Η κολυμβήθρα του Σιλωάμ: οι εκλογές στον χώρο της αυτοδιοίκησης. Δεν είναι η πρώτη φορά και δεν θα είναι και η τελευταία. Υπήρξαν κι άλλοι υπόδικοι ή ακόμα και κατάδικοι που πολιτεύτηκαν στις μικρές τοπικές κοινωνίες για να εκλεγούν κάπου με ψήφους φίλων τους και να κρύψουν πίσω από την εκλογή τους ποινικές ή και πολιτικές ευθύνες τους.

Τα ονόματα γνωστά. Μερικοί βγήκαν από τις φυλακές. Άλλοι εκκρεμούσαν εναντίον τους βαρύτατες κατηγορίες. Όλοι πολιτεύτηκαν με την ελπίδα να κρύψουν πίσω από μια πολιτική καρέκλα τις ευθύνες τους. Βλέπετε τυπικά ο νόμος το επέτρεπε, αλλά και η τοπική κοινωνία ενίοτε το αποδέχτηκε. Αυτή ήταν η Ελλάδα που μπήκε στην Ευρώπη με τόσες παθογένειες. Αυτό ήταν το παλιό πολιτικό σύστημα που ήρθε το «νέο» για να το αλλάξει!

Δεν ξέρουμε άλλη ευρωπαϊκή χώρα που θα αποδεχόταν μια τέτοια πολιτική πρακτική. Σε άλλες χώρες οι πολιτικοί αποχωρούν μέχρι να ξεκαθαρίσει το όνομα τους. Στη «νέα» Ελλάδα του «ηθικού πλεονεκτήματος» της «πρώτης φοράς Αριστεράς» αυτά είναι λεπτομέρειες και απαντώνται με την φράση: δεν λες τίποτα για όλους τους άλλους λες για εμάς! Ήτοι το «ηθικό πλεονέκτημα» είναι να πετάς την μπάλα στην εξέδρα αν κάτι σε αφορά και να μιλάς για τους άλλους.

Τέτοια «ηθική»! Τέτοιο «πλεονέκτημα»!

Σήμερα έχουμε δύο πολιτικούς, της αυτοδιοίκησης αυτή την φορά, που αναδείχθηκαν στα χρόνια των μεγάλων «αντιμνημονιακών αγώνων» βρίσκονται υπόδικοι για 100 νεκρούς και μια ολοκληρωτική καταστροφή διαστάσεων εθνικής τραγωδίας στη Ραφήνα, στο Μάτι, στον Βουτζά.

Δύο αυτοδιοικητικοί του «νέου ήθους», του «νέου» πολιτικού συστήματος ζητούν σανίδα σωτηρίας απέναντι στις βαριές νομικά κατηγορίες μέσα από την πολιτική! Τι κι αν έτσι ευτελίζεται η πολιτική; Αυτοί πέρα από ευτελισμούς της πολιτικής ας διασωθούν με εκλογή σε μια θέση συμβούλου…

Η πολύφερνη Ρένα Δούρου του ΣΥΡΙΖΑ, η «κόκκινη» περιφερειάρχης που θα μάζευε «αντιμνημονιακά» τα σκουπίδια και στο τέλος δεν τα μάζεψε και της «έκατσε και η στραβή στην βάρδια». Μια «στραβή» αφάνισε την Ανατολική Αττική και είχε 100 νεκρούς!

Η κ. Δούρου περιυβρίζοντας για την καταγωγή της κ. Γεννηματά. (Δεν είναι λίγο φασιστικό να κατηγορεί την αντίπαλο της για το ότι είχε επιφανή πατέρα; Δεν είναι ακραίος λαϊκισμός το επιχείρημα της να είναι πως αυτής ο πατέρας ήταν αστυνομικός;) Προφανώς στο όνομα του αστυνομικού πατέρα της κατεβαίνει εκ νέου στις εκλογές για την Περιφέρεια Αττικής θεωρώντας πως έπραξε πλήρως το καθήκον της! Και στο όνομα του «νέου ήθους» ζητά εμμέσως πλην σαφώς την απαλλαγή της μέσω της λαϊκής ψήφου!

