Οι τρεις τρόποι για να χρησιμοποιήσετε τα λαχανικά και να χάσετε βάρος

«Ο κόσμος νομίζει ότι “λαχανικά σημαίνει ωμά καρότα και σέλινα”»

Οι τρεις τρόποι για να χρησιμοποιήσετε τα λαχανικά και να χάσετε βάρος

Αν η απώλεια βάρους είναι ο άμεσος στόχος σας, το να γεμίζετε το πιάτο σας με λαχανικά είναι μια στρατηγική χωρίς καμία αμφιβολία.

«Τα τρόφιμα που είναι φυσικά πλούσια σε νερό και φυτικές ίνες, όπως τα μη αμυλούχα λαχανικά, τείνουν να είναι τρόφιμα που σας δίνουν μεγάλη ικανοποίηση στο στομάχι και έλεγχο του σακχάρου στο αίμα με πολύ χαμηλό θερμιδικό κόστος», λέει ο διατροφολόγος Lon Ben-Asher.

Δηλαδή, μπορείτε γενικά να τρώτε όσο θέλετε ή μέχρι να χορτάσετε. Πώς όμως θα καταφέρετε να τα εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή εύκολα και γρήγορα;

Παρακάτω θα βρείτε τρεις τρόπους για να συμπεριλάβετε τα λαχανικά στη διατροφή σας, τα οποία, τελικά, θα σας βοηθήσουν και στην προσπάθεια που κάνετε για την απώλεια βάρους.

Ξεκινήστε το δείπνο με μια σαλάτα

Το να ξεκινάτε το δείπνο σας με λαχανικά θα μπορούσε να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, ενώ παράλληλα εμπλουτίζετε τον οργανισμό σας με περισσότερα υγιεινά θρεπτικά συστατικά, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Appetite.

Σε ένα πείραμα, οι ερευνητές σέρβιραν σαλάτα 20 λεπτά πριν από το κυρίως γεύμα κατά τη διάρκεια δύο γευμάτων και σε δύο άλλα γεύματα σέρβιραν τη σαλάτα την ίδια ώρα με το κυρίως πιάτο. Η έρευνα αποκάλυψε ότι όταν οι άνθρωποι έτρωγαν μια σαλάτα χαμηλών θερμίδων πριν και όχι μαζί με το κυρίως πιάτο, έτρωγαν 23% περισσότερα λαχανικά από τη σαλάτα αυτή.

Γεμίστε το μισό πιάτο του δείπνου σας με λαχανικά

Αν και το έχετε ακούσει πολλές φορές ότι καλό είναι να συνδυάζετε το κρέας ή το ψάρι με λαχανικά, ίσως δεν γνωρίζετε την επιστήμη πίσω από τη συγκεκριμένη λογική.

Οι ερευνητές του Penn State δοκίμασαν την πρακτική αυτή για να δουν αν λειτουργεί σε μια πραγματική κατάσταση, μια ελεγχόμενη μελέτη σίτισης των πιο επιλεκτικών φυτοφάγων του πλανήτη -των παιδιών.

Όταν οι ερευνητές πρόσθεσαν συνοδευτικά πιάτα με φρούτα και λαχανικά σε ένα γεύμα με μακαρόνια και τυρί, τα παιδιά έφαγαν 24% περισσότερα λαχανικά και 33% περισσότερα φρούτα σε σύγκριση με τα μενού ελέγχου.

Όταν όμως οι ερευνητές πρόσθεσαν την ίδια ποσότητα φρούτων και λαχανικών αφαιρώντας 50 γραμμάρια από το κυρίως πιάτο, τα παιδιά έφαγαν 41% περισσότερα λαχανικά και 38% περισσότερα φρούτα σε σχέση με το γεύμα ελέγχου. Με άλλα λόγια, αν το μεγαλύτερο μέρος του πιάτου σας αποτελείται από συνοδευτικά λαχανικά και λιγότερο από το κυρίως γεύμα, θα φάτε περισσότερα λαχανικά!

Προσθέστε γεύση για να τρώτε περισσότερα

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κάνετε τα λαχανικά πιο ελκυστικά στον ουρανίσκο σας πέρα από το να πασπαλίζετε με αλάτι. Απλά πρέπει να γίνετε λίγο δημιουργικοί.

«Ο κόσμος νομίζει ότι “λαχανικά σημαίνει ωμά καρότα και σέλινα”», λέει η Ilana Muhlstein, διαιτολόγος- διατροφολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «You Can Drop It! How I Dropped 100 Pounds Enjoying Carbs, Cocktails & Chocolate-and You Can Too!».

«Τα λαχανικά μπορούν να έχουν γλυκές και αλμυρές γεύσεις. Ένας από τους πελάτες μου βάζει πράσινα φασολάκια από τη σακούλα στο φούρνο μικροκυμάτων και στη συνέχεια τα σοτάρει σε ένα τηγάνι με αμύγδαλα ψιλοκομμένα και το καρύκευμα Everything but The Bagel».

Πειραματιστείτε με τα μπαχαρικά για να βρείτε τα αγαπημένα σας που θα γίνουν οι συνήθειές σας στην προετοιμασία των λαχανικών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ανάμεσα στις επιλογές που μπορείτε να δοκιμάσετε τα μηλόξυδο, μπαχάρι, βασιλικός, μαύρο πιπέρι, σχοινόπρασο, κανέλα, σκόνη κάρι, σκόρδο, τζίντζερ, μουστάρδα, μοσχοκάρυδο, πάπρικα, νιφάδες κόκκινου πιπεριού, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, θυμάρι και σάλτσα Ταμπάσκο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.