ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

DIY: Ένας mini οδηγός που θα σε βοηθήσει να ξεκινήσεις

Το κάντο (ή φτιάξε το) μόνος σου έχει πολλές μορφές. Από επισκευές και συναρμολογήσεις μέχρι καλλιτεχνικά πρότζεκτ το να κάνεις κάτι με τα χέρια σου έχει την γλύκα του. Πέρα από ευχάριστο χόμπι και απασχόληση μπορεί να σου εξοικονομήσει και χρήματα!

DIY: Ένας mini οδηγός που θα σε βοηθήσει να ξεκινήσεις

Το DIY, δηλαδή Do It Yourself, το κάντο μόνος σου δεν είναι κάτι καινούργιο. Ούτε είναι πατέντα γνωστής σουηδικής εταιρείας… Παλιότερα όταν χρειαζόσουν κάτι που δεν μπορούσες να βρεις στο εμπόριο ή κάτι χάλαγε ήταν σύνηθες να παίρνεις τα πράματα στα χέρια σου και να το λύνεις.

Ειδικά οι κομπουτεράδες για χρόνια έκαναν τις αναβαθμίσεις ή τις επιδιορθώσεις στα πισάκια τους οι ίδιοι. Και πολλοί ακόμα το κάνουν. Υπάρχει μάλιστα και ένα παγκόσμιο κίνημα επισκευών και moding (κάποιοι το λένε hacking) συσκευών.

Οι λόγοι πίσω από αυτό είναι αρκετοί. Πρώτα από όλα νοιώθεις μια ιδιαίτερη ικανοποίηση όταν λύσεις ένα πρόβλημα μόνος σου. Η διαδικασία εντοπισμού του προβλήματος επίλυσης του είναι σχεδόν θεραπευτική. Παράλληλα μπαίνεις σε ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης που μπορεί να ξεκλειδώσει τη δημιουργικότητα σου. Και πέρα από αυτά είναι και οικολογικό και οικονομικό! Πάμε να δούμε ό,τι χρειάζεσαι για τα καλύτερα DIY projects!

Ας τα χωρίσουμε λίγο σε κατηγορίες. Πρώτο πιθανό DIY είναι μια συναρμολόγηση ενός επίπλου ή υπολογιστή. Άλλο η επιδιόρθωση κάποιας βλάβης σε συσκευή ή στο σπίτι και τέλος κάποιο καλλιτεχνικό project όπως το decoupage ή το βάψιμο και μετατροπή αντικειμένων.

Αν δεν έχεις ασχοληθεί ποτέ με DIY, μπορεί να σου φαίνεται βουνό. Δεν είναι! Η παροιμία η αρχή είναι το ήμισυ του παντός ταιριάζει ακριβώς! Μόλις πάρεις την απόφαση και ξεκινήσεις θα δεις πόσο απλά μπορεί να είναι όλα. Αυτό που πρέπει να θυμάσαι ότι κανένας δεν τα κατάφερε τέλεια με την πρώτη, το DIY έχει πειραματισμό και αποτυχίες. Και είναι και αυτά βασικά συστατικά της γλύκας του!

Το πρώτο βήμα λοιπόν είναι να πάρεις απόφαση ότι θα αναλάβεις να κάνεις κάτι μόνος σου. Μην αφήσεις την ανασφάλεια της άγνοιας να σε περιορίσει. Έχεις έναν υπέροχο σύμμαχο: το ιντερνέτ! Με την παγκόσμια γνώση μαζεμένη και προσβάσιμη από το σπίτι σου δεν υπάρχει περίπτωση να μην βρεις λεπτομέρειες, οδηγίες και συμβουλές για ότι έχεις να αντιμετωπίσεις.

Το πιο πιθανό είναι ότι θα μπορείς να βρεις και κάποιο βίντεο στο YouTube με την διαδικασία που θες να κάνεις βήμα-βήμα. Ειδικά αν πρόκειται για αναβαθμίσεις υπολογιστών, moding/hacking επίπλων και συσκευών και troubleshooting βλάβης το YouTube έχει άπειρο υλικό από πολλές κοινότητες ανθρώπων που κάνουν συστηματικά DIY projects.

Και εδώ είναι η ευκαιρία να σου δώσουμε την πρώτη βασική οδηγία που θα χρειαστείς: μην σνομπάρεις τα manual! Αν πρόκειται να συναρμολογήσεις ένα έπιπλο δώσε τον χρόνο να δεις όλα τα βήματα πριν ξεκινήσεις. Μπορεί μόλις αποκτήσεις εμπειρία να μπορείς να κάνεις skip βήματα ή να βρίσκεις πιο αποδοτικούς τρόπους αλλά στην αρχή ακολούθησε τα βήματα ευλαβικά.

Ακόμα και αν δεις ένα αναλυτικό tutorial στο YouTube δες τι λέει και το εγχειρίδιο της συσκευής. Οι μάστορες λένε μετράμε δύο φορές κόβουμε μια, δηλαδή πριν κάνεις  κάτι δραστικό σιγουρέψου ότι είναι η σωστή κίνηση!

Αφού ξέρεις τι θες να κάνεις και πως ερχόμαστε στην επόμενη βασική συμβουλή. Έχε τα σωστά εργαλεία! Δεν είναι όλα τα εργαλεία τα ίδια και σαν χρήση και σαν ποιότητα. Η εποχή που είχαμε δύο κατσαβίδια και ανοίγαμε τα πάντα έχει περάσει.

Μπορεί τα εργαλεία να μην κάνουν τον μάστορα, αλλά το σωστό εργαλείο σίγουρα κάνει τη ζωή σου ευκολότερη! Ειδικά για υπολογιστές και συσκευές μπορεί να βρεις αρκετούς διαφορετικούς τύπους από βίδες.

Για αυτό και υπάρχουν διάφορα έτοιμα σετ ανάλογα την εργασία που σκοπεύεις να κάνεις. Το σωστό εργαλείο έχει ιδιαίτερη σημασία και στα καλλιτεχνικά πρότζεκτ. Πολύ σημαντικό είναι να βεβαιωθείς ότι έχουν εργονομία που ταιριάζει σε σένα. Για κατσαβίδια μπορείς να ακούσεις κάποιο έμπειρο στις επισκευές στις χειροτεχνίες άκου τι σου προτείνουν αλλά δοκίμασε τι ταιριάζει καλύτερα στο χέρι σου!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Για να κλείσουμε πριν αρχίσεις το DIY project σου φρόντισε να έχεις τα κατάλληλα εργαλεία, ειδικά αν ασχολείσαι με συναρμολογήσεις επίπλων δεν θα μετανιώσεις ποτέ την αγορά ενός ηλεκτρικού κατσαβιδιού με πολλές μύτες!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.