ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτό το 9,9% του Βελόπουλου ΄διαβάζεται και ανάποδα: 6,6%. Και αν...

Σε επιφυλακή παραμένουν υγειονομικές Αρχές της Γαλλίας: Φόβοι πως έχουν μολυνθεί κι άλλα άτομα από αλλαντίαση

Το βακτήριο που προκαλεί την αλλαντίαση, δεν εμφανίζει αμέσως συμπτώματα σε όλους τους ανθρώπους

Σε επιφυλακή παραμένουν υγειονομικές Αρχές της Γαλλίας: Φόβοι πως έχουν μολυνθεί κι άλλα άτομα από αλλαντίαση

 Σε επιφυλακή παραμένουν οι υγειονομικές Αρχές της Γαλλίας μετά τον θάνατο της 32χρονης Ελληνίδας από αλλαντίαση σε γνωστό μπαρ του Μπορντό.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (ECDC), εικάζεται ότι στις χαλασμένες σαρδέλες που προκάλεσαν αλλαντίαση έχουν εκτεθεί έως και 25 άνθρωποι.

Το βακτήριο που προκαλεί την αλλαντίαση, όμως, δεν προκαλεί αμέσως συμπτώματα σε όλους τους ανθρώπους που μολύνει. Ο χρόνος που μεσολαβεί από την έκθεση έως τη νόσο (ο χρόνος αυτός αποκαλείται από τους γιατρούς περίοδος επωάσεως) κυμαίνεται από λίγες ώρες έως ημέρες.

Δεδομένου λοιπόν ότι το πρώτο κρούσμα αναφέρθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου, οι Αρχές φοβούνται ότι υπάρχουν και άλλοι μολυσμένοι πελάτες του εστιατορίου. Έτσι έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να τους εντοπίσουν. Το επίμαχο διάστημα στο οποίο συγκεντρώνουν την προσοχή τους είναι μεταξύ 4 και 10 Σεπτεμβρίου 2023.

Στην ενημέρωσή του, το ECDC αναφέρει ότι έως σήμερα 15 Σεπτεμβρίου 2023 με αλλαντίαση έχουν διαγνωστεί 15 άνθρωποι. Τουλάχιστον 10 νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, οι οκτώ στην εντατική. Μία ασθενής, η 32χρονη νιόπαντρη Ελληνίδα, έχασε τη ζωή της.

Το ECDC τονίζει πως οι Αρχές στη Γαλλία ανέφεραν την πρώτη συρροή κρουσμάτων στις 12 Σεπτεμβρίου 2023. Επρόκειτο για τους 8 πρώτους πελάτες του Tchin Tchin Wine Bar που νόσησαν από αλλαντίαση. Όλοι τους νοσηλεύονταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μπορντό.

Πολλές εθνικότητες

Το ECDC αναφέρει ότι πολλοί από τους ασθενείς που νόσησαν έως σήμερα είναι τουρίστες. Συνολικά πρόκειται για ανθρώπους από 8 εθνικότητες. Εκτός από τους Γάλλους και την Ελληνίδα, συμπεριλαμβάνονται Αμερικανοί, Άγγλοι, Καναδοί, Γερμανοί, Ιρλανδοί και Ισπανοί.

Οι σαρδέλες που σερβίρει το συγκεκριμένο μπαρ του Μπορντό, παράγονται από το ίδιο και δεν τις διανέμει αλλού. Για να αναχαιτιστεί η επιδημία, έχουν απομακρυνθεί όλες από το κατάστημα.

Το πρόβλημα είναι ότι σε αυτές πιθανώς έχουν εκτεθεί έως και 25 άτομα. Οι Αρχές της Γαλλίας έχουν απευθύνει έκκληση προς όσους επισκέφθηκαν το μπαρ στο διάστημα 4-10 Σεπτεμβρίου 2023, να επικοινωνήσουν μαζί τους. Τους ενθαρρύνουν επίσης να επικοινωνήσουν επειγόντως με τον γιατρό, εάν παρουσιάσουν περίεργα συμπτώματα.

Στους ασθενείς, καθώς και στις σαρδέλες, βρέθηκε ο τύπος Β της αλλαντικής τοξίνης. Την τοξίνη αυτή παράγει το βακτήριο κλωστηρίδιο της αλλαντίασης (Clostridium botulinum).

Τα κρούσματα το 2022

Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που αναφέρονται συρροές κρουσμάτων από αλλαντίαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τo ECDC αναφέρει ότι το 2022 αναφέρθηκαν 84 κρούσματα στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο. Ο ΕΟΧ αποτελείται από την ΕΕ, τη Νορβηγία, το Λίχτενσταϊν και την Ισλανδία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Από τα 84 κρούσματα του 2022, το 29% είχαν ηλικία 45-64 ετών.  Το 4,8% των ασθενών έχασαν τη ζωή τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.