Νέος γερμανό-κινεζικός πόλεμος για τον σχεδιασμό ενός αυτοκινήτου

Νέος γερμανό-κινεζικός πόλεμος για τον σχεδιασμό ενός αυτοκινήτου

Ένα από τα πιο περίεργα μοντέλα που παρουσιάστηκαν στο τελευταίο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Σαγκάης ήταν το ηλεκτρικό ORA Punk Cat, που ουσιαστικά αποτέλεσε και την αρχή της διαμάχης ανάμεσα στην κατασκευάστρια εταιρεία Great Wall και τη VW.

Ο λόγος για τα παραπάνω ήταν φυσικά η εμφάνιση του μοντέλου και πιο συγκεκριμένα η εξωτερική σχεδίαση, που παραπέμπει στον θρυλικό Σκαραβαίο της δεκαετίας του ΄70 και πιο συγκεκριμένα στα εμπρός φωτιστικά σώματα, στους προφυλακτήρες και στο εμπρός καπό.

Οι παραπάνω ομοιότητες δεν πέρασαν απαρατήρητες από τα στελέχη της VW, τα οποία εξετάζουν ολοένα και πιο ζεστά την περίπτωση λήψης νομικής φύσεως μέτρων, καθώς είναι εμφανής η παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. Πλέον, η γερμανική εταιρεία δείχνει να είναι ένα βήμα πιο κοντά στην παραπάνω κίνηση, καθώς η Great Wall έχει κατοχυρώσει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τα σχέδια δύο πεντάθυρων μοντέλων, που βασίζονται και αυτά πάνω στο Beetle.

Και δεν το έκανε μόνο για την αγορά της Κίνας, αλλά και για την Γηραιά Ήπειρο, μέσω του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU IPO), που διαχειρίζεται τα δικαιώματα σχετικά με τα εμπορικά σήματα, τα σχέδια και τα υποδείγματα που ισχύουν σε ολόκληρη την Κοινότητα, με συμπεριλαμβανόμενο το σήμα της ΕΕ. Σύμφωνα με τα χαρτιά που διέρρευσαν στο Διαδίκτυο, τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας έχουν διάρκεια πέντε χρόνια και μπορούν να ανανεωθούν μέχρι και 25 χρόνια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το πρώτο από τα δύο μοντέλα φαίνεται να είναι το Punk Cat, μία πεντάθυρη έκδοση του VW Beetle, με εμφανή στοιχεία ενός EV μοντέλου, όπως οι πλευρικές θύρες φόρτισης, ενώ το δεύτερο διαθέτει περισσότερα ρετρό σχεδιαστικά στοιχεία, όπως η αλουμινένια πίσω μπάρα, ανάμεσα από τα φώτα και η μικρή πτέρυγα (ducktail).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.