Δώστε προσοχή: Ποια σημάδια στα χέρια μπορεί να προκαλούνται από πρόβλημα στην καρδιά;

Πέντε τρόποι που τα χέρια σας προειδοποιούν

Δώστε προσοχή: Ποια σημάδια στα χέρια μπορεί να προκαλούνται από πρόβλημα στην καρδιά;

Είναι εύκολο να παραβλέψετε κάποια μικροπροβλήματα με τα χέρια σας, διότι σπανίως τα συνδέουμε ως συμπτώματα πιο σοβαρών υποκείμενων καταστάσεων.

Είτε υπάρχει πρόβλημα με τα νύχια, τα δάχτυλα, ή τις παλάμες, τα χέρια σας μπορεί να εμφανίζουν συμπτώματα που χρησιμεύουν ως σοβαρά προειδοποιητικά σημάδια προβλημάτων στην καρδιά.

Ποια σημάδια στα χέρια μπορεί να προκαλούνται από πρόβλημα στην καρδιά

Επώδυνα εξογκώματα στα δάχτυλα

Εάν έχετε αναπτύξει σκληρά, επώδυνα εξογκώματα στα δάχτυλά σας, μην τα αγνοήσετε. Αυτά τα εξογκώματα είναι γνωστά ως κόμβοι Osler και θα μπορούσαν να είναι σημάδι λοιμώδους ενδοκαρδίτιδας. Είναι μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή φλεγμονή των θαλάμων, ή των αιμοφόρων αγγείων της καρδιάς. Η ενδοκαρδίτιδα συνήθως προκαλείται από λοίμωξη, όταν βακτήρια εισέρχονται στο σώμα σας, εξαπλώνονται μέσω της κυκλοφορίας του αίματός σας και προσκολλώνται σε αδύναμες περιοχές της καρδιάς. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η ενδοκαρδίτιδα μπορεί να βλάψει μόνιμα τις καρδιακές βαλβίδες.

Η δερματολόγος δρ. Geeta Yadav λέει: «Οι κόμβοι του Osler σχηματίζονται λόγω φλεγμονής των αιμοφόρων αγγείων στην περιοχή, η οποία στη συνέχεια προκαλεί βακτηριακή λοίμωξη στο χόριο του δέρματος, οδηγώντας σε μεγαλύτερη φλεγμονή. Μια βιοψία δέρματος μπορεί να βοηθήσει στην διάγνωση, αλλά είναι καλύτερο να δείτε έναν καρδιολόγο για επιβεβαίωση”.

Οι κόμβοι του Osler μπορεί να διαρκέσουν από μερικές ώρες έως αρκετές ημέρες και τείνουν να υποχωρούν από μόνοι τους. Ωστόσο, ακόμα κι αν τα εξογκώματα υποχωρήσουν, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας το συντομότερο δυνατό, για να διαπιστώσετε εάν έχετε ενδοκαρδίτιδα και χρειάζεστε θεραπεία. Τα αντιβιοτικά μπορούν συνήθως να θεραπεύσουν την λοίμωξη, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζεται χειρουργική επέμβαση.

Κόκκινες, ή μωβ γραμμές κάτω από τα νύχια

Οι περισσότεροι από εμάς βλέπουμε καμιά φορά γραμμές κάτω από τα νύχια μας και δεν δίνουμε καν σημασία. Ωστόσο, οι κόκκινες, ή μωβ γραμμές κάτω από τα νύχια θα μπορούσαν να είναι σημάδι καρδιακής νόσου, ή λοίμωξης, σύμφωνα με μια μελέτη του 2012, που δημοσιεύθηκε στην επιστημπονική επιθεώρηση Journal of Travel Medicine. Έτσι, εάν έχετε γραμμές κάτω από τα νύχια σας και άλλα συμπτώματα, όπως πυρετό, ή ακανόνιστο καρδιακό παλμό, επισκεφθείτε αμέσως έναν γιατρό, καθώς αυτά μπορεί να είναι σημάδια καρδιακής νόσου.

