ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Κύμα ακρίβειας: Στις λαϊκές αγορές ψωνίζουν με το «κομμάτι»…

Δυσβάσταχτο κόστος για παραγωγούς και καταναλωτές

Κύμα ακρίβειας: Στις λαϊκές αγορές ψωνίζουν με το «κομμάτι»…
Η ακρίβεια τσακίζει κόκκαλα και αυτό αποτυπώνεται ακόμα και στις λαϊκές αγορές όπου οι καταναλωτές, όταν δεν κόβουν από τα είδη ανάγκης, τότε, ψωνίζουν με το …κομμάτι, καθώς όπως δηλώνουν το πορτοφόλι τους αδειάζει πλέον στα μέσα του μήνα.

Στα ύψη οι τιμές

Στις καθημερινές αγορές των καταναλωτών, όπου ψωνίζουν πλέον ακόμα με τη φέτα το καρπούζι, καθώς οι τιμές φρούτων και λαχανικών έχουν εκτοξευτεί στα ύψη αποτυπώνεται στην πράξη η στατιστική απεικόνιση του προβλήματος που ακούει στο όνομα πληθωρισμός.

«Κόσμο, δόξα το Θεό, έχουμε τις πρώτες δύο βδομάδες, αλλά μόλις περνάνε οι 15 μέρες, μειώνονται τα λεφτά και ο κόσμος…» δηλώνει στην κάμερα του MEGA παραγωγός σε λαϊκή αγορά ενώ άλλη συνάδελφός του επισημαίνει τις αλλαγές που έχει επιφέρει στις συνήθειες των καταναλωτών το κύμα ακρίβειας που έχει κατακλύσει την αγορά.

Δυσβάσταχτο κόστος για παραγωγούς και καταναλωτές

«Και στη μέση τα καρπούζια, και τέταρτο πουλάμε καρπούζια. Τι να κάνεις; Ο κόσμος πλέον αντιμετωπίζει δυσκολίες» προσθέτει άλλος παραγωγός.

«Ο κόσμος εκεί που ψώνιζε ποσότητα, τώρα θα πάρει ας πούμε μισό κιλό πιπεριές, τρεις ντομάτες» τονίζει. Οι παραγωγοί υποστηρίζουν ότι αδυνατούν πλέον να σηκώσουν μόνοι τους το δυσβάσταχτο βάρος των ανατιμήσεων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Όταν ερχόμουνα εγώ στη λαϊκή με 100 ευρώ έξοδα, μεροκάματο και καύσιμα, σακούλες και να πληρώσω και τον πάγκο, τώρα θέλω 200».

Την ίδια στιγμή οι καταναλωτές δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν αν κάποια από τα προϊόντα της λαϊκής είναι ακριβότερα από άλλα και στο σχετικό ερώτημα η απάντηση που δίνουν είναι: «Όλα ακριβά είναι».

Οι αυξήσεις μετακυλίονται στον καταναλωτή

Πανομοιότυπη με την εικόνα που έχουν οι λαϊκές αγορές στην Αθήνα, είναι και η εικόνα στις λαϊκές στη Θεσσαλονίκη. Όπως υποστηρίζουν, το πορτοφόλι του καταναλωτή αδειάζει πριν από τα μέσα του μήνα, ενώ οι αγρότες προσπαθούν να απορροφήσουν το επιπλέον κόστος, χωρίς αυτό να είναι πάντα εφικτό, με αποτέλεσμα οι αυξήσεις να μετακυλίονται στον καταναλωτή.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους παραγωγούς, οι τιμές παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα σε όλες τις λαϊκές της Θεσσαλονίκης, παραδέχονται όμως ότι το δεύτερο δεκαπενθήμερο, πέφτει ο τζίρος.

Οι ανατιμήσεις στα αγροτικά προϊόντα στις λαϊκές της Θεσσαλονίκης κυμαίνονται από 11% μέχρι και 80% σε ορισμένα προϊόντα.

Τρένο χωρίς φρένα ο πληθωρισμός

Την ίδια ώρα, τρένο χωρίς φρένα θυμίζει ο πληθωρισμός καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, στην Ελλάδα αναρριχήθηκε τον Ιούνιο στο 12% από το 10,5% ενώ τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που αναμένεται να ανακοινωθούν την άλλη Παρασκευή, θα δείξουν πληθωρισμό πολύ κοντά στο 13%.

Σύμφωνα με έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, είδη πρώτης ανάγκης και διακοπές είναι τα πρώτα έξοδα που περιορίζουν τα νοικοκυριά λόγω των ανατιμήσεων.

Ένας στους πέντε έχει μειώσει την αγορά καταναλωτικών αγαθών και σχεδόν έναν στους δύο δηλώνει ότι θα κάνει λιγότερες διακοπές φέτος, κυρίως λόγω οικονομικών δυσκολιών.

Λουκέτο σε πρατήριο για νοθεία

Κι ενώ οι πολίτες προσπαθούν να περιορίσουν ακόμη και τις μετακινήσεις τους εξαιτίας της εκρηκτικής ανόδου των τιμών στη βενζίνη, σήμερα ήρθε και το πρώτο δεκαήμερο λουκέτο σε πρατήριο αφού από τον έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκε ότι πωλούσε νοθευμένα καύσιμα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε ακόμη 8 βενζινάδικα επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 40.000 ευρώ για αισχροκέρδεια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.