ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Σημάδια ότι δεν καταναλώνετε αρκετή πρωτεΐνη – Ποια είναι η σημασία της για τον οργανισμό

Πόση πρωτεΐνη είναι επαρκής;

Σημάδια ότι δεν καταναλώνετε αρκετή πρωτεΐνη – Ποια είναι η σημασία της για τον οργανισμό

Η πρωτεΐνη είναι ένα από τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την επιβίωση του ανθρώπινου οργανισμού.

Δεν είναι μυστικό ότι η πρωτεΐνη είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για την οικοδόμηση μυϊκής μάζας, την υποστήριξη της υγιούς διαχείρισης του βάρους και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Όμως η πρωτεΐνη δεν είναι ζωτικής σημασίας μόνο για τους bodybuilders και τους αθλητές-θα πρέπει να αποτελεί θρεπτικό συστατικό στο επίκεντρο κάθε θρεπτικής, ισορροπημένης διατροφής.

Αν θέλετε, όμως, να προσθέσετε περισσότερη πρωτεΐνη στη διατροφή σας, ίσως αναρωτηθείτε: Πόση πρωτεΐνη είναι επαρκής; Και ποια είναι τα σημάδια ότι δεν τρώτε αρκετή πρωτεΐνη;

Η πρωτεΐνη, μαζί με τους υδατάνθρακες και τα λίπη, είναι ένα από τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας για ενέργεια. Μόλις καταναλωθεί, η πρωτεΐνη διασπάται σε αμινοξέα (τα δομικά στοιχεία των μυών), τα οποία το σώμα σας χρησιμοποιεί για καύσιμα, οικοδόμηση μυών, επιδιόρθωση ιστών, λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και υποστήριξη διαφόρων βασικών λειτουργιών.

Παρέχοντας τέσσερις θερμίδες ανά γραμμάριο, η συνιστώμενη διαιτητική δόση πρωτεΐνης (RDA) για έναν καθιστικό ενήλικα είναι 0,8 γραμμάρια ανά κιλό. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA), αυτή η ημερήσια ποσότητα αντιστοιχεί σε περίπου 46 γραμμάρια πρωτεΐνης για τις γυναίκες και 56 γραμμάρια για τους άνδρες.

Αγωνίζεστε να αποκτήσετε μυϊκή μάζα

Αν νιώθετε ότι αγωνίζεστε να αποκτήσετε μυϊκή μάζα και δεν βλέπετε τα αποτελέσματα που θέλετε, αυτό μπορεί να σηματοδοτεί έλλειψη πρωτεΐνης. Η μυϊκή ανάπτυξη απαιτεί κάτι περισσότερο από την προπόνηση δύναμης και μόνο. Οι έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση 1,6 έως 2 γραμμαρίων πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους είναι η βέλτιστη για όσους επιθυμούν να χτίσουν μυς.

«Πολλοί άνθρωποι που προσπαθούν να αποκτήσουν μυϊκή μάζα εστιάζουν στην αύξηση του όγκου τους καταναλώνοντας όσο το δυνατόν περισσότερες θερμίδες», λέει η διαιτολόγος Moody. «Ωστόσο, είναι πιθανό να απογοητευτείτε και να πάρετε λίπος χωρίς αρκετή πρωτεΐνη σε αυτές τις θερμίδες. Θα παρατηρήσετε, επίσης, ότι η δύναμή σας είτε μειώνεται είτε δεν βελτιώνεται, αν δεν τρώτε αρκετή πρωτεΐνη».

Αρρωσταίνετε συχνά

Εάν βρίσκεστε συνεχώς με συνάχι ή αισθάνεστε αδυναμία, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα λειτουργεί σε μη βέλτιστα επίπεδα λόγω ανεπαρκούς πρόσληψης πρωτεϊνών.

«Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι τα αντισώματα, τα μόρια του ανοσοποιητικού σας συστήματος που καταπολεμούν τις ασθένειες, είναι πρωτεΐνες», εξηγεί η Moody. «Ανεξάρτητα από το αντιγριπικό εμβόλιο που κάνατε φέτος, το ανοσοποιητικό σας σύστημα μπορεί να μην είναι σε θέση να αμυνθεί κατά της ασθένειας χωρίς επαρκή πρωτεΐνη».

Είσαι πάντα κουρασμένοι

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Όταν δεν τρώτε αρκετές πρωτεΐνες, το σώμα σας πρέπει να πάρει από κάπου τα αμινοξέα του. Έτσι, αρχίζει να διασπά τη μυϊκή σας μάζα για να καλύψει τις ανάγκες του σε πρωτεΐνες. Όταν χάνεται αρκετή μυϊκή μάζα, αυτό προκαλεί αδυναμία και αισθάνεστε συνεχώς εξαντλημένοι», τονίζει ο Moody. Αν κουράζεστε τακτικά, ίσως πρέπει να επανεκτιμήσετε την πρόσληψη πρωτεΐνης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.