ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Τι θα συμβεί στο σώμα σου όταν κοιμάσαι 4 ώρες;

Το να κοιμάσαι συστηματικά λιγότερο από όσο χρειάζεσαι μπορεί να οδηγήσει σε στέρηση ύπνου

Τι θα συμβεί στο σώμα σου όταν κοιμάσαι 4 ώρες;

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο μέσος ενήλικας χρειάζεται 7 ώρες ύπνου καθημερινά.

Το ιδανικό είναι κάπου ανάμεσα στις 7 και τις 9 ώρες, αλλά εξαρτάται και από το άτομο.

Ορισμένοι άνθρωποι μπορούν να κοιμούνται 6 ή περισσότερες ώρες τη νύχτα και να είναι απολύτως καλά, ενώ άλλοι άνθρωποι μπορεί να χρειάζονται λίγο περισσότερες από 9 ώρες για να νιώσουν ξεκούραστοι.

Ωστόσο, για την πλειοψηφία των ανθρώπων, οι 7 ώρες είναι το κατώτερο όριο. Αυτό συμβαίνει επειδή ο ύπνος λιγότερο από 7 ώρες τη νύχτα σε τακτική βάση συνδέεται με δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία. Κατά τη διάρκεια της νύχτας το σώμα περνάει από τέσσερα στάδια, τα οποία επαναλαμβάνονται και συνθέτουν κύκλους ύπνου. Κατά τη διάρκεια των συνιστώμενων 7 ωρών ύπνου, οι άνθρωποι περνούν από περίπου τέσσερις ή πέντε κύκλους.

Ο πολύ λίγος ύπνος μπορεί να μην επιτρέψει στο σώμα να ολοκληρώσει όλους τους κύκλους. Το να κοιμάσαι συστηματικά λιγότερο από όσο χρειάζεσαι μπορεί να οδηγήσει σε στέρηση ύπνου, η οποία έχει πολλές επιπτώσεις στην υγεία. Αλλά ακόμη και μια νύχτα με πολύ λίγο ύπνο μπορεί να σε επηρεάσει την ποιότητα της επόμενης μέρας σου, σωματικά και ψυχικά.

Υπάρχει κίνδυνος για τη σωματική σου υγεία

Σύμφωνα με το loveyourselfmagazine το σώμα χρειάζεται αρκετό ύπνο για να επανέλθει από την καθημερινότητα. Ο καρδιακός ρυθμός κατά τη διάρκεια του ύπνου επιβραδύνεται, η αρτηριακή πίεση πέφτει και ορισμένα ζωτικά όργανα δεν χρειάζεται να εργάζονται τόσο σκληρά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ανάπαυσης. Όταν το σώμα δεν έχει αυτόν τον χρόνο για να κάνει την επανεκκίνηση, μπορεί να είναι επιζήμιο με διάφορους τρόπους. Όσοι δεν κοιμούνται αρκετά και σταθερά, μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο, νεφρική νόσο, υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη, παχυσαρκία, εγκεφαλικό επεισόδιο και φυσικά αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Αυξάνεται ο κίνδυνος θνησιμότητας

Σύμφωνα με έρευνες τα άτομα που κοιμούνται 7 ή περισσότερες ώρες έχουν τον χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας. Ιδιαίτερα για όσους ζουν με προϋπάρχουσες παθήσεις, ο επαρκής ύπνος, μεταξύ πολλών άλλων παραγόντων, έχει τη δύναμη να προσθέσει χρόνια στη ζωή των ανθρώπων.

Υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης καρδιακών παθήσεων

Με την πάροδο του χρόνου, η χρόνια στέρηση ύπνου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την καρδιά. Είτε κοιμάσαι σκόπιμα λιγότερο είτε παλεύεις με την αϋπνία, η συνεχής έλλειψη ύπνου συνδέεται με υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακές παθήσεις. Ο κίνδυνος αυτός σχετίζεται και με άλλους παράγοντες, όπως τα υψηλότερα επίπεδα άγχους και η έλλειψη σωματικής άσκησης, που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία της καρδιάς.

Έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία

Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι μετά από μια νύχτα με λίγο ύπνο αισθάνονται περισσότερο αγχωμένοι, εξαντλημένοι και ανίκανοι να συγκεντρωθούν. Αυτό είναι πιθανό επειδή ο επαρκής ύπνος βοηθά στη διατήρηση των γνωστικών μας δεξιοτήτων, όπως η εστίαση και η μνήμη. Ο εγκέφαλος χρειάζεται ύπνο για να ξεκουραστεί και να αποκατασταθεί, όπως ακριβώς και το σώμα. Η χρόνια στέρηση ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, σε αυξημένο κίνδυνο ψυχικών διαταραχών, κατάθλιψης και άγχους, μπορεί να προκαλέσει αυτοκτονικούς ιδεασμούς, ακόμη και διπολική διαταραχή.

Πώς θα καταλάβεις ότι δεν κοιμάσαι αρκετά;

Εάν κοιμάσαι εντός του συνιστώμενου εύρους, ξυπνάς ξεκούραστη και δεν έχεις υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, μάλλον κοιμάσαι αρκετά.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται λίγο κουρασμένοι για περίπου 30 λεπτά μετά το ξύπνημα και κάποια κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι φυσιολογική, κυρίως το απόγευμα. Ωστόσο, αν αισθάνεσαι υπνηλία ή κόπωση όλη την ημέρα, αυτό είναι ένα σημάδι ότι έχεις έλλειψη ύπνου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αν, επίσης, κοιμάσαι σημαντικά περισσότερες ώρες τα σαββατοκύριακα ή γενικότερα τις ημέρες που δεν εργάζεσαι, σε σχέση με το πόσο κοιμάσαι τις εργάσιμες μέρες, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι στερείσαι ύπνο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.