Βρετανία: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ατμόλουτρο σε αχυρώνα ρωμαϊκής βίλας

Οι ειδικοί βρήκαν πολλά κτίρια και ένα σπάνιο μωσαϊκό - ένα από τα λίγα στην Ευρώπη

Βρετανία: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ατμόλουτρο σε αχυρώνα ρωμαϊκής βίλας

Έναν αχυρώνα με ατμόλουτρο ανακάλυψαν αρχαιολόγοι που πραγματοποιούν ανασκαφές σε μια ρωμαϊκή βίλα στο Rutland της Βρετανίας .

Οι ειδικοί βρήκαν πολλά κτίρια και ένα σπάνιο μωσαϊκό – ένα από τα λίγα στην Ευρώπη, όπως αναφέρει το Skynews.

Το κτίριο που βρήκαν ήταν ένας ξύλινος αχυρώνας, αλλά μετατράπηκε σε πέτρινο και υπέστη μια σειρά από εσωτερικές αλλαγές.

Το ένα μέρος χρησιμοποιούταν ως κατοικία, ενώ το άλλο για αγροτικές ή βιοτεχνικές εργασίες.

Τι ανακάλυψαν

Αλλά αυτό που ξεχώριζε ήταν μια σουίτα λουτρού ρωμαϊκού στιλ με ένα ζεστό ατμόλουτρο, ένα ζεστό δωμάτιο και μια κρύα πισίνα.

Μια ομάδα από τις Αρχαιολογικές Υπηρεσίες του Πανεπιστημίου του Λέστερ (ULAS), πιστεύει ότι ήταν το σπίτι πλούσιων ιδιοκτητών στην ύστερη ρωμαϊκή περίοδο, μεταξύ 3ου και 4ου αιώνα μ.Χ.


Η βίλα ανακαλύφθηκε στην καλλιεργήσιμη γη το 2020 και η τοποθεσία έχει κριθεί τόσο σημαντική που έχει επίσημα προστατευθεί ως μνημείο.

Ο John Thomas από το ULAS αναφέρει: «Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε τη σημασία αυτού του συγκροτήματος ρωμαϊκών βιλών για να κατανοήσουμε τη ζωή στην ύστερη ρωμαϊκή Βρετανία».

«Ενώ προηγούμενες ανασκαφές μεμονωμένων κτιρίων ή βίλες μικρότερης κλίμακας μας έδωσαν μια εικόνα, αυτή η ανακάλυψη στο Rutland είναι πολύ πιο ολοκληρωμένη», πρόσθεσε.

Μετά από τις νέες ανασκαφές στην τοποθεσία, οι ειδικοί τόνισαν ότι συγκέντρωσαν περισσότερες πληροφορίες για το εντυπωσιακό μωσαϊκό που ήταν πλήρως εκτεθειμένο για να αποκαλύψει τρεις τοιχογραφίες.

Έχει περιγραφεί ως ένα από τα πιο αξιόλογα και σημαντικά ρωμαϊκά ψηφιδωτά που έχουν βρεθεί ποτέ στη Βρετανία, που απεικονίζει σκηνές από την Ιλιάδα του Ομήρου, η οποία αφηγείται την ιστορία του Τρωικού Πολέμου.

Η τοποθεσία ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια του lockdown το 2021 από τον Jim Irvine, του οποίου ο πατέρας Brian Naylor είναι ιδιοκτήτης της γεωργικής γης.

Ειδοποίησε τους ειδικούς αφού βρήκε μερικά ασυνήθιστα αγγεία στη γη του και περίεργα σημάδια καλλιέργειας όταν είδε δορυφορικές εικόνες.

Το 2022, οι αρχαιολόγοι επέστρεψαν στην τοποθεσία και συνέχισαν το έργο τους – αποκαλύπτοντας κτίρια διαφορετικών μεγεθών, που έδειχναν την οργάνωση μιας ακμάζουσας βίλας που σχετίζεται με μια σειρά από δραστηριότητες.

Βαμμένος σοβάς, θραύσματα γυαλισμένου μαρμάρου και σπασμένες πέτρινες στήλες έδειχναν ότι το κύριο κτίριο της βίλας – που περιλάμβανε σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης – ήταν διακοσμημένο και οι ιδιοκτήτες ήθελαν να επιδείξουν τον πλούτο και τις γνώσεις τους για τον ρωμαϊκό πολιτισμό.

Στον ένα διάδρομο, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα καλοδιατηρημένο μωσαϊκό με καλειδοσκοπικό γεωμετρικό σχέδιο, πιθανότατα παρόμοιας χρονολογίας με το μωσαϊκό του Τρωικού Πολέμου.

Αυτό το μωσαϊκό σχηματίζει το δάπεδο αυτού που πιστεύεται ότι ήταν μια μεγάλη τραπεζαρία ή χώρος διασκέδασης. Αν και είναι κοινό στα ρωμαϊκά κτίρια, το μωσαϊκό του Rutland είναι μοναδικό στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Ian Barnes, αρχαιολόγος και διευθυντής της ανασκαφής, τόνισε ότι η τοποθεσία ήταν ένα «αξιοσημείωτο μέρος που χτίστηκε για άνεση και σαφώς για να εντυπωσιάσει – αλλά ποιον;».

«Η ανάλυση των ευρημάτων μας θα μας πει πολλά περισσότερα για τους ανθρώπους που έζησαν εδώ και τις σχέσεις τους», πρόσθεσε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.