Προσοχή: Αυτά είναι τα 8 προϊόντα καθαρισμού που δεν πρέπει ποτέ να αναμιγνύετε

Στην προσπάθειά σας για έναν βαθύ καθαρισμό, μπορεί να δημιουργήσετε ένα τοξικό αέριο

Προσοχή: Αυτά είναι τα 8 προϊόντα καθαρισμού που δεν πρέπει ποτέ να αναμιγνύετε

Όσο κι αν είστε μανιακοί με την καθαριότητα πρέπει να γνωρίζετε ότι βασικά προϊόντα καθαρισμού δεν πρέπει ποτέ να τα ανακατεύετε και να τα αναμιγνύετε.

Στην προσπάθειά σας για έναν βαθύ καθαρισμό, μπορεί να δημιουργήσετε ένα τοξικό αέριο και τα αποτελέσματα να είναι καταστροφικά.

«Ορισμένες χημικές ουσίες καθαρισμού μπορεί να είναι πολύ δηλητηριώδεις όταν αναμιγνύονται μεταξύ τους και γενικά τα προϊόντα καθαρισμού δεν πρέπει ποτέ να αναμιγνύονται μεταξύ τους λόγω του κινδύνου ανεπιθύμητων τοξικών επιπτώσεων από την εισπνοή», λέει στο realsimple.com η Kelly Krisna Johnson-Arbor, MD, FACEP, FUHM, FACMT, ιατρική τοξικολόγος, προσωρινή εκτελεστική διευθύντρια του National Capital Poison Center.

Επιπλέον, ενώ πολλοί άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι η ανάμειξη προϊόντων κάνει τον καθαρισμό πιο γρήγορο ή πιο αποτελεσματικό, σύμφωνα με την Δρ. Johnson-Arbor, αυτό δεν είναι απαραίτητα αλήθεια.

8 προϊόντα καθαρισμού που δεν πρέπει ποτέ να αναμιγνύετε

Επομένως, χρησιμοποιήστε ένα και όχι δύο προϊόντα καθαρισμού και για να μείνετε ασφαλείς, μην ανακατεύετε ποτέ τα εξής καθαριστικά:

1. Καθαριστικό και χλωρίνη λεκάνης τουαλέτας

Οι τουαλέτες μπορεί να λερωθούν αρκετά, και μερικές φορές μια περιστροφή με καθαριστικό λεκάνης τουαλέτας και ένα γρήγορο βούρτσισμα δεν είναι αρκετά για να αφαιρέσετε όλη τη βρωμιά. Έτσι, ενώ μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να ολοκληρώσετε τη δουλειά ρίχνοντας λίγο λευκαντικό – είναι καλύτερο να αποφύγετε τον πειρασμό. Η Δρ Τζόνσον-Άρμπορ λέει ότι αυτό είναι ένα επικίνδυνο μείγμα. «Ο συνδυασμός καθαριστικού λεκάνης τουαλέτας και χλωρίνης μπορεί να δημιουργήσει αέριο χλωρίου». «Για υγιείς ανθρώπους, η εισπνοή οποιουδήποτε από αυτά τα αέρια μπορεί να προκαλέσει βήχα, ερεθισμό της μύτης και του λαιμού, ακόμη και δυσκολία στην αναπνοή. Για όσους έχουν άσθμα, ΧΑΠ ή άλλες πνευμονικές ασθένειες, μπορεί να προκύψουν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα μετά την εισπνοή αυτών των χημικών ουσιών και μπορεί ακόμη και να οδηγήσουν σε θάνατο».

Αν και αυτός ο κανόνας μπορεί να μην ισχύει για κάθε καθαριστικό λεκάνης τουαλέτας στην αγορά, δεν είναι γενικά ασφαλές να αναμειγνύεται χλωρίνη με οτιδήποτε.

Εάν εκτεθείτε σε κάποια από αυτές τις χημικές ουσίες και έχετε δυσκολία στην αναπνοή, η Δρ Arbor-Johnson προτείνει να βγείτε αμέσως έξω για να πάρετε καθαρό αέρα. «Εάν τα ερεθιστικά συμπτώματα επιμείνουν μετά από 10 έως 15 λεπτά ή εάν έχετε ιστορικό άσθματος ή άλλων πνευμονικών παθήσεων, μπορεί να χρειαστεί να πάτε σε νοσοκομείο».

2. Λευκαντικό και Αμμωνία

Πολλές φορές οι καταναλωτές συνδυάζουν πράγματα που δεν θα έπρεπε. Ένα από τα πιο κοινά παραδείγματα είναι ο συνδυασμός χλωρίνης και αμμωνίας. Η χλωρίνη – που βρίσκεται σε λευκαντικά προϊόντα πλυντηρίου, καθαριστικά τουαλέτας και ορισμένα απολυμαντικά – αναμεμειγμένη με αμμωνία, που βρίσκεται πιο συχνά σε καθαριστικά τζαμιών, οδηγεί σε μια χημική αντίδραση που δημιουργεί έναν τοξικό καπνό αερίου χλωραμίνης. Σε αρκετά υψηλή συγκέντρωση, αυτό το αέριο μπορεί να είναι θανατηφόρο.

Ενώ πολλά προϊόντα καθαρισμού που περιέχουν λευκαντικό το αναφέρουν εμφανώς στο μπροστινό μέρος της ετικέτας ως σημείο πώλησης, μπορεί να είναι λιγότερο εμφανές για προϊόντα με αμμωνία, και δεν πρέπει να τα αναμιγνύετε. Βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει το πίσω μέρος της φιάλης εάν δεν αναγράφεται στο μπροστινό μέρος.