Η δρ. Yadav εξηγεί: «Εάν έχετε τέτοια σημάδια θα μπορούσε να είναι ένδειξη για κάτι σοβαρό. Στην περίπτωση της καρδιακής νόσου, πιστεύεται ότι σχηματίζονται λόγω συστάδων βακτηρίων που ταξιδεύουν μέσα από τα μικρά αιμοφόρα αγγεία του νυχιού. Αυτό εξασθενεί αυτά τα αγγεία και τα κάνει πιο επιρρεπή στην αιμορραγία”.

Πρησμένα άκρα δακτύλων

Ένα άλλο σημάδι ότι τα δάχτυλά σας μπορεί να υποδεικνύουν καρδιακά προβλήματα είναι τα τυχόν πρησμένα άκρα των δακτύλων, ενώ παράλληλα τα νύχια με μεγάλη καμπυλότητα. Αυτό προκαλείται συχνά από καρδιακές παθήσεις, ή μόλυνση των θαλάμων της καρδιάς. καρδιά

“Το στρογγύλεμα στα άκρα των δακτύλων και στα νύχια είναι συνήθως 160 έως 180 μοίρες”, εξηγεί η δρ. Beth Goldstein, δερματολόγος και αναπληρώτρια καθηγήτρια δερματολογίας στο πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill. «Αυτός ο τύπος ανατομίας μπορεί να υπάρχει από τη γέννηση, αλλά παρατηρείται πιο συχνά στην οστεοαρθρίτιδα. Εάν εμφανίζεται λόγω καρδιακής νόσου, συνήθως ξεκινά από τον αντίχειρα και τον δείκτη.

Κέρινοι σβώλοι στα χέρια

Τα οζίδια συστηματικής αμυλοείδωσης εμφανίζονται ως λεία, κηρώδη εξογκώματα στο δέρμα σας, συνήθως στα χέρια. Αυτά τα εξογκώματα προκαλούνται από τη συσσώρευση εναποθέσεων πρωτεΐνης στην καρδιά, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν την λειτουργία της. Η προκύπτουσα κατάσταση είναι γνωστή ως “σύνδρομο δύσκαμπτης καρδιάς”, επειδή αυτές οι εναποθέσεις πρωτεΐνης μπορούν να λειτουργήσουν στη θέση του καρδιακού μυός, επηρεάζοντας το σήμα της καρδιάς και προκαλώντας ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς.

Η αμυλοείδωση αναστέλλει την ικανότητα των θαλάμων της καρδιάς να γεμίζουν με αίμα μεταξύ των παλμών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διοχετεύεται λιγότερο αίμα σε όλο το σώμα και, ως εκ τούτου, πιθανώς να δημιουργούνται κηρώδεις σβώλοι στα χέρια. Τα συμπτώματα της αμυλοείδωσης μπορεί να σημαίνουν ότι το άτομο βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο ζωής. Κλείστε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας αμέσως, εάν εμφανίσετε αυτό το σύμπτωμα.

Αποχρωματισμός στις παλάμες

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο αποχρωματισμός με κηλιδωτά κόκκινα ή καφέ σημάδια στις παλάμες σας (ονομάζεται Janeway lesions) μπορεί να σημαίνει προβλήματα στην καρδιά σας. Αυτό το σύμπτωμα είναι ένα άλλο κοινό σημάδι μιας βακτηριακής λοίμωξης στην καρδιά, ή στα γύρω αιμοφόρα αγγεία. Τα αποχρωματισμένα σημεία είναι ανώδυνα και συνήθως υποχωρούν από μόνα τους μέσα σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες, αλλά αυτό δεν σημαίνει, ότι πρέπει να αγνοήσετε το πρόβλημα. Εάν παρατηρήσετε αυτούς τους αποχρωματισμούς στις παλάμες σας, επισκεφθείτε τον γιατρό σας, για να διαπιστώσετε εάν έχετε κάποια καρδιακή λοίμωξη, που απαιτεί αντιβιοτικά, ή άλλη θεραπεία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.