ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

«Τελειώνουν» το εμβόλιο της Moderna λόγω παρενεργειών στην καρδιά: Μια ακόμη χώρα αναστέλλει τη χρήση του

«Τελειώνουν» το εμβόλιο της Moderna λόγω παρενεργειών στην καρδιά: Μια ακόμη χώρα αναστέλλει τη χρήση του

Μια ακόμη χώρα βάζει «στοπ» στη χρήση του εμβολίου της Moderna κατά του Covid-19 λόγω παρενεργειών στην καρδιά, ο λόγος για την Ισλανδία.

Ο επικεφαλής επιδημιολόγος της Ισλανδίας ανέφερε ότι το mRNA εμβόλιο της Moderna σταματά λόγω της των φλεγμονών της καρδιάς που παρατηρούνται σε άλλες σκανδιναβικές χώρες.

Στην Ισλανδία περίπου το 75% των πολιτών είναι εμβολιασμένοι και οι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι υπάρχει επαρκής ποσότητα εμβολίων της Pfizer για να συνεχιστεί το πρόγραμμα, με το εν λόγω σκεύασμα να συστήνεται και για ανθρώπους κάτω από 18 ετών.

Η Ισλανδία δεν είναι η πρώτη χώρα που σταματά την χρήση του εμβολίου της Moderna, καθώς κάτι τέτοιο έχει γίνει και στην Δανία, Νορβηγία, Φινλανδία, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες χώρες.

Ο λόγος; Ότι παρατήρησαν παρενέργειες. Πώς παρατήρησαν τις παρενέργειες; Συμπληρώνοντας κίτρινες κάρτες. Ναι, αυτές που στην Ελλάδα δεν συμπληρώνουμε γιατί «κάποιοι» θεωρούν πως ένα συμβάν δεν συνδέεται με τον εμβολιασμό.

Να θυμίσουμε πως δεν έχουν περάσει πολλοί μήνες από τότε που όλοι σταμάτησαν την χρήση του εμβολίου της AstraZeneca και η Ελλάδα ήταν η τελευταία χώρα που αποφάσισε τελικά να σταματήσει τη χρήση του.

Τι έχουν αποφασίσει η Δανία, η Νορβηγία, η Σουηδία και η Φινλανδία

Από την πλευρά του, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης της Φινλανδίας (YLE), ο Διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Πρόνοιας της χώρας, Μίκα Σαλμίνεν, ανέφερε την Πέμπτη (07/10): «Μια σκανδιναβική μελέτη που περιελάμβανε τη Φινλανδία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία και τη Δανία διαπίστωσε ότι οι άνδρες κάτω των 30 ετών που έλαβαν το Spikevax της Moderna είχαν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης μυοκαρδίτιδας από άλλους».

Επίσης, ο Μίκα Σαλμίνεν ανακοίνωσε ότι στους άνδρες που γεννήθηκαν από το 1991 και μετά δεν θα τους χορηγείται πλέον το Spikevax.

Ακόμα, μια ημέρα νωρίτερα, η Σουηδία γνωστοποίησε πως σταματά να χορηγεί το εμβόλιο της Moderna σε όλο τον πληθυσμό της που γεννήθηκε από το 1991 και μετά, ενώ η Δανία ανέστειλε τη χρήση του σκευάσματος σε ανθρώπους κάτω των 18 ετών.

Η Νορβηγία συνέστησε, επιπλέον, στους άνδρες κάτω των 30 ετών να επιλέξουν το εμβόλιο της Pfizer.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) δημοσίευσε, τον Ιούλιο, ευρήματα επισημαίνοντας πως η μυοκαρδίτιδα και η περικαρδίτιδα πρέπει να προστεθούν στον κατάλογο των πιθανών παρενεργειών των εμβολίων τύπου mRNA για τον κορωνοϊό, τα οποία κατασκευάζονται από τις Pfizer/BioNTech και τη Moderna ύστερα από επανεξέταση περισσότερων από 300 περιστατικών σε ολόκληρο τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.