Δημοκρατία έχουμε, ότι θέλουμε λέμε, έτσι Αλέξη;

Γιατί οι δασμοί της ΕΕ απέτυχαν να περιορίσουν τους Κινέζους;

Οι δασμοί της ΕΕ στόχευσαν τα κινεζικά ηλεκτρικά. Οπότε οι Κινέζοι απλώς άρχισαν να πουλούν περισσότερα υβριδικά

Γιατί οι δασμοί της ΕΕ απέτυχαν να περιορίσουν τους Κινέζους;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεώρησε ότι οι υψηλοί δασμοί στα εισαγόμενα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας θα κατάφερναν να περιορίσουν τις πωλήσεις. Και κατά συνέπεια, την κινεζική λαίλαπα.

Οι δασμοί τέθηκαν σε εφαρμογή τον Οκτώβριο του 2024 και οι κινεζικές μάρκες κατάφεραν ήδη να τους παρακάμψουν. Μακροπρόθεσμα, θα το επιτύχουν δημιουργώντας εργοστάσια παραγωγής εντός της ευρωπαϊκής επικράτειας. Σε πρώτο χρόνο όμως, απλώς αύξησαν την εστίασή τους στα υβριδικά.

Μια πρόσφατη έκθεση της Dataforce αποκαλύπτει ότι η BYD ταξινόμησε 20.000 plug-in hybrid στην ΕΕ κατά το πρώτο 6μηνο του τρέχοντος έτους.

δασμοί

Είναι υπερτριπλάσιος αριθμός σε σχέση με τα PHEV που διέθεσε καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024 στην ήπειρό μας. Και η MG εισήγαγε περισσότερα PHEV κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου από ό,τι σε ολόκληρο το 2024. Πρίμα πάνε κι οι plug-in πωλήσεις της Lynk & Co.

Κάθε ηλεκτρικό μοντέλο που πωλείται από την BYD πλήττεται από τον βασικό δασμό του 10% και στη συνέχεια από ένα πρόσθετο 17%.

Στη γερμανική αγορά, για το Atto 3 οι πρόσθετοι δασμοί προσθέτουν περίπου €10.000 ευρώ στην τιμή του ηλεκτρικού SUV. Συγκριτικά, το επαναφορτιζόμενο υβριδικό BYD Seal U έχει να αντιμετωπίσει μόνο το 10%.

Ο αντίκτυπος είναι ακόμη πιο έντονος για την MG, η οποία έχει να αντιμετωπίσει τους υψηλότερους δασμούς της ΕΕ, ύψους 45,3%, για τα εισαγόμενα ηλεκτρικά της.

Έτσι, κατά τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους, έχει πουλήσει 60% λιγότερα BEV σε όλη την ήπειρο σε σχέση με πέρυσι. Αλλά έχει αυξήσει τις ταξινομήσεις για τα υβριδικά HS, ZS και MG3.

«Ήταν μόνο θέμα χρόνου πριν οι Κινέζοι κατασκευαστές αλλάξουν τη στρατηγική τους μετά την εισαγωγή των ειδικών δασμών, προκειμένου να αυξήσουν την κερδοφορία τους στην Ευρώπη», δήλωσε στην Handelsblatt η διευθύντρια του CAR Center Automotive Research, Beatrix Keim.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.