ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ντράπηκε ο Χίμλερ όταν άκουσε τον Μαγιορκίνη...

Bloomberg: Ευρωπαϊκό σχέδιο στα «σκαριά» για τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών και ιταλικών τραπεζών

Bloomberg: Ευρωπαϊκό σχέδιο στα «σκαριά» για τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών και ιταλικών τραπεζών

Οι τράπεζες σε Ελλάδα και Ιταλία που πασχίζουν να ξεφορτωθούν ένα «βουνό» από κόκκινα δάνεια, ίσως λάβουν σύντομα χείρα βοηθείας από τα όργανα χάραξης νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι Βρυξέλες ετοιμάζουν ένα νομοθετικό πλαίσιο το οποίο έχει ως σκοπό να «ελαφρύνει» το κεφαλαιακό σοκ που δέχονται συνήθως οι τράπεζες όταν πωλούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με ζημιά για τις ίδιες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Αυτό θα μπορούσε να δώσει ώθηση στις ελληνικές και ιταλικές τράπεζες, οι οποίες έχουν συσσωρεύσει το μεγαλύτερο προβληματικό χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων στην ΕΕ, και το οποίο είναι δύσκολο να ξεφορτωθούν.

«Αυτό θα το κάνει ευκολότερο για τις τράπεζες να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους από προβληματικά assets, χωρίς να επιβαρύνεται πολύ η κεφαλαιακή τους επάρκεια και ικανότητα δανεισμού», αναφέρει το έγγραφο που επικαλείται το Bloomberg. Ουσιαστικά το έγγραφο παρουσιάζει μια πρόταση συμβιβασμού σε ότι αφορά το νομοθετικό πλαίσιο για τις τράπεζες. Το πλαίσιο χαράσσουν το Ευρωκοινοβούλιο και η Αυστριακή κυβέρνηση, η οποία έχει αναλάβει πρωτεύοντα ρόλο στην υπόθεση εκ μέρους των 28 κρατών-μελών της ΕΕ.

Η πρόταση είναι η πιο πρόσφατη ένδειξη ότι οι υπεύθυνοι νομισματικής πολιτικής της ΕΕ θέλουν να εφαρμόσουν λιγότερο αυστηρούς κανόνες σε ότι αφορά τα κεφάλαια και τη ρευστότητα, μετά από συνεχή αιτήματα των τραπεζών, οι οποίες πασχίζουν να αυξήσουν τα κέρδη τους έπειτα από μια μακρά περίοδο χαμηλών επιτοκίων και σκληρού ανταγωνισμού από τους ξένους ανταγωνιστές τους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η νέα αυτή «θεραπεία» του προβλήματος των κόκκινων δανείων μέσω της μαζικής ξεφόρτωσης NPLs αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης επαναπροσαρμογής των ευρωπαϊκών τραπεζικών νόμων που ήδη έχει ξεκινήσει τα τελευταία δύο χρόνια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.