Γιατί η κοτόσουπα είναι… φάρμακο για το κρυολόγημα;

Γιατί η κοτόσουπα είναι… φάρμακο για το κρυολόγημα;

Όταν είστε κρυωμένοι, λίγα πράγματα μπορούν να σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα από το να φάτε ένα ζεστό πιάτο κοτόσουπας.

Αν και οι συνταγές σούπας ποικίλλουν, ο ζωμός κοτόπουλου αποτελεί… φάρμακο για τα συμπτώματα της γρίπης και του κρυολογήματος αφού οι ευεργετικές του δράσεις είναι γνωστές σε όλο τον κόσμο.

Αλλά τι είναι αυτό που κάνει την κοτόσουπα τόσο καταπραϋντική;

Η διαιτολόγος, Σάντι Αλόνεν από το ιατρικό κέντρο Μπεθ Ντίκονες της Βοστώνης, έχει απαντήσει στο ερώτημα γιατί καταφεύγουμε στην κοτόσουπα όταν είμαστε κρυωμένοι. «Μελέτες έχουν δείξει ότι ένα μπολ με κοτόσουπα μπορεί να μειώσει τη ρινική συμφόρηση και τα συμπτώματα του κρυολογήματος», δήλωσε η Σάντι, «κι αυτό οφείλεται στα συστατικά της σούπας». Ο «πυρήνας» κάθε… ευεργετικής σούπας είναι στην ενυδάτωση που προσφέρει στον ταλαιπωρημένο οργανισμός σας. Ο ζεστός ζωμός είναι καταπραϋντικός ενώ ταυτόχρονα αποτελεί μεγάλη πηγή ενυδάτωσης, ειδικά όταν είστε άρρωστοι ή έχετε πονόλαιμο», πρόσθεσε.

Με αυτή τη λογική κάθε σούπα μπορεί να σας κρατήσει ενυδατωμένους, ωστόσο συγκεκριμένα η κοτόσουπα είναι μια εξαιρετική πηγή τρυπτοφάνης, η οποία βοηθά το σώμα σας να παράγει σεροτονίνη, έναν νευροδιαβιβαστή που ενισχύει τη διάθεση. Αυτή η διαδικασία έχει σημαντικά οφέλη όταν νιώθετε εξασθενημένοι από τα συμπτώματα της γρίπης. Το κοτόπουλο αποτελεί επίσης μια καλή πηγή ορισμένων βασικών θρεπτικών ουσιών που ενισχύουν την ανοσία του οργανισμού, όπως η βιταμίνη Β.

Πέρα από τα θρεπτικά συστατικά της κοτόσουπας, τα καρυκεύματα που προστίθενται στις διάφορες συνταγές μπορούν να την ενισχύσουν σημαντικά. Συγκεκριμένα αν προσθέσετε λίγο παραπάνω αλάτι στην κοτόσουπα θα διαπιστώσετε ότι η περίεργη αίσθηση στα μάτια σας που είναι κόκκινα μειώνεται, ενώ παράλληλα βελτιώνεται η αίσθηση της γεύσης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι περισσότερες κοτόσουπες αποτελούνται από λαχανικά που επίσης μπορεί να καταπολεμήσουν τα συμπτώματα του κρυολογήματος, με τους συνηθέστερους συνδυασμούς να είναι τα καρότα, το σέλινο και το κρεμμύδι, που ενισχύουν το ζωμό σε βιταμίνες C και K και σε άλλα αντιοξειδωτικά συστατικά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.