Nature: «Εξαερώθηκε» η ανοσία των εμβολίων λόγω της μετάλλαξης Δέλτα – 5 φορές λιγότερο αποτελεσματικά

Nature: «Εξαερώθηκε» η ανοσία των εμβολίων λόγω της μετάλλαξης Δέλτα – 5 φορές λιγότερο αποτελεσματικά

«Εξαερώθηκε» η ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, σύμφωνα με τα νέα επικαιροποιημένα δεδομένα που φέρνει στη δημοσιότητα η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο εγκυρότατο περιοδικό Nature στις 8 Ιουλίου 2021 και η οποία μελετά την ευαισθησία της μετάλλαξης Δέλτα έναντι των αντισωμάτων των εμβολίων.

Ο Καθηγητής Οργανικής Χημείας-Φαρμακοχημείας του Τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Κόκοτος, συνοψίζει τα δεδομένα που προκύπτουν από αυτή τη δημοσίευση.

Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μια δόση εμβολίου, είτε Pfizer είτε AstraZeneca, δεν προσφέρει προστασία έναντι της μετάλλαξης δέλτα. Αντίθετα, μετά από δύο δόσεις των υπαρχόντων εμβολίων δημιουργείται μια άμυνα σε ένα ποσοστό των εμβολιασμένων. Όμως, θα πρέπει να σημειωθεί, ότι μειώνεται σημαντικά η αποτελεσματικότητα των αντισωμάτων έναντι της μετάλλαξης Δέλτα, 3 έως 5 φορές σε σχέση με τη μετάλλαξη Άλφα.

Η ευαισθησία της μετάλλαξης δέλτα μελετήθηκε έναντι μονοκλωνικών αντισωμάτων εγκεκριμένων για φαρμακευτική χρήση για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, έναντι αντισωμάτων που είχαν δημιουργηθεί σε ανθρώπους που είχαν νοσήσει και έναντι αντισωμάτων που είχαν δημιουργηθεί μετά από εμβολιασμό. Σε εργαστηριακό επίπεδο, η μετάλλαξη Δέλτα βρέθηκε ότι είναι ανθεκτική έναντι ορισμένων μονοκλωνικών αντισωμάτων.

Όσον αφορά ανθρώπους που είχαν νοσήσει, παρατηρήθηκε μείωση της αποτελεσματικότητας των αντισωμάτων έως τέσσερις φορές σε σχέση με τη μετάλλαξη Άλφα.

Γενικά οι μεταλλάξεις του ιού χαρακτηρίζονται από μεταλλάξεις σε ορισμένα αμινοξέα της πρωτεΐνης ακίδας του ιού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μεταβολή της δομής της πρωτεΐνης ακίδας, έτσι ώστε τα αντισώματα να μην μπορούν να την αναγνωρίσουν και να μειώνεται η αποτελεσματικότητά τους.

Τα δεδομένα αυτά υποδεικνύουν ότι θα πρέπει να βρισκόμαστε σε συνεχή εγρήγορση σχετικά με τη μετάλλαξη Δέλτα, που εξαπλώνεται ταχέως στη χώρα μας.

Ξεκινάει εμβολιασμούς με 3η δόση το Ισραήλ

Το Ισραήλ γνωστοποίησε ότι θα ξεκινήσει τη χορήγηση ενισχυτικής δόσης του εμβολίου της Pfizer σε ενήλικες με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Παράλληλα, εξετάζει αν μια αναμνηστική δόση του εμβολίου θα πρέπει να χορηγείται στο σύνολο των πολιτών.

Πρόκειται για την πρώτη χώρα που το ανακοινώνει επισήμως και είναι βέβαιο πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν και άλλες, να σημειώσουμε πως το Ισραήλ έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως η χώρα «πρότυπο» καθώς έτρεξε με γοργούς ρυθμούς τους εμβολιασμούς.

Παρόλα αυτά, η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα του κορωνοϊού έχει οδηγήσει σε αύξηση των νέων κρουσμάτων τον τελευταίο μήνα -από μονοψήφιους αριθμούς σε περίπου 450 κρούσματα την ημέρα- και η χώρα έχει επισπεύσει την επόμενη παραγγελία εμβολίων της Pfizer.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο υπουργός Υγείας Νιτζάν Χόροβιτς δήλωσε ότι οι ενήλικες με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, οι οποίοι έχουν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer, θα μπορούν να λάβουν και μια ενισχυτική δόση και η απόφαση για τον γενικό πληθυσμό εκκρεμεί.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.