ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Guardian: Πώς η δολοφονία του Ρώσου πρέσβη θα φέρει πιο κοντά Ρωσία και Τουρκία

Guardian: Πώς η δολοφονία του Ρώσου πρέσβη θα φέρει πιο κοντά Ρωσία και Τουρκία

Ο Πούτιν και ο Ερντογάν θα βρουν κοινό έδαφος στην προσπάθεια τους να κατηγορήσουν τρίτους για τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη

Ο φόνος του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα έχει ήδη παρομοιαστεί με την δολοφονία του αρχιδούκα της Αυστρίας το 1914, η οποία πυροδότησε τον Α’ παγκόσμιο πόλεμο. Πολλοί ήταν αυτοί που υποστήριξαν πως η δολοφονία του πρέσβη θα μπορούσε να είναι το σημείο μηδέν μιας νέας παγκόσμιας σύγκρουσης στην περιοχή.

Ο Πούτιν και ο Ερντογάν όμως κινήθηκαν τάχιστα για να περιορίσουν την οποιαδήποτε ζημιά στη σχέση των δυο χωρών και σύμφωνα με τους αναλυτές, οι δυο ηγέτες θα βρουν κοινό έδαφος στην προσπάθεια τους να κατηγορήσουν τους στρατηγικούς τους αντιπάλους για τη δολοφονία.

Διαβεβαίωσαν δε πως η συνάντηση μεταξύ των δυο χωρών τους και του Ιράν, η οποία ήταν προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα στη Μόσχα, θα διεξαχθεί κανονικά.

Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του Ερντογάν μετά το τηλεφώνημα του στον Πούτιν, όταν είπε πως «η συνεργασία των δυο χωρών μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας θα είναι ακόμα ισχυρότερη».

Σύμφωνα με τον Mustafa Akyol, οι πολιτικοί αντίπαλοι των δυο ηγετών θα στοχοποιηθούν άμεσα. Ο Akyol επίσης υποστήριξε πως «οι δυο ηγέτες πιστεύουν στην ύπαρξη μιας «δυτικής συνομωσίας» που τους θέλει αντίπαλους».

Διπλωματικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως κανένας από τους δυο ηγέτες δεν είχε κίνητρο για να «διασπάσει» την κοινή τους δράση στο Συριακό. Η Τουρκία έχει κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει πως οι επιδρομές της στη Βόρεια Συρία δε θα διαταράξουν την πολιορκία του Χαλεπίου  από τους Ρώσους. Από την άλλη η Μόσχα πιστεύεται πως έχει διευκολύνει τις τουρκικές φιλοδοξίες για κατάληψη της πόλης al-Bab.

O Aaron Stein, μέλος της δεξαμενής σκέψης «Atlantic Council» απεφάνθη επίσης πως, λόγω της δολοφονίας, η Ρωσία θα αποκτήσει ακόμα περισσότερο το πάνω χέρι στις σχέσεις με την Τουρκία. «Ήδη ήταν σε θέση ισχύος, τώρα απλά αυτή της η θέση ενισχύθηκε».

Τόσο οι Τούρκοι όσο και οι Ρώσοι υπαινίχθηκαν την ύπαρξη σχεδίου πίσω από τη δολοφονία του Καρλόφ. Ο Γιλντιρίμ έκανε λόγο για «σκοτεινές δυνάμεις πίσω από το δολοφόνο» ενώ ο Πούτιν αναφέρθηκε σε «συνομωσία με σκοπό την διατάραξη των ρωσωτουρκικών σχέσεων».

Μάλιστα, ο Frantz Klintsevich, ένας Ρώσος γερουσιαστής, υποστήριξε πως «είναι πολύ πιθανό πίσω από τη δολοφονία να κρύβονται εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ» ενώ οι Τούρκοι, ως συνήθως, κατηγόρησαν τον εξόριστο ιμάμη Γκιουλέν.

Σύμφωνα με τον Sinan Ülgen, έναν Τούρκο πρώην διπλωμάτη, ο αντίκτυπος της δολοφονίας στις σχέσεις των δυο χωρών δε θα είναι εξίσου ισχυρός με αυτόν που ακολούθησε την κατάρριψη του Ρωσικού αεροσκάφους προ μηνών.

«Αυτή τη φορά, καμία από τις δυο πλευρές δεν έχει λόγο να υψώσει τους τόνους. Φυσικά, η Μόσχα θα απαιτήσει μια εξονυχιστική έρευνα και θα πρέπει να αναζητηθεί το αν πρόκειται για μια μοναχική επίθεση ή αν υπάρχει πυρήνας τζιχαντιστών που έχει διεισδύσει στην τουρκική αστυνομία».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Maxim Suchkov, ειδικός αναλυτής στα θέματα της Μέσης Ανατολής στο Συμβούλιο Ρωσικών Διεθνών Σχέσεων, απεφάνθη πως «οι συγκρίσεις με την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου είναι λανθασμένες. Υπάρχουν όντως κοινά στοιχεία αλλά αν ο Ερντογάν καταφέρει να χειριστεί το θέμα με ταχύτητα και ακρίβεια δε θα υπάρξει περεταίρω ζήτημα».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.