Πώς οι αϋπνίες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος

Τι έδειξαν τα ευρήματα νέας μελέτης

Πώς οι αϋπνίες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος

H αϋπνία αποτελεί κοινό πρόβλημα που μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης του Πανεπιστημίου της Αλεξάνδρειας, στην Αίγυπτο, οι άνθρωποι που υποφέρουν από αϋπνίες, αντιμετωπίζουν 69% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα σε σύγκριση με εκείνους που κοιμούνται φυσιολογικά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι άνθρωποι που κοιμούνταν 5 ώρες ή λιγότερο, είχαν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα, ενώ όσοι έπασχαν από διαβήτη και είχαν και αϋπνίες, αντιμετώπιζαν διπλάσιο κίνδυνο εμφράγματος.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα από 1.184.256 ενήλικες (43% ήταν γυναίκες) μέσης ηλικίας 52 ετών, ενώ το 13% (153.881) υπέφεραν από αϋπνίες.

Η διάγνωση της αϋπνίας καθορίστηκε με βάση οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα: δυσκολία στον ύπνο, πρόβλημα να κοιμηθεί και να ξυπνήσει κάποιος νωρίς, αλλά και αδυναμία να ξανακοιμηθεί.

Το 96% των συμμετεχόντων δεν είχαν ιστορικό εμφράγματος. 2.406 ασθενείς πάσχοντες από αϋπνία υπέστησαν έμφραγμα.

Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν άμεση συσχέτιση της αϋπνίας και του εμφράγματος σε όλους τους ασθενείς, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, διάρκειας παρακολούθησης και συννοσηροτήτων (συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, της υψηλής αρτηριακής πίεσης ή της χοληστερόλης).

Συγκεκριμένα, όσοι κοιμούνταν 5 ή λιγότερες ώρες τη νύχτα, είχαν 1,38 και 1,56 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα σε σύγκριση με εκείνους που κοιμόντουσαν 6 και 7-8 ώρες τη νύχτα.

Η Yomna E. Dean, φοιτήτρια ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και συγγραφέας της μελέτης, εξήγησε τα κύρια σημεία της μελέτης.

«Η αϋπνία μάς θέτει σε κίνδυνο να εκδηλώσουμε έμφραγμα. Οι ασθενείς θα πρέπει να εκπαιδεύονται σχετικά με τη σημασία του ύπνου στη διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς. Ο ύπνος θα πρέπει να συμπεριληφθεί στις βασικές οδηγίες πρόληψης των καρδιαγγειακών παθήσεων».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όσοι υποφέρουν από αϋπνία, πρέπει να ελέγχονται τακτικά για στεφανιαία νόσο. Τέλος, ο υπερβολικός ύπνος θα μπορούσε να είναι εξίσου και μερικές φορές ακόμη πιο επιβλαβής από τη στέρηση ύπνου, υπογράμμισε η Dean.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.