ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Αυτή είναι η διατροφή που «καθαρίζει» τις αρτηρίες

Αυτή είναι η διατροφή που «καθαρίζει» τις αρτηρίες

Όπως είναι γνωστό, όταν μιλάμε για βουλωμένες αρτηρίες αναφερόμαστε στην αρτηριοσκλήρυνση, δηλαδή τις στενώσεις που υφίστανται οι αρτηρίες λόγω της σώρευσης λιπωδών ιζημάτων στα τοιχώματά τους.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι αρτηρίες να γίνονται πιο στενές από το φυσιολογικό, να δυσχεραίνεται η ροή του αίματος και να προκαλούνται καρδιακά επεισόδια και εγκεφαλικά. Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι στενώσεις των αρτηριών μπορούν να αντιστραφούν με την κατάλληλη διατροφή.

Οι ειδικοί μελέτησαν 140 άνδρες ηλικίας 40 έως 65 ετών, οι οποίοι αντιμετώπιζαν πρόβλημα περιττών κιλών (ήταν υπέρβαροι).

Τους ζήτησαν να ακολουθήσουν μία από τις εξής τρεις δίαιτες: μεσογειακή, δίαιτα λίγων λιπαρών και δίαιτα λίγων υδατανθράκων. Οι ερευνητές ζήτησαν επίσης από τους εθελοντές να καταγράφουν καθημερινά ό,τι έτρωγαν σε ημερολόγια διατροφής.

Όπως διαπίστωσαν, έπειτα από δύο χρόνια δίαιτας οι στενώσεις των αρτηριών στους εθελοντές τους είχαν ελαττωθεί κατά 5%.

Χρησιμοποιώντας τρισδιάστατες απεικονίσεις, οι ερευνητές μέτρησαν το πάχος του τοιχώματος στις καρωτίδες αρτηρίες των εθελοντών.

Οι καρωτίδες είναι οι μεγάλες αρτηρίες του λαιμού που τροφοδοτούν με αίμα τον εγκέφαλο.

Οι μετρήσεις έγιναν κατά την έναρξη της μελέτης, καθώς και δύο χρόνια αργότερα. Οι ειδικοί παρατήρησαν ότι και οι τρεις δίαιτες συρρίκνωσαν τις στενώσεις, ενώ μειώθηκε και η αρτηριακή πίεση των εθελοντών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η μελέτη υποδεικνύει ότι έως ένα βαθμό μπορεί να επιτευχθεί αντιστροφή και χωρίς φάρμακα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.