ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Θώνις- Ηράκλειο: Η πόλη που εντοπίστηκε κάτω από το νερό και η δικαίωση του Ηρόδοτου (βίντεο)

Τα ιερογλυφικά είχαν πλέον καλυφθεί από τη θαλάσσια βλάστηση

Θώνις- Ηράκλειο: Η πόλη που εντοπίστηκε κάτω από το νερό και η δικαίωση του Ηρόδοτου (βίντεο)

Ήταν 1996 όταν ο Γάλλος αρχαιολόγος Franck Goddio, συνεργάστηκε με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Υποβρύχιας Αρχαιολογίας και ξεκίνησε μια αναζήτηση που θα οδηγούσε σε μια από τις πιο εκπληκτικές ανακαλύψεις στον τομέα της υποβρύχιας αρχαιολογίας.

@bbcnews

“I suddenly realised I was cleaning the feet of a pharaoh.” #Egypt #History #HistoryTok #HistoryBuff #Ancient #AncientEgypt #Underwater #Archaeology #ArchaeologyTok #LearnOnTikTok #BBCNews

♬ original sound – BBC News – BBC News

Για μια χιλιετία, η αιγυπτιακή πόλη Θώνις- Ηράκλειο βρισκόταν κρυμμένη κάτω από τα νερά της Μεσογείου, με τους ναούς και τα αγάλματά της να γίνονται μέρος του υποβρύχιου τοπίου, να φιλοξενούνται από ψάρια και να καλύπτονται από φύκια.

Τα ιερογλυφικά είχαν πλέον καλυφθεί από τη θαλάσσια βλάστηση που προσκολλήθηκε πάνω τους, καθιστώντας τους θεούς και τους βασιλιάδες που απεικόνιζαν ανίσχυρους στον υδάτινο τάφο τους.

Τα χρόνια της σχολαστικής τοπογραφίας και ανασκαφής του Goddio αποκάλυψαν την τεράστια κλίμακα και σημασία αυτών των πόλεων, οι οποίες είχαν λειτουργήσει ως ζωτικοί εμπορικοί κόμβοι που συνέδεαν την αρχαία Αίγυπτο με την Ελλάδα και τον ευρύτερο μεσογειακό κόσμο.

Πιθανόν να ιδρύθηκαν τον 7ο αιώνα π.Χ., αυτές οι αιγυπτιακές πόλεις άκμασαν σε μια κρίσιμη διασταύρωση πολιτισμών, για να χαθούν από ένα συνδυασμό φυσικών καταστροφών. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, η καθίζηση της γης και οι σεισμοί, που πιθανώς προκάλεσαν παλιρροϊκά κύματα, συνωμότησαν για να βυθίσουν αυτές τις πόλεις έως και 10 μέτρα κάτω από τη θάλασσα, καλύπτοντάς τες για αιώνες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Με τις προσπάθειες του Franck Goddio και της ομάδας του, οι χαμένες πόλεις έχουν επανέλθει στο φως, με τις ιστορίες τους έτοιμες να ειπωθούν για άλλη μια φορά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.