ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Microsoft: Μια επένδυση του… «ενός δισ. ευρώ» σε «αέρα» και «υπολογιστικά νέφη» πόσο υπαρκτή είναι;

Microsoft: Μια επένδυση του… «ενός δισ. ευρώ» σε «αέρα» και «υπολογιστικά νέφη» πόσο υπαρκτή είναι;

Η επένδυση της αμερικανικής εταιρείας Miscrosoft στην Ελλάδα, διαφημίστηκε αρκούντος από την κυβέρνηση με αιχμή το οικονομικό ύψος της, το οποίο όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση «μπορεί να αγγίξει και το 1 δισ.€», χωρίς να δίνεται καμία σοβαρή πληροφορία για το πώς κάποια χωριάφια στην Αττική με αποθήκες server για δημιουργία ενός data center και περίπου 100 εργαζόμενους (μαζί με τους σεκιουριτάδες;), θα απορροφήσουν ως επένδυση 1 δισ. ευρώ!

Το όλο πρόγραμμα αφορά κέντρο δεδομένων και αποθήκευσης δεδομένων (ΚΕΔΑ), ένα cloud, που θα δημιουργηθεί και θα απασχολήσεις σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, «εκατό υπαλλήλους» όσους έχει και μια καλή βιοτεχνία που κατασκευάζει ενδύματα ή υποδήματα.

Η επένδυση της Microsoft, των 100 θέσεων εργασίας σε μια χώρα του 1,2 εκατ. ανέργων είναι πραγματικά αστείο μέγεθος και κανονικά δεν θα έχρηζε καν σχολιασμού , αν δεν υπήρχαν οι τερατολογίες για το περιεχόμενο και το οικονομικό ύψος της.

Το ερώτημα είναι από πού προκύπτει το 1 δισ.€ που θα μπει στην ελληνική οικονομία. Από τις εκτάσεις κάπου στην Αττική που θα αγοραστούν και τα προκάτ κτίρια που θα κατασκευαστούν. Αυτά το πολύ-πόλύ να φτάσουν τα 20, 30, μάξιμουμ 40 εκατ. €.

Τα υπόλοιπα χρήματα από πού θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία, ακόμη και σε βάθος χρόνου;

Εμείς δεν λέμε ότι δεν θα είναι 1 δισ.€ αλλά κανείς δεν μας λέει πως και από πού θα έρθει αυτό το 1 δισ.

Για παράδειγμα η επένδυση της Volkswagen στην Τουρκία, που μέχρι στιγμής έχει αναβληθεί λόγω κορωνοϊού, θα ήταν της τάξης του 1,1 δισ.€. Αυτή όμως θα ήταν πραγματική επένδυση, με χιλιάδες θέσεις εργασίας, κτίσιμο εργοστασίου, αγορά υλικοτεχνικού εξοπλισμού και άλλα πολλά. Εμείς σε “cloud” («σύννεφο») πώς θα απορροφήσουμε το 1 δισ. ευρώ;

Η επένδυση ενός «υπολογιστικού νέφους» αξιολογείται 1 δισ. ευρώμ δηλαδή στο ίδιο ύψος με το τεράστιο εργοστάσιο που ήθελε να κατασκευάσει η Volkswagen στην Τουρκία;

Ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης περιχαρής δήλωσε σήμερα ότι: «Η Ελλάδα καθίσταται κόμβος του παγκόσμιου Cloud («υπολογιστικού νέφους»), το οποίο αποτελεί τον πυρήνα της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης» για να συμπληρώσει ότι «ταξιδεύει τη χώρα μας στον 21ο αιώνα».

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας Θεοδόσης Μιχαλόπουλος ανέφερε ότι «θα βοηθήσουμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας» και επεσήμανε πως «μέσα στα Data Centers ‘τρέχει’ η ψηφιακή οικονομία μιας περιοχής».

Όλα αυτά είναι καλά, αλλά κοστολογούνται στο 1 δισ.;

Σύμφωνα με την Microsoft μάλλον ναι, αφού κανείς δεν γνωρίζει πώς και πόσο κοστολογεί η εταιρεία αυτά τα κέντρα δεδομένων!

Έτσι με τους δικούς της υπολογισμούς αυτά θα φτάσουν το 1 δισ!

Πόσα από αυτά θα δει η ελληνική οικονομία στην πραγματική της υπόσταση είναι παντελώς άγνωστο.

Αλλά το πρόβλημα δεν είναι η Microsoft και η κάθε Microsoft. Το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι οι πραγματικές επενδύσεις που αφενός αφήνουν στη χώρα ζεστό χρήμα και αφετέρου εξάγουν και επίσης φέρνουν χρήμα.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, η Ελλάδα ετοιμάζεται να «τρέξει» 14+3 στρατηγικές επενδύσεις, ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Θέλετε να ακούσετε πόσες από αυτές τις 17 επενδύσεις αφορούν παραγωγική δυνατότητα πέρα από υπηρεσίες; Μόνο μία.

Πρόκειται για την δημιουργία νέας μονάδας χαρτιού TISSUE σε ιδιόκτητο οικόπεδο στα Οινόφυτα. Όλες οι άλλες αφορούν τουρισμό και… ανεμογεννήτριες.

Ειδικά οι τελευταίες απασχολούν «πολλούς» εργαζόμενους. Πέρα από αυτούς που θα τις εγκαταστήσουν, ούτε έναν!

Παρά τη «σφαλιάρα» που έφαγε η χώρα από τον κορωνοϊό και την βαριά άρρωστη βιομηχανία μας τον τουρισμό, δεν φαίνεται να βάζει μυαλό και επενδύει με φανατισμό σε υπηρεσίες του «αέρος» και των «νεφών»

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τώρα για το «υπολογιστικό νέφος» περιμένουμε με αδημονία να δούμε το 1 δισ.€.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.