ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Μάχη για δύο το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Παππάς ή Τσακαλώτος

Μάχη για δύο το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Παππάς ή Τσακαλώτος

Στοίχημα για το Νίκο Παππά φαίνεται να αποτελεί η πρωτιά στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ με την εκλογή του στην κεντρική επιτροπή του κόμματος, την ερχόμενη Κυριακή. Μια μάχη ανάμεσα στους προεδρικούς(Ενωτική κίνηση ) και την ομάδα των 53 που εκπροσωπεί ο υπουργός των οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η επικράτηση του υπουργού επικρατείας στο συνέδριο , έχει σχέση με το αν ο ΣΥΡΙΖΑ ανοιχτεί στην κοινωνία και διευρύνει το ακροατήριο του , οπως επιθυμεί ο Αλέξης Τσίπρας , ή θα περιοριστεί στις ιδεοληψίες του, οπως φαίνεται να θέλει η ομάδα των 53 και για αυτό το λόγο η ομάδα του κ. Τσακαλώτου να συσπειρώνεται. Θέλουν και αυτοί να κερδίσουν την πλειοψηφία των συνέδρων του κόμματος γιατί απο αυτό θα εξαρτηθεί και η κατεύθυνηση της κυβέρνησης , οχι μόνο ως προς την πολιτική που θα ακολουθήσει αλλά και ως προς τις επικείμενες αλλαγές στην κυβέρνηση οι οποίες τοποθετούνται μετά το συνέδριο και την αξιολόγηση του προγράμματος των δανειστών.

Η αρνητική εξέλιξη σε οτι αφορά το θέμα του χρέους δεν ευνοεί αυτή την ώρα την πλευρά του κ. Τσίπρα καθώς προκαλούν συζητήσεις η ενδεχόμενη αποτυχία στην αντιμετώπιση , δεν ευνοεί ομως και τον κ. Τσκαλώτο ο οποίος βρίσκεται στην Ουάσιγκτον και άρα χειρίζεται ο ίδιος το θέμα του χρέους με τις ανάλογες επαφές στην έδρα του ΔΝΤ έχοντας ο ιδιος της ευθύνη .

Σφήνα μια νέα εσωκομματική τάση “παρέμβαση 2016”

Στο μεταξύ μια νέα εσωκομματική τάση δημιουργήθηκε και μπήκε σφήνα ανάμεσα στους 53, την “πλατφόρμα 2010” , την “ενωτική κίνηση” του κ. Παππά, του “πράττω” του Νίκου Κοτζιά και των Πασοκογενών. Μάλιστα, η συγκεκριμένη πολιτκή κίνηση , ίδρυσε όμιλο προβληματισμού που ονόμασε “Παρέμβαση 2016” και στην οποία μετέχουν πρώην στελέχη της ΔΗΜΑΡ, ανέναταχτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και στελέχη προερχόμενα απο το ΠΑΣΟΚ.

Ο όμιλος προβληματισμού στηρίζει το εγχείρημα Τσίπρα στο σύνολο του και πιστεύει πως ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αναδείξει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ενα κόμμα ανοικτό στην κοινωνία.

Στην ιδρυτική του πράξη αναφέρουν μεταξύ άλλων: Το πολιτικό σύστημα βάλλεται στο σύνολο του, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε μια όλο και μεγαλύτερη απαξίωση των δημοκρατικών λειτουργιών. Ο ελληνικός λαός και ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι απομακρύνονται από βασικές θεσμικές πολιτικές λειτουργίες, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε αφενός στην πολιτική αποχή ενός μεγάλου κομματιού της κοινωνίας και αφετέρου στην επικράτηση ακραίων πολιτικών φαινομένων.