Σε κανένα κράτος του δυτικού κόσμου δεν θα γινόταν αποδεκτό αυτό. Εδώ όμως η υπόδικη πλέον κ. Δούρου έχει το θράσος να υβρίζει την κ. Γεννηματά για την καταγωγή της! Και να διεκδικεί θέση στο νέο περιφερειακό συμβούλιο Αττικής!!!

Δίπλα στην κ. Δούρου στέκει επάξια και μάλιστα σε καλύτερη θέση ο κ. Γιάννης Καπάκης, του ΠΡΑΤΩ του κ. Κοτζιά και του ΣΥΡΙΖΑ. Τέως γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, με την βοήθεια του ΠΡΑΤΩ.

Τον Ιούνιο δήλωνε στη Βουλή αυτοπροσώπως πως «είμαστε πανέτοιμοι για πρώτη φορά στην Αττική». Και βρέθηκε εκτός τόπου και χρόνου και πλήρως ανέτοιμος της 23 Ιούλιου 2018. Την ώρα που καιγόταν το Μάτι αυτός έγραφε στο τουίτερ για την… Κινέττα! Αποπέμφθηκε από την κυβέρνηση για την αποτυχία του! Και σήμερα είναι στους τρεις βασικούς κατηγορούμενους της υπόθεσης…

Θεωρεί βεβαίως κι αυτός πως έπραξε το καθήκον του και δήλωσε «είμαι αθώος. Είμαι στην διάθεση του εισαγγελέα». Μόνο που οι εισαγγελείς τον παρέπεμψαν σε δίκη. Όμως αυτός – με την βοήθεια τοπικών φίλων του – χωρίς να ιδρώνει το αυτί του και χωρίς ούτε ένα συγνώμη – για δήμαρχος Άνδρου.

Τον στηρίζει ανοιχτά ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος! Μαζί κάνουν επισκέψεις σε υπουργούς για θέματα της Άνδρου. Δυόμιση μήνες προ των εκλογών και ενώ κανείς από τους δύο δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για κανένα από αυτά τα θέματα που κάνουν τώρα προεκλογικές επισκέψεις σε υπουργούς!

Το αξιοπρόσεκτο είναι πως ο κ. Γ. Καπάκης από την προσωπική του ομάδα του στο facebook είχε το θράσος εκτός από το να περιυβρίζει τους αντιπάλους του μιλώντας τους με ύφος για «ηθική» να διακωμωδήσει έναν από τους πιο γνωστούς γαστρεντερολόγους της Ελλάδας γιατί έτυχε να μην τον υποστηρίζει!

Το χειρότερο είναι πως έχει συμμετάσχει σε πλήθος καταγγελίες με τους φίλους του όπου ζητούν παρέμβαση εισαγγελέα για όλους σχεδόν τους δημόσιους υπαλλήλους που υπέγραψαν τη νόμιμα χωροθέτηση του ΧΥΤΥ Άνδρου με στόχο την στήριξη της εκλογικής του πελατείας! Το ατύχημα είναι πως στο τέλος οι εισαγγελείς παρενέβησαν και παρέπεμψαν αυτόν και για όσα έκανε ή δεν έκανε…

Αυτά τα λίγα μια Ελλάδα που όχι μόνο δεν ξεπέρασε τις παλιές παθογένειες της, αλλά αυτοί που λανσαρίστηκαν σαν «νέο» να παλιώσουν πιο γρήγορα και να γίνουν ακόμα χειρότεροι από το παλιό…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

*Ο Διαμαντής Μπασαντής είναι συγγραφέας, δημοσιογράφος και αναλυτής τάσεων της κοινής γνώμης για το πολιτικό τμήμα του pronews.gr, καθώς και διαχειριστής του ιστότοπου «Εν Άνδρω».​