3. Λευκαντικό και Ξίδι

Η ανάμειξη καθαρού λευκαντικού χλωρίου, όπως η χλωρίνη, με ξύδι ή προϊόντα με βάση τη χλωρίνη και το λευκό ξύδι, μπορεί να είναι επικίνδυνη. Η ανάμειξη χλωρίνης και ξιδιού —ή οποιουδήποτε όξινου προϊόντος, όπως το καθαριστικό τουαλέτας—δημιουργεί αέριο χλωρίου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βήχα, αναπνευστικά προβλήματα και υγρά μάτια.

Εάν κατά λάθος δημιουργήσετε αυτό το αέριο, αποφύγετε οποιαδήποτε παρόρμηση να βάλετε νερό. Το αέριο χλωρίου και το νερό συνδυάζονται για να παράγουν υδροχλωρικά και υποχλωρικά οξέα, τα οποία είναι επίσης ερεθιστικά.

Αντίθετα, απομακρυνθείτε εσείς, τα μέλη της οικογένειάς σας και τα κατοικίδια από το σημείο, πάρτε καθαρό αέρα, παρακολουθήστε τα συμπτώματά σας και αναζητήστε ιατρική βοήθεια εάν χρειάζεται.

4. Υπεροξείδιο του Υδρογόνου και Ξίδι

Σκέφτεστε να αναμίξετε προϊόντα με βάση το υπεροξείδιο του υδρογόνου με ξίδι; Το υπεροξείδιο του υδρογόνου και το ξύδι δημιουργούν υπεροξικό οξύ. Αυτός ο συνδυασμός δεν είναι μόνο πολύ διαβρωτικός, αλλά ενέχει επίσης κίνδυνο για τα μάτια, το δέρμα, το λαιμό, τη μύτη, ακόμη και τους πνεύμονες.

5. Καθαριστικό αποστράγγισης και χλωρίνη

Οι σωλήνες σας έχουν δυσοσμία; Μπορεί να νομίζετε ότι το να ρίχνετε χλωρίνη μετά το καθαριστικό αποχέτευσης είναι το κόλπο για την εξάλειψη αυτής της μυρωδιάς, αλλά αυτό μπορεί να είναι απίστευτα επικίνδυνο. Είναι μια συνταγή για να δημιουργηθεί μια αντίδραση σε έναν πολύ μικρό σωλήνα. Τα καθαριστικά αποχετεύσεων συνήθως κατασκευάζονται με αλυσίβα, γνωστά και ως υδροξείδιο του νατρίου, για να διασπάσουν χημικά τη συσσώρευση και την καυστική ποτάσα για να επιταχύνουν την καταστροφή της οργανικής ύλης – τρίχες και υπολείμματα σαπουνιού που καλύπτουν την αποχέτευση», λέει. Δεδομένου ότι η αποχέτευση σας είναι ένας μικρός περιορισμένος χώρος, τα επιβλαβή αέρια που σχηματίζονται από τις χημικές αντιδράσεις που λαμβάνουν χώρα δεν έχουν πού να πάνε παρά κατευθείαν στην αποχέτευση, πίσω στο ντους σας.

Εάν αυτός ο συνδυασμός εισπνευστεί, μπορεί να κάψει το στόμα και το λαιμό σας ή ενδεχομένως να προκαλέσει βλάβη στους πνεύμονες.

6. Διαφορετικές μάρκες καθαριστικών αποχέτευσης

Αυτός είναι ένας συνδυασμός που πρέπει να αποφύγετε. Ορισμένα καθαριστικά αποχέτευσης έχουν αλκαλική βάση ενώ άλλα έχουν βάση όξινα. Ο συνδυασμός μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση αερίου χλωρίου ή, χειρότερα, μια έκρηξη.

Έτσι, είτε ρίξτε λίγο ακόμα από το προϊόν που έχετε ήδη χρησιμοποιήσει στην αποχέτευση και περιμένετε να λειτουργήσει πλήρως ή καλέστε έναν επαγγελματία για βοήθεια.

7. Οινόπνευμα και χλωρίνη

Προσπαθείτε να απολυμάνετε την μπανιέρα ή τον πάγκο σας; Μην συνδυάζετε χλωρίνη και οινόπνευμα, γιατί δημιουργείται χλωροφόρμιο. Αυτός ο εξαιρετικά τοξικός συνδυασμός μπορεί να βλάψει τα μάτια, το δέρμα, το συκώτι, τα νεφρά και το νευρικό σύστημα.

Ακόμα κι αν δεν χρησιμοποιείτε καθαρό οινόπνευμα για τον καθαρισμό, σημειώστε ότι πολλά δημοφιλή προϊόντα καθαρισμού περιέχουν αυτό το συστατικό, όπως τα αντισηπτικά μαντηλάκια.

8. Οξαλικό οξύ και τριχλωροϊσοκυανουρικό οξύ

Τα καθαριστικά με βάση το οξαλικό οξύ, είναι εξαιρετικά για την αφαίρεση κολλημένων τροφίμων και λίπους από τηγάνια και εστίες μαγειρέματος, αλλά φροντίστε να αποφύγετε την ανάμειξή τους με προϊόντα που περιέχουν τριχλωροϊσοκυανουρικό οξύ. Και αυτοί οι συνδυασμοί προϊόντων καθαρισμού, μπορεί να δημιουργήσουν αέριο χλώριο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.