Ταυτόχρονα σημαντικά προβλήματα συνεχίζουν να ταλανίζουν την Ελληνική κοινωνία, δημιουργώντας επικίνδυνες παραμέτρους για το μέλλον της. Ανεργία, μετανάστευση νέων επιστημόνων, αλλά και ελληνικών επιχειρήσεων, συρρίκνωση της παραγωγής, διάλυση και απαξίωση της επιχειρηματικότητας, υπερφορολόγηση, τεράστιο δημόσιο αλλά και ιδιωτικό χρέος, δυσκίνητο και γραφειοκρατικό κράτος, εγκατάλειψη παραμεθόριων περιοχών, υπογεννητικότητα, υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, κοινωνική απογοήτευση και ανασφάλεια, έξαρση ακραίων πολιτικών και κοινωνικών συμπεριφορών.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς, κρατώντας μόνο την κομματική μας ταυτότητα και καταβάλλοντας απλά την προσωπική-ατομική μας προσπάθεια. Θεωρούμε όχι μόνο κομματικό, αλλά κυρίως πολιτικό μας καθήκον, να συμβάλλουμε ενεργά και συντονισμένα στα πλαίσια της συλλογικότητας για την πολιτικά αναγκαία κοινωνική αντιστοίχιση του ΣΥΡΙΖΑ.

Θεωρώντας ότι συμβάλλαμε και εμείς στο να γίνει πολιτική πράξη η πρώτη κυβέρνηση της αριστεράς, είμαστε εδώ για να εργαστούμε ενωτικά στην εθνική προσπάθεια για την αναγέννηση της χώρας.

Είμαστε εδώ για να συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός ανοιχτού κόμματος που θα εκφράζει τις κοινωνικές ανάγκες, θα συνδιαμορφώνει με δημοκρατικό τρόπο τις προτάσεις και θα υλοποιεί τις λύσεις. Ενός κόμματος που θα αποτελέσει τον πολιτικό εκφραστή, αλλά και τον συνεχιστή της πλατιάς δημοκρατικής, προοδευτικής παράταξης, από την οποία προερχόμαστε και στην οποία πιστεύουμε.

Η «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ 2016»

Κοινωνοί στην κυβερνητική προσπάθεια, ενώνουμε τις δυνάμεις μας και δημιουργούμε την «Παρέμβαση 2016», ως «εργαστήρι» πολιτικού προβληματισμού και πολιτικής δράσης, αφουγκραζόμενοι τη σημερινή πολιτική και κοινωνική αναγκαιότητα για μια πλατιά διεύρυνση με συμμετοχή δημοκρατικών πολιτών σε κάθε πόλη και σε κάθε χωριό.

Σε αυτή την προσπάθεια οφείλουμε να συμβάλλουμε ενεργά για να καταστεί ο ΣΥΡΙΖΑ η πλατιά δημοκρατική παράταξη που θα εκφράσει τις αξίες, τα οράματα, αλλά και τις τεράστιες δυνάμεις του λαού μας. Μόνο έτσι η χώρα μας μπορεί να ξεπεράσει τα σημερινά αδιέξοδα και να οικοδομηθεί σε στέρεες κοινωνικές βάσεις, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης των λαών, της κοινωνικής αλληλεγγύης και των δημοκρατικών αρχών και αξιών.

Θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για ένα κόμμα ανοιχτό στη κοινωνία, που θα αντλεί τη δύναμη του από την ιστορική δημοκρατική παράδοση του λαού μας, για ένα κόμμα που θα εμπνεύσει και θα εντάξει στους κόλπους του ενεργούς και δημιουργικούς πολίτες.

Στην πρώτη δημόσια παρουσία την προηγούμενη εβδομάδα, ο όμιλος προβληματισμού έκανε σαφές οτι ο όμιλος, θέλει να συμβάλει στον πολιτικό προβληματισμό και στην παραγωγή πολιτικής σκέψης, με συγκεκριμένες πολιτικές-κοινωνικές αναφορές και πρόσημο έτσι ώστε να ενεργοποιηθεί ένα σημαντικό κομμάτι της Ελληνικής κοινωνίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν οι Στάθης Πανταζής, Γιάννης Καραγιάννης, Γιάννης Μπουλέκος, Θόδωρος Σκαμάγκος και Βασίλης Μαστρογιάννης.  

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.