ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ε. Τσακαλώτος: «Μπορεί ο πατριωτισμός να ξεφύγει από τον εναγκαλισμό με τον εθνικισμό;»

Ε. Τσακαλώτος: «Μπορεί ο πατριωτισμός να ξεφύγει από τον εναγκαλισμό με τον εθνικισμό;»

«Όλοι είμαστε υπερήφανοι για την ιστορία αλλά για ποια ιστορία; Για την ίδια;» αναρωτήθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την ομιλία του στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Με αναφορές στον Πρωταγόρα, τον Αριστοτέλη, τον Διογένη τον Κυνικό, τον Φουκουγιάμα, τους στωικούς, στην νύχτα των Κρυστάλλων και στο Άουσβιτς διάνθισε την τοποθέτησή του για την «Συμφωνία των Πρεσπών» ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Μάλιστα, ο κ. Τσακαλώτος αναρωτήθηκε «αν ο πατριωτισμός μπορεί να ξεφύγει από τον εναγκαλισμό με τον εθνικισμό».

«Όλοι είμαστε υπερήφανοι για την ιστορία αλλά για ποια ιστορία; Για την ίδια; Εγώ είμαι υπερήφανος που το 1943 το ΕΑΜ κατέβασε τον κόσμο για να μην παραδοθεί η Μακεδονία στην Βουλγαρία αλλά και τον Φεβρουάριο του 1943 που κατέβασε και πάλι τον κόσμο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για να μην υπάρξει επιστράτευση. Είναι ίδια η ιστορία μας; Δεν το ξέρω», ανέφερε.

Στην συνέχεια επικαλέστηκε τον Νικηφόρο Διαμαντούρο για να μιλήσει για την «εσωστρεφή» κουλτούρα που στέκεται καχύποπτα έναντι του ξένου και στην μεταρρυθμιστική κουλτούρα για να περάσει «στην εποχή του μεγάλου εκσυγχρονισμού όπως πίστευε ο Φουκουγιάμα».

Αναφορικά με την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και την ανάγκη εξεύρεσης άλλου δρόμου επικαλέστηκε τους στωικούς και τον Διογένη τον κυνικό.

«Ο Διογένης μας έλεγε για τους πολίτες του κόσμου. Οι στωικοί έλεγαν ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερο εμπόδιο από τον φραξιονισμό και τον τοπικισμό για να λύσουμε τα προβλήματα. Οι αξίες της δικαιοσύνης του καλού και του ορθού λόγου είναι αυτός ο άλλος δρόμος. Βέβαια δεν λύνονται όλα τα προβλήματα της εξωτερικής πολιτικής με αυτό το δρόμο αλλά χρειάζεται και ρεαλισμός με όρια» ανέφερε.

«Δεν ξέρω τελικά αν μπορούμε να είμαστε όλοι πατριώτες με τον ίδιο τρόπο ενώ έχουμε διαφορετικές αξίες ή αν μπορεί να υπάρξει πατριωτισμός μακριά εναγκαλισμούς με τον εθνικισμό και την μισαλλοδοξία όμως μπορούμε είμαστε υπερήφανοι για την Ελλάδα για ό,τι έκανε για την τέχνη, την φιλοσοφία και τον πολιτισμό» είπε σε άλλο σημείο.

Υποστήριξε τέλος ότι αντίστοιχες αξίες με αυτές που «υπηρετεί η αριστερά» έχουν και στελέχη της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ αλλά τους εμποδίζει ο φραξιονισμός για να προσθέσει: «Σας θυμίζω για το Άουσβιτς ότι δεν ήταν μόνο τα πράγματα που έκαναν κακοί άνθρωποι αλλά και πράγματα που δεν έκαναν καλοί άνθρωποι που μπορούσαν να βοηθήσουν γιατί δεν ήξεραν τον τρόπο».

Δένδιας: Μου θυμίσατε τον Μάρκο Αυρήλιο

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Απαντώντας πάντως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας είπε «μου θυμίσατε τον Μάρκο Αυρήλιο που έλεγε ωραία λόγια αλλά αιματοκύλησε την Ευρώπη. Εσείς δεν αιματοκυλήσατε την Ελλάδα αλλά την πνίξατε στους φόρους».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.