γνωρίζατε ήδη. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζατε, είναι πως το κάπνισμα προκαλεί τη διάσπαση του κολλαγόνου και της ελαστίνης στο δέρμα και ως εκ τούτου την εμφάνιση ρυτίδων και περιττών πόρων.

Επιπρόσθετα, οι καρκινογόνες ουσίες του καπνού αυξάνουν την παραγωγή λιπαρότητας στο δέρμα, προκαλώντας κατά συνέπεια ξεσπάσματα ακμής και ανεπιθύμητους ερεθισμούς. Η λύση; Μην καπνίζετε. Είναι τόσο απλό. Θα ζήσετε περισσότερο και κατά πάσα πιθανότητα με καθαρότερο δέρμα.

Μην πειράζετε το δέρμα σας (μην σπάτε σπυράκια).

Ομολογουμένως το να σπάσετε ένα σπυράκι μπορεί να φαίνεται δελεαστικό εκείνη τη στιγμή, δεν είναι όμως ποτέ καλή ιδέα, αφού τις περισσότερες φορές ενθαρρύνει την εμφάνιση σημαδιών στα επίμαχα σημεία.

Ακόμη, όταν πιέζετε τα σπυράκια στην προσπάθεια σας να τα σπάσετε, κινδυνεύετε να σπρώξετε τα βακτήρια πιο μέσα και να επιδεινώσετε την κατάσταση. Αντίθετα, κλείστε ένα ραντεβού για καθαρισμό με τον δερματολόγο σας και μάθετε να μην αγγίζετε το πρόσωπό σας για περιττούς λόγους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.