ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Από τι προκαλείται – Τριπλάσιος ο αριθμός γυναικών που το εμφανίζουν

Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα είναι μία συχνή πάθηση των χεριών, που προκαλεί πόνο και μουδιάσματα στην άκρα χείρα

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Από τι προκαλείται – Τριπλάσιος ο αριθμός γυναικών που το εμφανίζουν

Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα θεωρείται ως πάθηση των εργαζομένων σε γραφεία, οι οποίοι περνούν καθημερινά πολλές ώρες πληκτρολογώντας στον υπολογιστή.

Όμως, οι μονότονες κινήσεις στο γραφείο δεν είναι η μοναδική αιτία του, καθώς μπορεί να έχει και πολλές άλλες, ορισμένες από τις οποίες είναι εντελώς απρόσμενες.

«Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα είναι μία συχνή πάθηση των χεριών, που προκαλεί πόνο και μουδιάσματα στην άκρα χείρα.

Σήμερα υπολογίζεται ότι περίπου 5% των ενηλίκων πάσχουν από αυτό, με τις γυναίκες ασθενείς να είναι τριπλάσιες από τους άνδρες.

Ο ένας στους τρεις ασθενείς μπορεί να βελτιωθεί χωρίς θεραπεία μέσα σε έναν χρόνο, αλλά σε πολλές περιπτώσεις η έλλειψη θεραπείας αφήνει τον πάσχοντα με ατροφίες στην άκρα χείρα» επισημαίνει φυσικοθεραπευτής .

«Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα είναι συνήθως επακόλουθο προβλημάτων στο μέσο νεύρο του καρπού, το οποίο ελέγχει τις αισθήσεις στην παλάμη.

Το νεύρο αυτό διέρχεται από τον καρπιαίο σωλήνα, μία στενή δομή που δημιουργείται από τα οστά και τους συνδέσμους της βάσης του καρπού.

Από την ίδια δομή διέρχονται και οι καμπτήρες τένοντες των δακτύλων. Οι βλάβες στον καρπιαίο σωλήνα, στο μέσο νεύρο ή/και στους τένοντες οδηγούν σε πόνο ή περιορισμένη κινητικότητα, όχι μόνο στον καρπό αλλά και στα δάκτυλα και την παλάμη, δεδομένου ότι το μέσο νεύρο τροφοδοτεί ολόκληρη την άκρα χείρα».

Μεταξύ άλλων οι βλάβες της περιοχής θα μπορούσαν να οφείλονται στα εξής:
1. Στις συνεχείς, επαναλαμβανόμενες, μικρές κινήσεις των χεριών

Οι ίδιες και οι ίδιες κινήσεις με τα χέρια, όπως αυτές που κάνουν οι δακτυλογράφοι και οι μάγειροι, καθώς και οι συνεχείς, επαναλαμβανόμενες κινήσεις των χεριών που εμπεριέχουν λαβή (π.χ. οι κινήσεις που κάνουν οι μπογιατζήδες), μπορεί να προκαλέσουν το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα. Η χρήση ηλεκτρικών μηχανημάτων και η καταπόνηση των καρπών επίσης μπορεί να ανοίξουν το δρόμο για την ανάπτυξή του.

2. Σε νόσο των αρθρώσεων ή των οστών

όπως η αρθρίτιδα (ιδίως η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα). Η αρθρίτιδα χαρακτηρίζεται από διόγκωση και φλεγμονή στις αρθρώσεις.

Με την πάροδο του χρόνου οι βλάβες αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε δομική συμπίεση του μέσου νεύρου και των άλλων δομών που βρίσκονται εντός του καρπιαίου σωλήνα. Όταν συμβεί αυτό, ο πόνος και οι δυσκολίες στις κινήσεις γίνονται πιο συχνά και μπορεί να εκδηλωθεί σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα.

3. Σε ορμονικές αλλαγές

Η εμφάνιση του συνδρόμου είναι πιο συχνή μετά την εμμηνόπαυση, κατά την εγκυμοσύνη ή σε γυναίκες με διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα.

Ειδικότερα, ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο μυοσκελετικό σύστημα, ενώ η υπερδραστήρια υπόφυση (είναι ο αδένας του εγκεφάλου) μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα που επηρεάζουν την κινητικότητα, με συνέπεια ανάπτυξη ή επιδείνωση του συνδρόμου.

Όσον αφορά την εγκυμοσύνη και την εμμηνόπαυση, πολλές γυναίκες παρουσιάζουν κατακράτηση υγρών σε διάφορα σημεία του σώματός τους, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται οι καρποί.

Η συσσώρευση αυτή μπορεί να ασκήσει πιέσεις στο μέσο νεύρο, οδηγώντας στον πόνο, την δυσφορία και τον περιορισμό των κινήσεων. Τα καλά νέα είναι πως όταν τελειώσει η εγκυμοσύνη ή περάσουν τα πρώτα χρόνια της εμμηνόπαυσης, τα συμπτώματα του συνδρόμου μπορεί να υποχωρήσουν.

4. Σε μεταβολικά νοσήματα

Μπορεί να οφείλεται επίσης σε μεταβολικά νοσήματα, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης.

5. Σε παθήσεις ή τραυματισμούς του καρπού

Επίσης, μπορεί να έχουν προηγηθεί τραυματισμοί, όπως το διάστρεμμα, η εξάρθρωση, το κάταγμα, η διόγκωση, η φλεγμονή. Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να τραυματιστεί το μέσο νεύρο και να εκδηλωθεί ή να επιδεινωθεί το σύνδρομο.

6. Στο οικογενειακό ιστορικό συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα

Επιστήμονες από το Τμήμα Ιατρικής Αποκατάστασης του Νοσοκομείου Παίδων του Σιάτλ ανακάλυψαν ότι το σύνδρομο μπορεί να είναι κληρονομούμενη διαταραχή.

Παρότι σπανίως εκδηλώνεται σε ανηλίκους, τα λιγοστά παιδιά που το αναπτύσσουν συνήθως παρουσιάζουν έλλειψη ή μη φυσιολογική δομή ενός συνδέσμου του καρπού. Αυτή η έλλειψη έχει συσχετιστεί με το οικογενειακό ιστορικό του συνδρόμου, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να περνά από γενιά σε γενιά.

7. Το αυχενικό σύνδρομο

 «Καταστάσεις όπως η κήλη αυχενικού μεσοσπονδυλίου δίσκου, η σπονδυλολίσθηση στον αυχένα, η αυχενική στένωση ή η αυχενική οστεοαρθρίτιδα μπορεί να οδηγήσουν σε συμπίεση των νεύρων του αυχένα που αρχίζουν στον 6ο και τον 7ο αυχενικό σπόνδυλο.

Σε τέτοια περίπτωση, ο ασθενής έχει συμπτώματα συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα (δηλαδή διάχυτο πόνο, αίσθημα μυρμηγκιάσματος και/ή μούδιασμα της άκρας χείρας), παρότι το πρόβλημά του είναι ουσιαστικά το αυχενικό σύνδρομο».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε τέτοιες περιπτώσεις απαιτείται ενδελεχής αξιολόγηση για να εξακριβωθεί εάν τα συμπτώματα οφείλονται στο σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα ή στο αυχενικό σύνδρομο, ώστε να γίνει η κατάλληλη θεραπεία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.