Εσείς το γνωρίζατε; – Το διαδίκτυο έχει τον δικό του… προστάτη!

Εσείς το γνωρίζατε; – Το διαδίκτυο έχει τον δικό του… προστάτη!

Αν σας έλεγε κάποιος πως το διαδίκτυο έχει το δικό του πολιούχο – προστάτη θα τον πιστεύατε;

​Ο Ισίδωρος της Σεβίλλης, που συχνά αναφέρεται ως προστάτης του διαδικτύου και των υπολογιστών, ορίστηκε από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄ το 1997 ως προστάτης του διαδικτύου -προσοχή μην το συγχέετε με τον Άγιο Ισίδωρο, ο οποίος είναι ο προστάτης των αγροτών και των εργατών.

Ο Άγιος Ισίδωρος της Σεβίλλης συχνά αναφέρεται και ως «Ο δάσκαλος του Μεσαίωνα» καθώς είχε αφοσίωση στη μάθηση και την εκπαίδευση άλλων. Εξαιρετικός σε λογοτεχνικές αναζητήσεις, ο Άγιος Ισίδωρος της Σεβίλλης έγραψε βιβλία για τη γραμματική, τη θεολογία και την ιστορία μέχρι την αστρονομία.

Παρόλο που πέθανε το 636, πολλές χιλιάδες χρόνια πριν την πρώτη σύνδεση ARPANET στο διαδίκτυο το 1969, φημιζόταν για τα επιτεύγματά του στον πολιτισμό και τη μάθηση. Γεγονός που τον οδήγησε στο να προσπαθήσει στις αρχές του 7ου αιώνα να καταγράψει κάθε γνώση που ήταν γνωστή ποτέ σε μια εγκυκλοπαίδεια -δημιουργώντας κάτι σαν μια βάση δεδομένων!

Τελικά το κατάφερε (παρόλο που δημοσιεύθηκε μετά το θάνατό του) χωρίζοντας, μάλιστα, τα δεδομένα που συνέλεξε κατά την διάρκεια της έρευνάς του σε 20 διαφορετικούς τόμους ανάλογα την κατηγορία -θεολογία, κοσμολογία, δίκαιο, φυσικές επιστήμες, ιστορία, τέχνες κ.α. Το έργο του ονομάστηκε «Etymologiae» (ετυμολογία), και για περίπου 9 αιώνες θεωρείτο ως εγκυκλοπαίδεια όλων των ανθρώπινων γνώσεων.

​Το «Etymologiae» γράφτηκε στα απλά λατινικά και περιείχε ό,τι θέλει κανείς να γνωρίζει: από τους 28 τύπους των κοινών ουσιαστικών, μέχρι και τα ενδύματα που φορούσαν οι πόρνες. Κάτι παρεμφερές με τη σημερινή wikipedia δηλαδή!

Είναι σημαντικό εδώ να σημειωθεί ότι πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να έχουν τις αμφιβολίες τους για τον Ισίδωρο της Σεβίλλης και δεν τον θεωρούν «πραγματικό» άγιο, καθώς δεν πέρασε μια παραδοσιακή διαδικασία αγιοποίησης, απλώς κηρύχθηκε άγιος από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.