Πυρέξ: Γιατί δεν είναι πλέον ασφαλή – Τι μπορείτε να πάθετε

Μεγάλη προσοχή

Πυρέξ: Γιατί δεν είναι πλέον ασφαλή – Τι μπορείτε να πάθετε

Τόσα χρόνια έχουμε μάθει να εμπιστευόμαστε συγκεκριμένα προϊόντα για κάθε δουλειά. Στο σπίτι, στην κουζίνα, στο μπάνιο και γενικότερα στη ζωή μας.

Ένα από αυτά είναι και τα πυρέξ, τα πυρίμαχα σκεύη που είναι φτιαγμένα κυρίως από γυαλί και τα χρησιμοποιούμε για να μαγειρεύουμε χωρίς αυτά να επηρεάζονται ή να χαλάνε.

Τα πυρέξ υπάρχουν περίπου 100 χρόνια και τα χρησιμοποιούμε κυρίως για το μαγείρεμα στον φούρνο καθώς το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένα είναι πολύ δυνατό και ανθεκτικό.

Ωστόσο, τα τελευταία 20 χρόνια, κατασκευάζονται διαφορετικά με αποτέλεσμα να μην είναι τόσο ανθεκτικά σε μεγάλες θερμοκρασίες όσο ήταν.

Τα πρώτα χρόνια, το υλικό που χρησιμοποιούσαν τα πυρέξ ήταν το βοριοπυριτικό γυαλί, που είναι πυρίμαχο και ανθεκτικό στις αλλαγές της θερμοκρασίας. Κάτι που σήμαινε ότι μπορούσε το σκεύος να πάει από τις υψηλές θερμοκρασίες σε πολύ χαμηλές, χωρίς να σπάσει.

Αντίθετα με άλλα γυάλινα και κεραμικά μαγειρικά σκεύη, τα πυρέξ μπορούσαν να αντέξουν τα θερμικά σοκ, γι’ αυτό έχουν δεσπόζουσα θέση στην κουζίνα μας.

Από το 1998, όμως, άλλαξαν το υλικό τους σε soda-lime γυαλί, που είναι βέβαια ανθεκτικό αλλά όχι τόσο σε θερμικό σοκ και μεγάλη αλλαγή της θερμοκρασίας.

Οι καταναλωτές κατάλαβαν την αλλαγή όταν τα πυρέξ έσπαγαν στον φούρνο ή όταν τα έβγαζαν από αυτόν και τα έβαζαν σε κρύο περιβάλλον. Κάτι επικίνδυνο τόσο για το φαγητό, όσο και για την δική μας υγεία.

Τι πρέπει να προσέχεις αν έχεις πυρέξ και δεν θες να συμβεί κάποιο ατύχημα;

Πρώτα απ’ όλα, δεν πρέπει να προσθέσεις υγρό στο ζεστό σκεύος ενώ αν το βγάλεις από το ψυγείο, άφησέ το για λίγο σε θερμοκρασία δωματίου πριν το βάλεις σε προθερμασμένο φούρνο και το αντίστροφο, όταν θες να το τοποθετήσεις πίσω στο ψυγείο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ακόμη, μπορείς να ψάξεις στο Διαδίκτυο ή στην αγορά για vintage πυρέξ, που θα είναι πιο ανθεκτικά, ωστόσο, οι τιμές μπορεί να είναι πιο ανεβασμένες.

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.