ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ντράπηκε ο Χίμλερ όταν άκουσε τον Μαγιορκίνη...

Τα «δώρα» του Πούτιν στην Ινδία – Από S-400, stealth φρεγάτες, T-14 Armata ως… Su-57 (φώτο)

Τα «δώρα» του Πούτιν στην Ινδία – Από S-400, stealth φρεγάτες, T-14 Armata ως… Su-57 (φώτο)

Στην Ινδία μεταβαίνει σήμερα ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν, όπου θα συμμετάσχει σε μία ιδιαίτερα σημαντική σύνοδο κορυφής με ευρύτατες γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές συνέπειες με τον Πρωθυπουργό της Ινδίας Μόντι, κατά την οποία από ότι φαίνεται θα πέσουν υπογραφές για μεγάλες αμυντικές και εξοπλιστικές συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών.

Η προσοχή όλων πέφτει στην υπογραφή της συμφωνίας αξίας πάνω από 5δις δολάρια για την πώληση στην Ινδία του υπερσύγχρονου πυραυλικού συστήματος αεράμυνας S-400, της αναβαθμισμένης έκδοσης των S-300. Η επιλογή της Ινδίας να αγοράσει τους S-400, έχει προκαλέσει την οργή της Ουάσινγκτον, η οποία έχει απειλήσει με κυρώσεις το Νέο Δελχί.

Ενώ το Νέο Δελχί αναρριχείται στη Μόσχα για τις υπεράριθμες αμυντικές συμφωνίες, οι επικείμενες αμερικανικές κυρώσεις δεν μπορούν να αγνοηθούν.

Με τις εκλογές στην Ινδία το 2019 να πλησιάζουν και στον απόηχο του σκανδάλου για την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών Rafale, η κυβέρνηση Modi θα ήθελε να θέσει αυτές τις ινδο-ρωσικές αμυντικές συμφωνίες ως ορόσημο.

Η συμφωνία για τους S-400 θα υπογραφεί την Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες.

Το S-400 είναι γνωστό ως το πιο προηγμένο σύστημα πυραυλικής άμυνας μεγάλης απόστασης της Ρωσίας, καθώς το σύστημα S-500 δεν έχει μπει ακόμα σε επιχειρησιακή λειτουργία.

Η Κίνα είναι η πρώτη χώρα που απέκτησε τους S-400, σφραγίζοντας την διακυβερνητική συμφωνία με τη Ρωσία το 2014.

Εκτός από τους S-400, είναι ιδιαίτερα πιθανό να πέσουν και οι υπογραφές για την πώληση τεσσάρων stealth φρεγατών Krivak/Talwar για το Ινδικό Πολεμικό Ναυτικό, μια συμφωνία ύψους περίπου 2,5 δις δολαρίων. Σύμφωνα με τη συμφωνία, δύο από τα πολεμικά πλοία θα κατασκευαστούν από τα Ναυπηγεία Yantar στο Καλίνινγκραντ και τα άλλα δύο από την Goa Shipyard Limited της Ινδίας.

Στο μενού της συνόδου σίγουρα θα γίνει και αναφορά για δύο άλλα τεράστια εξοπλισιτκά προγράμματα της Ινδίας τα οποία τρέχουν αυτή την περίοδο. Το πρώτο είναι η αγορά νέων αρμάτων μάχης για τον Στρατό Ξηράς της Ινδίας, πρόγραμμα στο οποίο τα ρωσικά T-14 Armata είναι το φαβορί να κερδίσουν το συμβόλαιο μαμούθ των τουλάχιστον 5,6 δις δολαρίων. Μάλιστα, αυτές τις ημέρες ο Α/ΓΕΣ της Ινδίας βρίσκεται σε επίσημο ταξίδι στη Ρωσία για να δει το υπεράρμα της Ρωσίας από κοντά. Το δεύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα που ενδιαφέρει την Μόσχα είναι ο διαγωνισμός για την προμήθεια νέων μαχητικών αεροσκαφών για την ΠΑ της Ινδίας.

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο στο τραπέζι να πέσει και το θέμα της επανέναρξης της συνεργασίας στο πρόγραμμα ανάπτυξης και παραγωγής του stealth μαχητικού αεροσκάφους 5ης γενιάς Su-57, η οποία έχει παγώσει εδώ και καιρό. Όμως και οι δύο πλευρές διατηρούν χαμηλές προσδοκίες για το θέμα αυτό.

Βέβαια εκτός από τον τομέα της άμυνας, η Ρωσία εξέφρασε επίσης το ενδιαφέρον της να βοηθήσει την Ινδία στην πραγματοποίηση μιας επανδρωμένης διαστημικής αποστολής. Υπάρχουν αναφορές ότι η Μόσχα έχει προσφερθεί να εκπαιδεύσει Ινδούς αστροναύτες για την αποστολή που θέλει να κάνει η Ινδία στο φεγγάρι το 2022.

Σημειώνεται, ότι η Ινδία είχε παραδοσιακά στενές σχέσεις με την Σοβιετική Ένωση και την Ρωσία, ιδιαίτερα στο κομμάτι της άμυνας και των εξοπλισμών, με πολλά προγράμματα να γίνονται από κοινού, όπως η ανάπτυξη των βαλλιστικών πυραύλων Brahmos και Agni.

Η στενότερη συνεργασία μεταξύ Μόσχας και Νέου Δελχί στέλνει ένα μήνυμά σε πολλαπλές κατευθύνσεις. Τόσο προς το Πεκίνο, όσο και στην Ουάσινγκτον.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.