Η πατρίδα μας πιέζεται έντονα, από χώρες συγκεκριμένες της Ευρώπης και μάλιστα άδικα, στο θέμα του μεταναστευτικού.

Άδικα γιατί όλα τα προηγούμενα χρόνια με δηλώσεις της πολιτικής τους ηγεσίας και άλλων παραγόντων, ΜΚΟ ή διάφορες προβεβλημένες προσωπικότητες, ασκούσαν έντονη κριτική στην Ελλάδα ή στην Ιταλία για αυστηρή συμπεριφορά απέναντι στους παράνομους μετανάστες. Αυστηρή συμπεριφορά που είχε να κάνει με έλεγχο των ατόμων που ζητούσαν άσυλο ή έρχονταν στην Ευρώπη αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο και χρησιμοποιούσαν την πατρίδα μας ως πέρασμα.  

Πολλά  τα δημοσιεύματα στον ξένο τύπο για τον κίνδυνο αποβολής της Ελλάδας από την Συνθήκη Σένγκεν. Γιατί όμως, πιστεύουν  ότι θα μπορούσαν να φυλάγονται τα θαλάσσια σύνορα μας διαφορετικά και αν κάποιοι από τους Ευρωπαίους φίλους μας το πιστεύουν αυτό γιατί δεν προτείνουν τον τρόπο ή καλύτερα γιατί δεν έρχονται να βοηθήσουν στην αποτελεσματικότερη φύλαξη;

Η αλήθεια είναι ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί μόνο στην αρχή του ταξιδιού τους, δηλαδή στην Τουρκία.

Μόνο πιέζοντας την Τουρκία, να ελέγχει τους εισερχόμενους στο έδαφος της, να γίνεται εκεί ο διαχωρισμός οικονομικών μεταναστών από τους πρόσφυγες δηλαδή από τα θύματα του πολέμου, μπορεί να λυθεί το πρόβλημα.

Η συμμετοχή της ΕΕ στις διαδικασίες θα πρέπει να είναι καταλυτική και ιδιαίτερα έντονη. Η  παρουσία της ΕΕ είναι ένα στοιχείο που θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους οικονομικούς μετανάστες, οι οποίοι θα ξέρουν ότι το ταξίδι τους σταματά στην Τουρκία, δηλαδή στην αρχή του. Όταν έχουν φτάσει στη μέση της διαδρομής και δεν υπάρχουν έγγραφα που να αποδεικνύουν την χώρα καταγωγής τους δεν μπορείς να κάνεις τίποτε. Ούτε να τους απελάσεις μπορείς ούτε να τους φυλακίσεις κάπου για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Η λύση λοιπόν είναι η Τουρκία και η δημιουργία χώρων υποδοχής στο έδαφος της- μόνο έτσι μπορεί να λυθεί το πρόβλημα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

*Ο Γιώργος Λαζαρίδης  είναι Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης των ”Ανεξαρτήτων Ελλήνων”  και  Τομεάρχης  Οικονομίας και Ανάπτυξης, Εμπορίου & Προστασίας  Καταναλωτή, Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων,Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Περιβάλλοντος των ΑΝΕΛ.