ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Δυσκολία στην κατάποση: Το «άγνωστο» πρώιμο σύμπτωμα της άνοιας – Τι αποκάλυψε Βρετανός γιατρός

Η δυσφαγία οφείλεται σε βλάβη των περιοχών του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την κίνηση και τον συντονισμό

Δυσκολία στην κατάποση: Το «άγνωστο» πρώιμο σύμπτωμα της άνοιας – Τι αποκάλυψε Βρετανός γιατρός

Ο Βρετανός γιατρός ο Δρ Ahmad Khundakar, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του, αποκάλυψε πως η δυσκολία στην κατάποση, θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο σύμπτωμα της άνοιας.  

Μάλιστα, το ασυνήθιστο σύμπτωμα, γνωστό και ως δυσφαγία, αναφέρθηκε σε μελέτη του 2008 που δημοσιεύθηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής.

Η δυσφαγία «οφείλεται σε βλάβη των περιοχών του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την κίνηση και τον συντονισμό, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ελέγχουν το αντανακλαστικό της κατάποσης», δήλωσε ο Khundakar στο πρακτορείο.

Δυσφαγία και άνοια

«Όσοι ζουν με άνοια μπορεί να εμφανίσουν μυϊκή αδυναμία, προβλήματα συντονισμού και μειωμένη αίσθηση του λαιμού, που οδηγεί σε δυσκολίες στην κατάποση», πρόσθεσε.

Η κύρια αιτία της άνοιας είναι η νόσος Αλτσχάιμερ, η γνωστή ασθένεια που επικρατεί στους ηλικιωμένους και επηρεάζει την απώλεια μνήμης και τη συμπεριφορά.

Υπάρχουν περισσότεροι από 6 εκατομμύρια Αμερικανοί, όλων των ηλικιών, που πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ – με έναν υπολογισμό 6,7 εκατομμυρίων Αμερικανών ηλικίας 65 ετών και άνω που θα ζουν με τη νόσο το 2023, ανέφερε η Ένωση Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με την New York Post.

Συμπτώματα δυσφαγίας

Τα συμπτώματα της δυσφαγίας που μοιράστηκε ο Dr. Khundakar ήταν η εμμονή στη μάσηση και η αίσθηση της ανάγκης να κρατάμε την τροφή στο στόμα κατά τη διάρκεια του φαγητού.

Αυτό θα οδηγήσει σε απώλεια βάρους, αφυδάτωση και υποσιτισμό.

Το NHS East Sussex Healthcare Trust αναφέρει ότι τα σημάδια της δυσφαγίας είναι ευρέως διαδεδομένα και δεν πρέπει να αγνοούνται, τονίζοντας πόσο συνηθισμένο είναι για τα άτομα με άνοια να δυσκολεύονται να φάνε ή να πιουν.

Υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται με την ύπαρξη δυσφαγίας, συμπεριλαμβανομένης της εισρόφησης (η τροφή κατεβαίνει με λάθος τρόπο στους πνεύμονες), του πνιγμού, της κακής διατροφής και της μειωμένης ποιότητας ζωής», αναφέρει το βρετανικό NHS.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.