ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Με αυτόν τον τρόπο θα αποθηκεύσετε με ασφάλεια το φαγητό που περίσσεψε

Με αυτόν τον τρόπο θα αποθηκεύσετε με ασφάλεια το φαγητό που περίσσεψε

Σχεδόν όλες οι οικογένειες όταν περισσεύει φαγητό το αποθηκεύουν για την επόμενη μέρα, όμως αν δεν προσέξουμε ίσως προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση.

Πρώτα απ’ όλα ας δούμε τι μπαίνει στο ψυγείο

Ορισμένα τρόφιμα πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο για να επιβραδύνουμε την ανάπτυξη μικροβίων και να τα διατηρήσουμε φρέσκα και ασφαλή για περισσότερο. Πρόκειται για τρόφιμα που φέρουν την ένδειξη «χρήση έως» και «διατηρείται στο ψυγείο» στην ετικέτα, όπως γάλα, κρέας και έτοιμα γεύματα.

Βάλτε στο ψυγείο τα υπολείμματα μαγειρεμένου φαγητού όσο το δυνατόν γρηγορότερα (εντός 2 ωρών) και καταναλώστε τα εντός 2 ημερών.

Αποφύγετε να τοποθετείτε ανοιχτά δοχεία κασσίτερου στο ψυγείο, καθώς το φαγητό στο εσωτερικό μπορεί να έχει μεταλλική γεύση.

Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή ή τοποθετήστε τα περιεχόμενα σε δοχείο αποθήκευσης (τάπερ) ή σκεπαστό μπολ πριν από την ψύξη.

Ξαναβάζετε στην κατάψυξη κρέας και ψάρι που έχει ήδη αποψυχθεί;

  • Ποτέ μα ποτέ μην καταψύχετε εκ νέου ωμό κρέας (και πουλερικά) ή ψάρια που έχουν αποψυχθεί.
  • Μπορείτε να μαγειρέψετε τα κατεψυγμένα κρέατα και ψάρια μόλις ξεπαγώσουν και στη συνέχεια να τα καταψύξετε ξανά.
  • Μπορείτε να καταψύξετε ξανά το μαγειρεμένο κρέας και τα ψάρια, αρκεί να έχουν κρυώσει καλά προτού τα βάλετε στην κατάψυξη. Σε περίπτωση αμφιβολίας, μην καταψύχετε ξανά!
  • Τα κατεψυγμένα ωμά τρόφιμα μπορούν να αποψυχθούν μόνο μία φορά και να αποθηκευτούν στο ψυγείο για έως και 24 ώρες προτού μαγειρευτούν. Αλλιώς είναι σώφρον να τα πατάξετε.
  • Για να μειώσετε την σπατάλη, διαιρέστε το γεύμα σε μερίδες προτού τα καταψύξετε και μετά απλώς αποψύξτε τις μερίδες που χρειάζεστε.
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πώς να αποθηκεύσετε σωστά τα υπολείμματα φαγητού

  • Βάλτε τα στο ψυγείο όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ιδανικά μέσα σε 2 ώρες
  • Χωρίστε τα υπολείμματα σε μεμονωμένες μερίδες και μετά βάλτε τα σε ψύξη ή κατάψυξη
  • Χρησιμοποιήστε τα υπολείμματα φαγητών από το ψυγείο εντός 2 ημερών
  • Κατά την αναθέρμανση του φαγητού, βεβαιωθείτε ότι έχει θερμανθεί μέχρι να φτάσει σε θερμοκρασία 70 C° για 2 λεπτά, έτσι ώστε να είναι καυτό σε όλη την μάζα του (όχι μόνο στην επιφάνεια)
  • Πάντα να ξεπαγώνετε τα υπολείμματα εντελώς, είτε στο ψυγείο είτε στον φούρνο μικροκυμάτων
  • Αφότου ξεπαγώσουν, τα τρόφιμα πρέπει να θερμαίνονται πάλι μόνο μία φορά, γιατί όσο περισσότερες φορές τα ψύχετε και τα θερμαίνετε, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης
  • Τα μαγειρεμένα τρόφιμα που έχουν καταψυχθεί και αφαιρεθεί από τον καταψύκτη πρέπει να ξαναθερμανθούν και να καταναλωθούν εντός 24 ωρών μετά την πλήρη απόψυξη
  • Τρόφιμα που είναι αποθηκευμένα στον καταψύκτη, όπως το παγωτό, δεν θα πρέπει να επιστρέφονται στον καταψύκτη αν ξεπαγώσουν
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.